Hyppää pääsisältöön

Nainen, tiedä nämä 10 faktaa kuukautisista!

Tamponger, bindor och en kalender markerad med rosa ringar runt det som ska föreställa dagar man har mens.
Tamponger, bindor och en kalender markerad med rosa ringar runt det som ska föreställa dagar man har mens. Tamponi,Terveysside,kuukautiset,gynekologia,naiset,pms,kalenteriin liittyvät ajanjaksot

Kerran kuussa, yhden viikon ajan, noin 40 vuotta – kuukautiset kulkevat naisen mukana elämän joka kiemuroissa. Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Annakaija Lappalainen kertoo faktat, jotka jokaisen naisen tulisi kuukautisista tietää.

1. Normaalit kuukautiskivut helpottuvat särkylääkkeillä

Mikäli kuukautiskivut eivät helpotu särkylääkkeillä, kannattaa hakea apua. Elämänlaatua häiritsevät kivut eivät kuulu tavallisiin kuukautisiin. Normaalit kuukautiskivut helpottuvat ajoissa, heti kivun alkaessa otetulla tulehduskipulääkkeellä.

2. Muutokset kuukautisissa voivat olla merkki stressistä tai sairaudesta

Mikäli kuukautiset muuttuvat aiempaa runsaammiksi, pidemmiksi, hyvin niukoiksi, aiempaa epäsäännöllisemmiksi tai uudella tavalla kivuliaiksi, kannattaa varata aika gynekologille. Ongelmat tai muutokset kuukautiskierrossa ja vuodoissa voivat olla tärkeä viesti tai vihje gynekologisten sairauksien (esim. endometrioosi, kohdun tai munasarjojen hyvän- ja pahanlaatuiset kasvaimet, sukupuolitaudit) lisäksi esimerkiksi kilpirauhassairauksista tai stressistä.

LUE: Nämä kuukautisoireet vaativat aina tarkempia tutkimuksia ja huomiota

Punaiset pitsialushousut valkoisella taustalla
Punaiset pitsialushousut valkoisella taustalla Kuva: Yle, Mira Pelo Akuutti,kuukautiset,punaiset pikkuhousut
  • Vuodot ovat tai muuttuvat hyvin runsaiksi (kookkaita hyytymiä sisältävä vuoto, vuoto läpi suojien, anemisoiva vuoto).
  • Kuukautiset ovat niin kipeät, etteivät tavalliset särkylääkkeet auta. Normaali kuukautiskipu ei uhkaa työkykyä tai estä koulussakäyntiä.
  • Kivut jotka alkavat jo 1–2 päivää ennen vuodon alkua.
  • Yhdyntäkivut tai tärinäkipu kuukautisia edeltävänä aikana.
  • Aiemmin säännölliset kuukautiset muuttuvat hyvin epäsäännöllisiksi tai jäävät kokonaan pois.
  • Ilmaantuu välivuotoja tai yhdynnän jälkeisiä verisiä vuotoja.
  • Pitkittynyt, useampia päiviä kestävä tiputteluvuoto ennen tai jälkeen kuukautisten.
  • Kuumeilu ja/tai paha haju vuodossa.
  • Mikä tahansa vaiva, joka hoidosta - esimerkiksi tulehduskipulääkkeestä - huolimatta estää normaalin töissä käynnin tai arkielämän.

Tavallisesti kuukautiskierron pituus on noin 23–35 vuorokautta, ja vuodon kesto 2–8 vuorokautta. Kokonaisvuotoa pidetään normaalina, jos se on yhteensä 0,2-0,8dl.

Asiantuntija: Annakaija Lappalainen, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, vastaava gynekologi, Lääkärikeskus Aava Oy

Punaiset pikkuhousut valkoisella pohjalla. Kuvan oikeassa reunassa teksti:"Nainen on kokonaisuus. Ongelmat tai  muutokset kuukautiskierrossa ja -vuodossa voivat olla tärkeä viesti tai vihje gynekologisten sairauksien lisäksi muista ongelmista."
Punaiset pikkuhousut valkoisella pohjalla. Kuvan oikeassa reunassa teksti:"Nainen on kokonaisuus. Ongelmat tai muutokset kuukautiskierrossa ja -vuodossa voivat olla tärkeä viesti tai vihje gynekologisten sairauksien lisäksi muista ongelmista." Kuva: Yle, Mira Pelo kuukautiset,Akuutti,punaiset pikkuhousut

3. Epäsäännöllisiä kuukautisia voidaan hoitaa

Epäsäännöllisiä kuukautisia ei tarvitse välttämättä hoitaa mitenkään, ellei niistä ole vaivaa ja nainen on terve, eikä suunnittele raskautta. Mikäli hoitoon päädytään, on tärkeää selvittää ja hoitaa taustalla oleva perussyy, esimerkiksi kilpirauhasen toimintahäiriö, ali- tai ylipaino tai stressi. Joskus tilanne saadaan korjaantumaan pienelläkin muutoksella.

Ehkäisyntarpeen yhteydessä epäsäännöllisiä kuukautisia voidaan hoitaa yhdistelmäehkäisyvalmisteilla, mikäli niiden käytölle ei ole terveydellisiä esteitä. Tarvittaessa kuukautiskiertoa voidaan säännöllistää myös keltarauhashormoneilla.

4. PMS-oireet voivat helpottua liikunnalla ja B-vitamiinilla

Ärsyttää, itkettää ja turvottaa. Lievistä PMS-oireista kärsivät lähes kaikki naiset jossain elämänsä vaiheessa.

PMS-oireiden haittaavuutta voi vähentää liikkumalla ja syömällä terveellisesti. Turvotuksia voi vähentää rajoittamalla suolan käyttöä. Myös kahvin ja alkoholin välttäminen sekä riittävä veden juonti ennen kuukautisia voi olla hyväksi.

Psyykkisten oireiden hoidossa voi olla hyötyä B6-vitamiinista (50–100 mg päivässä 1–2 viikon ajan ennen kuukautisia). Joskus myös magnesium ja kalsium yksin tai D-vitamiinin kanssa voivat helpottaa oloa.

Oireista kannattaa puhua avoimesti läheisten kanssa ja hankalat oireet ottaa puheeksi oman lääkärin tai gynekologin kanssa.

Perimä selittää kuukautisten alkamisikää, mutta myös ravinnolla ja liikunnalla on vaikutusta.

5. Kuukautisten alkamisikä on perinnöllistä

Perimä selittää kuukautisten alkamisikää, mutta myös ravinnolla ja liikunnalla on vaikutusta asiaan. Myös lapsuusiässä sairastetut vaikeat sairaudet tai niihin käytetyt hoidot voivat vaikuttaa kuukautisten alkamisikään. Suomalaisten tyttöjen kuukautiset alkavat keskimäärin 12–13 vuoden iässä, normaali alkamisikä vaihtelee 10–16 vuoteen.

6. Kuukautiset muuttuvat iän myötä

Kuukautisten alkamisen jälkeisinä vuosina kierrot ovat usein epäsäännöllisiä ja jopa täysin kivuttomia. Tämä johtuu siitä, että munasolun irtoamista ei välttämättä kaikissa kierroissa vielä tapahdu. Hedelmällisessä iässä monen naisen kuukautiskierto on säännöllisimmillään. Raskauksien myötä kuukautiset voivat muuttua vähemmän kivuliaiksi, tai toisaalta aiempaa runsaammiksi.

Ennen kuukautisten loppumista on varsin yleistä, että vuodot muuttuvat jälleen epäsäännöllisemmiksi. Vaihdevuosia lähestyttäessä myös gynekologisia sairauksia, kuten hyvän- ja pahanlaatuisia kasvaimia tai kohdun limakalvon liikakasvusta johtuvia pitkittyneitä, runsaita vuotoja alkaa esiintyä enemmän.

Runsaasti tupakoivilla naisilla kuukautiset voivat loppua jopa kaksi vuotta odotettua aiemmin.

7. Tupakointi aikaistaa vaihdevuosia

Suurimmalla osalla naisista kuukautiset loppuvat 45–55-vuotiaana. Vaihtelu on kuitenkin suurta aina 40-vuotiaasta 60-vuotiaaseen.

Kuten kuukautisten alkamisikää, myös vaihdevuosia säätelee perimä. Ulkoisista tekijöistä tärkein on tupakointi. Runsaasti tupakoivilla naisilla kuukautiset voivat loppua jopa kaksi vuotta odotettua aiemmin. Myös erilaiset syöpähoidot voivat varhaistaa kuukautisten loppumista ja vaihdevuosien alkamista.

8. Kuukautisia ei tarvita joka kuukausi

Jos kuukautisiin liittyy hankalia vaivoja, kuten päänsärkyä, kovia kuukautiskipuja tai esimerkiksi endometrioosia, on järkevää, että vuotoja pyritään välttämään mahdollisimman pitkään. Ehkäisypillereillä taukoa voi halutessaan siirtää eteenpäin niin pitkälle kunnes haluaa vuodon tulevan tai vuoto alkaa tiputtaa läpi. Osalla naisista hormonaaliset ehkäisyvalmisteet johtavat tilanteeseen, jossa vuodot jäävät pois.

Hormonivalmisteen aiheuttama vuodottomuus ei ole elimistölle millään tavalla haitallista, eikä se vaikuta hedelmällisyyteen käytön loputtua.

Punaiset pitsialushousut valkoisella taustalla
Punaiset pitsialushousut valkoisella taustalla Kuva: Yle, Mira Pelo Akuutti,kuukautiset,punaiset pikkuhousut

9. Älä käytä pikkuhousunsuojia jatkuvasti

Kaikkien, erityisesti naisten, joilla on taipumusta ulkosynnyttimien ärtymiseen, kipuihin ja iho-ongelmiin, tulisi välttää kuukautisten välillä pikkuhousunsuojan käyttöä. Itselle sopiva kuukautissuoja löytyy kokeilemalla. Myös kuukuppia kannattaa rohkeasti kokeilla.

10. Jos suunnittelet raskautta, syö D-vitamiinia ja foolihappoa

Mikäli toivot raskautta, lopeta tupakointi ja hae siihen tarvittaessa apua. Huolehdi myös foolihapon (0,4 mg/vrk) ja D-vitamiinin (10ug/vrk) saannista jo ennen ehkäisyn pois jättämistä.

Asiantuntija: Annakaija Lappalainen, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, vastaava gynekologi, Lääkärikeskus Aava Oy