Hyppää pääsisältöön

Kaukana väijyy ääniä! Avaruusromua 23.4.2017

sähkötolppa, öinen taivas, käsitelty kuva
sähkötolppa, öinen taivas, käsitelty kuva Kuva: Yle sähkötolppa, öinen taivas, käsitelty kuva

Millaisella musiikilla tyhjennettiin Sofian suuren sirkuksen katsomo Bulgariassa vuonna 1968? Millaisella musiikilla saatiin porttikielto Sofian kansainvälisille nuorisofestivaaleille?

Miksi festivaalin järjestäjät keskeyttivät radikaalin elektronisen esityksen? Lavalla oli Mauri Antero Nummisen johtama Sähkökvartetti Suomesta.

Sähkökvartetti soitti samannimistä, Erkki Kurenniemen rakentamaa soitinta, joka oli neljän elektronisen soittimen yhdistelmä. Laitteeseen kuuluivat melodiakone, viulukone, rumpukone ja laulukone. Sanotaan, että Sähkökvartetti-soitin oli maailman ensimmäinen kollektiivisesti soitettava elektronisoitin.

Laitetta soittamaan tarvittiin neljä muusikkoa, siis kvartetti. Sähkökvartettiin kuuluivat M.A. Nummisen lisäksi Tommi Parko, Peter Widén ja Arto Koskinen. Sähkökvartetti-yhtye esitti soittimella ainoastaan yhtä sävellystä, sävellystä nimeltä Kaukana väijyy ystäviä eli Därborta lurar nogra vänner. Se oli elektroninen, mitä ilmeisimmin improvisoitu teos, jonka tyyli ja pituus vaihtelivat aina esityskohtaisesti.

Levyllä julkaistu versio kappaleesta ilmestyi M.A.Nummisen albumilla Taisteluni. Tarina kertoo, että esitys on äänitetty 25. marraskuuta vuonna 1968, samana päivänä, jolloin opiskelijat valtasivat Helsingin Vanhan Ylioppilastalon.

Myöhemmin esitys on ilmestynyt muillakin julkaisuilla ja vuonna 2017 ilmestyi kaksi siitä tehtyä uutta tulkintaa: sekä remiksaus alkuperäisestä että uusi, näkemyksellinen versio.

Tässä Rasmus Hedlundin Remix:

Tässä saman vinyylisinglen toinen puoli. Mesak ja Irwin Berg:

Outoja ääniä on kuulunut myös Helsingissä Tukholmankadulla jo yli viisi vuotta. Siellä toimii Akusmata, Suomen ensimmäinen ja mitä ilmeisimmin ainoa äänitaiteen galleria. Akusmatan ensimmäinen äänitaiteen näyttely avautui helmikuussa 2012 ja sen jälkeen toiminta on ollut sekä uraa uurtavaa että aktiivista. Galleriassa on vieraillut lukuisia koti- ja ulkomaisia äänitaiteilijoita ja musiikin tekijöitä.

Gallerian on perustanut ja sitä luotsaa äänitaiteilija ja säveltäjä Petri Kuljuntausta. Akusmatassa on nähty ja kuultu paitsi ääni-installaatioita, mediataidetta ja äänitaidetta, myös elävää musiikkia.

Äänet dokumentoivat ja kommentoivat meidän kulttuuriamme, sanoi Petri Kuljuntausta eräässä haastattelussa. Maaliskuussa 2017 Akusmata-galleriassa esiintyi Esa Ruoho soolokonsertissaan. Ääniä ja tunnelmia, jotka sopivat Akusmatan henkeen. Sihinöitä, suhinoita, kohinoita, elektromagneettisia aaltoja ja digitaalisia tiloja.

AVARUUSROMUA 23.4.2017 - OHJELMAN MUSIIKKI:
SÄHKÖKVARTETTI: Kaukana väijyy ystäviä - osa - (Arktinen hysteria -kokoelma)
RASMUS HEDLUND: Kaukana väijyy ystäviä - Remix (singlejulkaisu)
MESAK & IRWIN BERG: Kaukana väijyy ystäviä - Versio (singlejulkaisu)
SONIC TEMPLE ASSASSINS: Suurkaupunkien maanalaiset radioasemat (Suurkaupunkien maanalaiset radioasemat)
WOJAZ: 17 (Hengienmaa)
ESA RUOHO: Live at Akusmata Sound Gallery 17.3.2017 - osa - (konserttitallenne)

BONUS! M. A. Numminen muistelee Sofian festivaalia:

 • Anssi Kelan lyriikka vakuutti ja liikutti

  Anssi Kela löysi vanhan menestysreseptin

  Tällä kertaa kokonaan kotimaisessa Levylautakunnassa oli mukana monen hittiartistin uutta tuotantoa. Uusia lauluja olivat kuuntelemassa Diandra, Samuli Laiho ja Pekka Laine. Äänestyksen tulos ja kommentit 1. Anssi Kela: Ilves 26 pistettä (Anssi Kela) Diandra: Ei tätä voinut ruveta analysoimaan, jäi vaan kuuntelemaan. Tarina vei heti mukanaan.

 • Kylie Minoguen kantrivalssi ja Maj Karman rokkileka

  Kylie Minoguen kantrivalssi Levylautakunnan voittaja

  Levylautakunnan arvioille alttiiksi valikoitui viikon uutuuksista mm. Australian lahja pop-maailmalle, tuore laulaja-lauluntekijä ja kotimainen rokkijyrä. Arvionsa antavat Ylen Juha-Pekka Sillanpää, Susanna Vainiola ja Jyrki Koskenseppä. Äänestyksen tulos ja kommentit 1.

 • Kolme sointua riittää tangokuninkaillekin

  Tangokuninkaat Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela

  Tangokuninkaat Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela ovat yhdistäneet voimansa duoksi, joka alkaa keikkailla yhdessä ja levyjäkin on tekeillä. Levylautakunnassa Marko ja Jukka saavat arvioitavakseen viikon uutudet. Tämän duon täydentää trioksi toimittaja Maija Salminen. Pisteet ja kommentteja 1.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua