Hyppää pääsisältöön

Joka neljäs esimies on narsisti

(11.4.2017) Organisaatio, joka etsii rohkeita johtajia, saa usein röyhkeän pomon. Taustalla on usein narsismi.

Monet narsistit ovat valloittavia ihmisiä ja hyviä luomaan ensivaikutelmia. Viimeistään parin vuoden kuluttua saattaa esimiestyössä ilmetä yhteistyöongelmia sekä empatian ja todellisuudentajun puutetta.

Ejendalsin suojavarustevalmistajan HR-päällikkö Hanna Peltokangas on tehnyt väitöskirjan narsistisista esimiehistä. Nyt hän testaa konsernin kaikkia työnhakijoita Rorschach-menetelmällä, jotta liian narsistiset hakijat eivät pääsisi esimiestehtäviin. Satavuotias musteläiskätesti on kiistanalainen.

”Kansainvälisiä tutkimuksia johtajien ja esimiesten narsismista on pilvin pimein, mutta ongelmana on lähinnä se, miten narsismi on määritelty. Rorschach on perinteinen kliinisen psykologian testiväline ja aika työläs sellainen, joten sitä ei ole juurikaan käytetty johtamisen tutkimuskentässä”, Peltokangas sanoo Spotlight-ohjelmassa Narsistinen epidemia.

Peltokankaan tutkimuksessa narsistien osuus esimiehistä oli 27 prosentia kun vastaava luku alaisten keskuudessa oli vain 8 prosenttia. Ejendels lienee ainoa yritys Suomessa joka käyttää rekrytoinnissa Rorschachia, ja joka sen avulla pyrkii olemaan narsistivapaa työyhteisö.

Johtamisekspertti ja Nokian entinen juristi Annu Palmu uskoo että huumori on asia jota pitäisi testata rekrytoinnin yhteydessä.

”Johtajan huumorintaju on tärkeä. Onko se lempeää vai ilkeän sarkastista? Me olemme sokeita sille tosiasialle että ihminen ilman huumoria on yleensä aivan täynnä itseään. Narsisti ei pysty nauramaan itselleen”, Palmu toteaa.

Yhdysvaltalainen psykologi W. Keith Campbell toteaa uudessa kirjassaan ”The Narcissism Epidemic: Living in the Age of Entitlement” että narsistinen epidemia on jyllännyt Yhdysvalloissa ja muissa länsimaissa jo 50 vuoden ajan. Suomessakin psykologit varoittavat narsismin kasvusta.

”Olen samaa mieltä Campbellin kanssa. Näen vastaanotolla yhä enemmän narsistin uhreja”, kertoo Vastaamon psykoterapeutti Ulrika Segercrantz.

Yle Fem tiistaina 11.4.2017
Spotlight: Narsistinen epidemia
Toimittaja: Stefan Brunow

Kommentit