Hyppää pääsisältöön

Koulu- ja opiskelijaterveydenhuollon lääkäri: "En halua olla se, jonka ikävän lausahduksen lapsi muistaa vielä aikuisenakin"

Koulu- ja opiskelijaterveydenhuollon lääkäri Paula Häkkänen
Koulu- ja opiskelijaterveydenhuollon lääkäri Paula Häkkänen Kuva: YLE / Kati Lahtinen #kasvurauha

Koulu- ja opiskelijaterveydenhuollon ammattilaiset tavoittelevat lapsen terveyttä ja hyvinvointia. Lääkäri Paula Häkkäsen mukaan pienen lapsen terveyttä ja hyvinvointia ei lisää, että hän tietää missä kohtaa käyriä hän menee, mutta: “On lapsia ja nuoria, jotka ovat hyvinkin tietoisia omasta ylipainostaan. Jos en lääkärinä ottaisi hänen huoltaan vakavasti ja käsittelisi sitä hänen kanssaan, toimisin väärin lasta kohtaan.”

Lasten ja nuorten kehitystä seurataan kasvukäyrien avulla. Ne ovat ammattilaisten työkalu esimerkiksi suolistosairauksien ja diabeteksen varhaiseen havaitsemiseen. Niitä ei kuitenkaan tarvitse lapsille tai nuorelle esitellä.

Milloin painosta on hyvä puhua aikuisten kesken - milloin taas lapsen on hyvä olla mukana?

–Jokainen perhe on yksilöllinen. Perheillä on erilaiset huolet, kokemukset ja pelot. Kaikki nämä tulisi ensin tunnustella, haastatella ja aistia. Vasta sitten voimme olla varmoja, mikä olisi tämän perheen kohdalla paras tapa tukea.

Joskus lapsen on hyvä olla joissakin keskusteluissa mukana, mutta aina on myös keskusteluja, jotka on käytävä vain aikuisten kesken, Paula Häkkänen muistuttaa. Silloinkin on edettävä herkästi.

Vanhemmille voi olla arka paikka kuulla ammattilaisen sanovan, että sinulla on liian laiha tai lihava lapsi. Mikä on paras tapa kohdata vanhempi, joka ei halua nähdä lapsensa terveydentilaa realistisesti?

–Ymmärryksellä! Kuka meistä haluaisi saada ohjeita ilman että niitä pyytää! On hankalaa ottaa vastaan arvostelua omasta lapsesta, ja siksi arvostelua pitääkin välttää. Kasvurauha ei kuitenkaan tarkoita, etä vanhemmat päästetään vastuusta, päinvastoin. Kun lapselle annetaan rauha, vanhemman on otettava vastuu lapsen kasvusta ja kehityksestä.

Ihminen ei ole vain painonsa

On tärkeää, ettei lapselle synny mielikuvaa, että ali- tai ylipaino on hänen huono ominaisuutensa. Tämän välttämiseksi terveysasioista puhutaan laajasti:

–Yksittäinen lukema painokäyrällä ei kerro meille mitään. Meidän ammattilaisten kannattaa lähteä keskusteluun kysyen nuorelta ja lapselta miten sä voit, miten sä jaksat, miten sun on hyvä olla. Hyvä syöminen on yksi osa terveyttä ja painonhallintaa, mutta emme puhu pelkästään siitä.

Lapsen mieliala, arkisen elämän rakenne, nukkuminen, syöminen ja liikkuminen. Paula Häkkänen yrittää työssään avata näiden merkityksen lapsille, nuorille ja perheille.

–Vaikka syöminen ja paino olisivatkin keskiössä, ne eivät saisi olla ne keskustelun keskipisteet. Paino-ongelmat kertovat paljon muustakin kuin syömisestä. Tämän tiedon sisäistäminen voi kääntyä voimavaraksi.

Herkät teinit

Teini-ikäiset ovat hyvin tietoisia omasta tilanteestaan, Paula Häkkänen vahvistaa. –Ei selkeästi lihavalle nuorelle tarvitse kertoa, että olet lihava. Meidän tehtävämme ammattilaisina on miettiä hänen hyvinvointiaan, esimerkiksi aiheutuuko painosta terveydelle riskejä.

Teinit ovat hyvin herkkiä, erityisesti heidän kanssaan täytyy muistaa, että ihminen ei ole vain painonsa.

Ulkonäkökeskeisen maailman paineet näkyvät koulu- ja opiskelijaterveydenhuollon lääkärin arjessa:

–Ehdottomasti näkyvät, ja siksi tämä on hirvittävän haastavaa työtä. Kohtaan jatkuvasti nuoria, lapsia ja perheitä ja haluan välttää sitä, että suusta lipsahtaa väärä sana. Joka päivä joudun tilanteisiin, joissa mietin, miten parhaiten kohtaisin juuri tämän ihmisen, että olisin hänelle hyvä kohtaaminen, en huono kohtaaminen

–En halua olla se, jonka ikävän lausahduksen lapsi muistaa vielä aikuisenakin.

Vaakakapina on julistanut maahan #kasvurauhan. Sen tarkoituksena on nostaa keskusteluun lapsen tarpeet ja haastaa terveydenhoitoalan ammattilaiset miettimään, miten lasten painonhallintatyötä voisi tehdä paremmin.

Kati Lahtinen haastatteli Paula Häkkästä Radio Suomen Ajantasassa keskiviikkona 19.4. 2017.

  • Vaakakapina - kansanliike, joka mursi pikadieettien vallan

    Kenenkään ihmisarvo ei ole kiinni kehon koosta

    Vaakakapina veti lääkärit, ministerit, kuntokeskukset ja ikilaihduttajat mukaan rintamaan. Kampanja mursi läskimyyttejä ja haastoi purkamaan kehovihan kulttuuria. Kun ihminen pitää itsestään, hän alkaa haluta itselleen hyviä asioita.

  • Sadun joulukirje: "Ajattelen edelleen, että ihminen on ihana!"

    Olkaamme kanssalaisia, ehdottaa Satu Lähteenkorva

    Millainen kulunut kapinavuosi on ollut Vaakakapinan psykologi Satu Lähteenkorvan näkökulmasta? Tässä Sadun joulukirje! Rakkaat vaakakapinalaiset ja sen rohkeat tukijat, En ole haikealla mielin, en, vaikka kohdallani päättyy yksi vaihe kapinassa, kun tehtäväni asiantuntijan roolissa päättyy. Olen saanut oppia paljon, enemmän kuin arvaatkaan.

Uusimmat sisällöt - Vaakakapina