Hyppää pääsisältöön

Kevätaamun laulajia: Kiuru

Kiuru
Sånglärka

18–19 cm, 30–52 g

Kiuru on hieman kookkaampi kuin punatulkku mutta pitkänomaisempi. Höyhenpuku on päältä mustankirjavan harmaanruskea ja alta valkoinen. Kellertävässä rinnassa on mustia viiruja ja silmäkulmassa valkoinen juova. Laulu on kiihkeää, minuutista toiseen ryöpsähtelevää liverrystä. Kutsuääni on hyrähtävä ”drliu”.

Kiuru pesii avarilla peltoaukeilla, joista suosituimmilla on suojaisia pesäpaikkoja avo-ojien ja joutomaalaikkujen heinikkoisilla pientareilla. Harvemmin kiurulle kelpaavat pienehköt ja metsien ympäröimät pellot. Kiuru paljastuu helpoiten koiraan noustessa keväällä tai kesällä laululentoon, jossa se lepattelee pitkiä aikoja pehmein siiveniskuin ja pyrstö levällään. Ravintona ovat pikkuötökät ja siemenet.

Kiuru on äärimmäisen yleinen viljelyseuduilla etelästä Lapin keskiosiin. Se muuttaa Lounais-Eurooppaan syys-lokakuussa ja palaa maalis-huhtikuussa.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Risto Salovaara

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Luonto