Hyppää pääsisältöön

Mahtisuvut junailevat etelän ja pohjoisen kunnissa

Suomessa toimii politiikan mahtisukuja, joiden yritystoimintaa yhteistyö kunnan ja muun julkisen vallan kanssa on siivittänyt. MOT jatkaa Hyvä Veli -verkostoja ja kaksoisroolejakäsittelevää sarjaansa. Ohjelman pohjana ovat kansalaisilta tulleet vinkit.

S-ryhmä ohjailee
edelleen Tuusulassa

Tuusulassa ”S-ryhmä” tarkoittaa muuta kuin muulla Suomessa. Sillä viitataan kokoomuslaiseen Sjöblomin maanomistaja-, kiinteistö- ja rakennusalalla toimivaan poliitikkosukuun.

Kriitikoiden mukaan soraliiketoimilla ja maakaupoilla vaurastunut entinen kansanedustaja Juhani Sjöblom vaikuttaa edelleen vahvasti Tuusulan kuntapolitiikkaan kokoomuksen paikallisyhdistyksen ja kunnallisjärjestön kautta, vaikka Korkein hallinto-oikeus totesi hänet vaalikelvottomaksi jo vuonna 2011.

Tämän kevään kuntavaalien alla kokoomuksen kunnallisjärjestö tiputti poikkeuksellisella operaatiolla kunnanhallituksen puheenjohtajan Sanna Kervisen ja valtuuston varapuheenjohtajan Lauri Untamon Kokoomuksen ehdokkaiden joukosta. Heidän katsottiin toimineen valtuustossa kunnallisjärjestön tavoitteiden vastaisesti.

Kokoomus kärsi vaalitappion kun taas Kervinen sai omalla listallaan kunnan toiseksi suurimman äänipotin.

MOT:n haastattelema Kokoomuksen kunnallisjärjestön puheenjohtaja Jyri Paavola sanoo, että S-ryhmä on puhdas myytti, jota kriitikot ylläpitävät tarkoitushakuisesti.

Kittilässä kaksi sukua
poliisitutkintapyyntöjen taustalla

Lapissa sijaitsevan Kittilän entinen kunnanjohtaja halusi poliisin tutkivan, miksi Levin matkailun mahtisukuun kuuluva Jouni Palosaari yritti suosia Levin hissihankinnassa alueen vanhaa hissitoimittajaa, vaikka sen tarjous oli kalliimpi.

Poliisitutkinnan perumista vaati muun muassa samaan yrittäjäsukuun kuuluva Levin ainoa kittiläläistaustainen hotelliyrittäjä Päivikki Palosaari. Paine sai Kittilän kunnanvaltuutetut lopulta erottamaan kunnanjohtajan laitttomaksi todetussa menettelyssä, ja perumaan Palosaareen kohdistuvan poliisitutkinnan.

Tästä alkaneen taphtumasarjan seurauksena 23 kunnan 27 vanhasta valtuutetusta on virkarikostutkinnan kohteena.

Viime vuoden lopulla Kittilän kunta teki vastaiskuna erittäin poikkeuksellisen tutkintapyynnön ja pyytää nyt poliisia tutkimaan omien työntekijöidensä toimintaa Levin hissikiistoja edeltäneeltä ajalta.

Viimeisin poliisille tehty tutkintapyyntö liittyy Levi-tunturin huipputontin junailuun keskusta​taustaiselle​ Vähätiiton suvulle.

Kunnan viranhaltijat kieltäytyvät kommentoimasta MOT:lle vt. kunnanjohtajan allekirjoittamaa tutkintapyyntöä, mutta korostavat, että Vähätiittojen eri yhtiöidensä kautta omistama hotelli tuo kuntaan nykyään mittavat verotulot.

Luottamushenkilöiden
vastuu punnitaan oikeudessa

Sekä Tuusulan että Kittilän tapauksissa pohjalla vaikuttaa juopa hallinnon sääntöjä korostavien virkamiesten ja vahvojen kuntapoliitikkojen välillä.

Keskusrikospoliisin odotetaan saavan yli kaksi vuotta kestäneen Kittilä-tutkinnan vuodenvaihteen 2013-14 tapahtumista valmiiksi tänä keväänä.

Jos Kittilä-tutkinta johtaa syytteisiin, oikeuskäsittely tulee linjaamaan kuntapoliitikkojen virkavastuuta ja sitä, missä vaiheessa hallinnollisesti virheellinen päätös muuttuu virkarikokseksi.

Pohjois-Pohjanmaalla nostettiin jo vuoden alussa harvinaiset virkarikossyytteet kunnanjohtajan hallintolain vastaiseksi tuomittuun irtisanomiseen osallistuneita Pyhäjärven kunnan luottamushenkilöitä ja päätöksen valmistellutta viranhaltijaa vastaan.


Muokattu 9.5.2017: Ohjelmassa Hyvät suvut kunnissa kerrottiin, että Juhani Sjöblom olisi ollut kansanedustaja vuonna 2011. Hän jättäytyi kuitenkin pois kansanedustajan tehtävästä vuonna 2007. Kunnanhallituksen puheenjohtajana Sjöblom lopetti vuonna 2009, jolloin hallinto-oikeus totesi, että hän ei ollut vaalikelpoinen tehtävään. Päätös sai lainvoiman Korkeimmassa hallinto-oikeudessa vuonna 2011.

Muokattu 21.4. 2017 Korjattu lyöntivirhe ja tarkennettu juttua: Vähätiittojen perhe omistaa Panorama hotellia ja Levi Summitia eri yhtiöidensä kautta.
Muokattu 25.4. 2017 Vaihdettu trailerin tilalle koko ohjelma katsottavaksi MK

Kommentit