Hyppää pääsisältöön

Case - yksi murha, kolme etsimässä totuutta

Case
Case Kuva: Sagafilm Yle Fem,gabriela

Kun nuori ballerina Lara löydetään hirttäytyneenä Kansallisbaletin näyttämöllä johtolangat viittaavat itsemurhaan. Laran sijaisvanhemmat joutuvat sokkitilaan eivätkä usko poliisin selitykseen. Pian kolme henkilöä selvittää tapahtumaa rinnakkain. Case on synkkä rikossarja, jossa liikutaan Reykjavikin alamaailmassa ja uhrin lähipiirissä.

Lara on pintapuolisesti elänyt tavallisen nuoren elämää, kenties ollut tunnollisempi kuin muut ikäisensä. Hän on hiljattain jättänyt poikaystävänsä, hänellä on ystäviä ja hän on taitava ballerina. Diskossa vietetyn illan jälkeen Lara katoaa ja hänet löydetään myöhemmin hirtettynä.

Hänen sijaisvanhempansa eivät usko itsemurhateoriaa, ja koska Laraa on käytetty seksuaalisesti hyväksi juuri ennen kuolemaansa, he ovat varmoja, että kyseessä on rikos.

Tapaus tuo yhteen kolme henkilöä, jotka haluavat selvittää tapahtumat, mutta joutuvat keskenään törmäyskurssille.

Asianajaja Logi on syrjäytynyt virheellisen tuomion takia, ja alkoholisoitumassa kovaa vauhtia.

Brynhildur puolestaan on tinkimätön asianajaja ja Login ainoa ystävä. Hän yrittää pelastaa oman ja toimistonsa maineen, mutta hänet sivuutetaan ystävänsä takia.

Kaksikko kohtaa pian Gabrielan, joka johtaa poliisin toimesta Laran tapaukseen liittyvää tutkimusta. Hän on harvasanainen, tylsistynyt, hyvä työssään ja huono hoitamaan yksityiselämäänsä.

Myös Gabriela kyseenalaistaa itsemurhateorian ja haluaa jatkaa tutkintaa. Laran ympärillä pyörineet nuoret vaikuttavat salaavan jotain.

Laran sijaisvanhemmat ovat yhteydessä Brynhilduriin. Kun Lara otettiin huostaan hänestä tuli vastavalmistuneen asianajajan ensimmäinen tapaus. Brynhildur kokee olevansa osallinen tapahtumiin ja yrittää toimia oikein.

Logi saa puolestaan puhelun Laran biologisilta vanhemmilta, joiden mukaan huostaanotto ei tapahtunut korrektisti. He ovat pettyneitä järjestelmään. Logi saa apua yhtä lailla syrjäytyneeltä tyttöystävältään Ilmurilta, joka osaa seuloa itselleen tietoja tietokannoista.

Laran tapauksella on siis yhtäkkiä kolme tutkijaa. Logi yrittää samalla päästä kiinni arkeen, Brynhildur joutuu puolestaan joustamaan periaatteistaan. Gabrielan on ponnisteltava ja taisteltava pomojaan vastaan paljastaessaan rikollisia.

Edetäkseen tutkijoiden on selvitettävä salaa kuvattuja seksivideonauhoja, huumekauppaa, kavallusta, raiskauksia ja alkoholismia.

Tapahtumat sijoittuvat kesään mutta Reykjavik pysyy synkkänä. Epäiltyjen lista vaikuttaa aluksi loputtomalta.

Fokus on enemmän draamassa kuin rikoksessa. Ei keskitytä siihen kuka teki mitä, vaan miksi.― Ohjaaja Baldvin Z

Enemmän kuin pelkkä jahti

Ohjaaja Baldvin Z kertoo työstään Case-sarjan parissa Drama Quarterlyn haastattelussa. Hän kertoo, miten musiikilla luotiin tunnelmaa jo kuvauksissa ja että hän nyt, työskenneltyään ensisijaisesti elokuvaohjaajana, on innostunut tekemään myös tv-draamaa.

- Sain kolmen ensimmäisen jakson käsikirjoitukset ja kiinnostuin kovasti. Tarina kertoo nuorista ja tapahtumat sijoittuvat Islannin alamaailmaan. Koin sen rikossarjana, joka sisältää paljon draamaa. Jokin kiinnitti huomioni – fokus on enemmän draamassa kuin rikoksessa. Ei keskitytä siihen kuka teki mitä, vaan miksi. Siksi sarjassa on paljon muista rikossarjoista poikkeavia käänteitä ja paikkoja.

- Keskiössä ovat ihmiset eivät tapahtumat. Sarja alkaa, kun nuori nainen löydetään hirtettynä mutta tapahtumien kulku muuttaa sarjan kiinnostavaksi. Seuraamme ihmisiä ja kuinka ”hirviö” paljastetaan sarjan puolivälissä. Tämä vie katsojat uusille seikkailuille.

Alakuloisia hahmoja

Baldvin Z on myös ohjannut muutaman jakson sarjasta Loukussa, joka esitettiin Yle Femmalla 2016. Tapahtumat sijoittuivat lumiseen maaseutumaisemaan, nyt liikutaan kaupunkimiljöössä. Kuten Loukussa myös Case on hidastempoinen kertomus, jossa hahmot saavat aikaa ja tilaa. Sarjaa on verrattu tanskalaiseen Rikos-sarjaan ja muihin Nordic noir -sarjoihin. Baldvin Z hyväksyy vertailut.

- Verrattuna moniin Yhdysvaltalaisiin sarjoihin saat katsojana mahdollisuuden nähdä, miten hahmot ovat lihaa ja verta ja voit samaistua heihin eri tavalla. Näet heidän tekevän päätöksiä, kun taas amerikkalaissarjoissa ihmiset ovat nopealiikkeisiä, älykkäitä ja valmiita iskemään.

- Casen hahmot ovat alakuloisia. He tekevät jatkuvasti vääriä päätöksiä mutta tämä tekee heistä myös kiinnostavia. Poliisit eivät ole cooleja, vaan ihmisiä, jotka joutuvat epämukaviin ja uusiin tilanteisiin, joissa eivät tiedä mitä heidän tulisi tehdä.

- Islannin alamaailma ei ole valtava, joten yritin saada siitä todentuntuisen islantilaisille. Uskon, että tämä kiinnostaa myös ulkomaalaisia.


Case (Islanti 2015)
9 jaksoa
90 päivää Areenassa (Sarja julkaistaan kokonaisuudessaan Areenassa 22.4.2017)

Osissa: Steinunn Olina Thorsteinsdottir, Magnus Jonsson, Johanna Vigdis Arnardottir, Thorsteinn Bachmann, Birna Run Eiriksdottir.
Ohjaus: Baldvin Z (Zophoniasson)
Käsikirjoitus: Andri Ottarsson & Thorleifur Örn Arnarson

Teksti: Daniel Nylund
Käännös: Eva Lamppu

Lisää ohjelmasta

 • Heath Ledger teki näyttelijäntyötä äärirajoilla – dokumentti paljastaa, miten hän loi uuden, vertahyytävän Jokerin

  Heath Ledger teki näyttelijän työtä äärirajoilla

  Nuorena kuollut Heath Ledger oli sukupolvensa lahjakkaimpia näyttelijöitä. Hänen ansionsa eivät rajoittuneet vain näyttelemiseen, vaan hän viihtyi myös kameran toisella puolella ohjaajana sekä valokuvaajana. Ledger teki yhden mieleenpainuvimmista rooleistaan elokuvassa Brokeback Mountain, joka kertoo kahden cowboyn kielletyn rakkaustarinan. Yön ritarista puolestaan muistetaan hänen vertahyytävä roolinsa Jokerina, huuliaan lipovana psykopaattina.

 • ”Lentokoneen vessa ei ole mikään tuntihuone mihin voi vaan mennä ja hoitaa homman.”

  Kysy mitä vaan ja neljä avartavaa juttutuokiota

  Kaipaako poliisi toimintaa ja kannattaako alkoholistia auttaa? Kysy mitä vaan -ohjelmassa asiantuntijat ja kokijat vastaavat kysymyksiin, joita kuulijat ovat heille esittäneet. Ohjelman avausviikolla kysymyksiin vastasivat poliisi, toipuva alkoholisti, lentoemäntä sekä pappi. Millainen kuva haastateltavista piirtyi ohjelman toimittajalle Mira Selanderille näiden tunnin tapaamisten perusteella?

 • Testaa tietosi Perilliset-sarjasta

  Mitä muistat Grønnegaardin sisaruksista?

  Kolmas ja viimeinen kausi sarjasta Perilliset alkaa pian Yle Femmalla ja Areenassa. Muistatko kuka kukin sisaruksista on, ketkä olivat heidän ystävänsä ja mitä sarjassa tähän mennessä on tapahtunut? Testaa tietosi visassamme.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua