Hyppää pääsisältöön

Kaukana väijyy ääniä! Avaruusromua 23.4.2017

sähkötolppa, öinen taivas, käsitelty kuva
sähkötolppa, öinen taivas, käsitelty kuva Kuva: Yle sähkötolppa, öinen taivas, käsitelty kuva

Millaisella musiikilla tyhjennettiin Sofian suuren sirkuksen katsomo Bulgariassa vuonna 1968? Millaisella musiikilla saatiin porttikielto Sofian kansainvälisille nuorisofestivaaleille?

Miksi festivaalin järjestäjät keskeyttivät radikaalin elektronisen esityksen? Lavalla oli Mauri Antero Nummisen johtama Sähkökvartetti Suomesta.

Sähkökvartetti soitti samannimistä, Erkki Kurenniemen rakentamaa soitinta, joka oli neljän elektronisen soittimen yhdistelmä. Laitteeseen kuuluivat melodiakone, viulukone, rumpukone ja laulukone. Sanotaan, että Sähkökvartetti-soitin oli maailman ensimmäinen kollektiivisesti soitettava elektronisoitin.

Laitetta soittamaan tarvittiin neljä muusikkoa, siis kvartetti. Sähkökvartettiin kuuluivat M.A. Nummisen lisäksi Tommi Parko, Peter Widén ja Arto Koskinen. Sähkökvartetti-yhtye esitti soittimella ainoastaan yhtä sävellystä, sävellystä nimeltä Kaukana väijyy ystäviä eli Därborta lurar nogra vänner. Se oli elektroninen, mitä ilmeisimmin improvisoitu teos, jonka tyyli ja pituus vaihtelivat aina esityskohtaisesti.

Levyllä julkaistu versio kappaleesta ilmestyi M.A.Nummisen albumilla Taisteluni. Tarina kertoo, että esitys on äänitetty 25. marraskuuta vuonna 1968, samana päivänä, jolloin opiskelijat valtasivat Helsingin Vanhan Ylioppilastalon.

Myöhemmin esitys on ilmestynyt muillakin julkaisuilla ja vuonna 2017 ilmestyi kaksi siitä tehtyä uutta tulkintaa: sekä remiksaus alkuperäisestä että uusi, näkemyksellinen versio.

Tässä Rasmus Hedlundin Remix:

Tässä saman vinyylisinglen toinen puoli. Mesak ja Irwin Berg:

Outoja ääniä on kuulunut myös Helsingissä Tukholmankadulla jo yli viisi vuotta. Siellä toimii Akusmata, Suomen ensimmäinen ja mitä ilmeisimmin ainoa äänitaiteen galleria. Akusmatan ensimmäinen äänitaiteen näyttely avautui helmikuussa 2012 ja sen jälkeen toiminta on ollut sekä uraa uurtavaa että aktiivista. Galleriassa on vieraillut lukuisia koti- ja ulkomaisia äänitaiteilijoita ja musiikin tekijöitä.

Gallerian on perustanut ja sitä luotsaa äänitaiteilija ja säveltäjä Petri Kuljuntausta. Akusmatassa on nähty ja kuultu paitsi ääni-installaatioita, mediataidetta ja äänitaidetta, myös elävää musiikkia.

Äänet dokumentoivat ja kommentoivat meidän kulttuuriamme, sanoi Petri Kuljuntausta eräässä haastattelussa. Maaliskuussa 2017 Akusmata-galleriassa esiintyi Esa Ruoho soolokonsertissaan. Ääniä ja tunnelmia, jotka sopivat Akusmatan henkeen. Sihinöitä, suhinoita, kohinoita, elektromagneettisia aaltoja ja digitaalisia tiloja.

AVARUUSROMUA 23.4.2017 - OHJELMAN MUSIIKKI:
SÄHKÖKVARTETTI: Kaukana väijyy ystäviä - osa - (Arktinen hysteria -kokoelma)
RASMUS HEDLUND: Kaukana väijyy ystäviä - Remix (singlejulkaisu)
MESAK & IRWIN BERG: Kaukana väijyy ystäviä - Versio (singlejulkaisu)
SONIC TEMPLE ASSASSINS: Suurkaupunkien maanalaiset radioasemat (Suurkaupunkien maanalaiset radioasemat)
WOJAZ: 17 (Hengienmaa)
ESA RUOHO: Live at Akusmata Sound Gallery 17.3.2017 - osa - (konserttitallenne)

BONUS! M. A. Numminen muistelee Sofian festivaalia:

 • Mene metsään! Avaruusromua 25.6.2017

  Metsässä olo rauhoittaa, ja myös musiikki.

  Metsässä oleskelu laskee verenpainetta, vähentää lihasjännitystä ja alentaa sydämen sykettä. Metsässä olo rauhoittaa. Sanotaan, että jo muutama minuutti metsässä vaikuttaa meihin, mutta metsän hyödyt ja vaikutukset tulevat parhaiten esiin, jos metsässä viihtyy pitempään. Stressi helpottaa. Olo paranee. Amerikkalainen Robert Scott Thompson on tehnyt metsäistä musiikkia. Steve Roach ja Robert Logan lähestyvät asiaa biologian ja ihmisen luontosuhteen kautta. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Levyjä soittava kone ja muita ihmeitä. Avaruusromua 18.6.2017

  Voiko levysotinta oikeasti käyttää soittimena?

  Levysoitin. Pyörivällä levylautasella, äänivarrella ja äänirasialla varustettu soitin, jolla soitetaan vinyylilevyjä. Sehän on sanamukaisesti soitin. Mutta entä kun sitä aletaan oikeasti käyttää soittimena? Siis ei normaaliin vinyylilevyjen soittamiseen, vaan instrumenttina. Sveitsiläinen Strotter Inst on soittanut levysoitinta jo yli 20 vuotta. Hän ei ole tiskijukka. Hän ei juurikaan soita äänilevyjä, vaan levysoitinta. Avaruusromussa myös musiikkia 8-bittisestä maailmasta, aikamatka syntesoijalla ja kolme mikrotonaalista tuubaa. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Kukaan ei halunnut soittaa meidän kanssamme! Avaruusromua 11.6.2017

  Berliiniläinen nykymusiikkiorkesteri Kraftwerkin kimpussa.

  Soittajat vierastivat niitä kaikenlaisia häiriöääniä, kummallisia soundeja ja voimakkaita rytmejä, joista Kraftwerk rakensi musiikkinsa, muistelee yhtyeen perustaja Ralf Hütter. Entä kun berliiniläinen nykymusiikkiorkesteri kaivaa levyhyllystään unohtuneita Kraftwerkin vinyylilevyjä yli neljän vuosikymmenen takaa ja alkaa soittaa tuota outoa musiikkia? Avaruusromussa myös uusia ääniä Suomesta ja Amerikasta: Goamae, The Kolmas, Esa Ruoho ja The Greatest Hoax. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Erki Pärnoja - epäonnistuja

  Katso live: Late August

  Erki Pärnoja on kireä ja levoton tutkimusmatkailija, joka rakastaa epäonnistumisen riskiä. Lisäksi hän on Viron tunnetuimpia muusikkoja. Vieraana-sessiossa Pärnoja esittää uusitun version Late August -kappaleestaan. Live tallennettiin Tallinnan Telliskivessä.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua