Hyppää pääsisältöön

Kuningasvallan nostalgisointia

Ranskan uudistettu monarkia palautti vallankumouksen uhreiksi joutuneiden kuninkaallisten esivanhempiensa, Ludvig XVI:n ja Marie Antoinetten arvon 1800-luvun alkupuolella näyttävin ja loistokkain menoin – kunhan oli päässyt Napoleon Bonapartesta eroon. Uudelleenhautaukset ja seremoniat seurasivat toisiaan, ja marttyyreille sävellettiin kuolinmessut sopivasti vanhaa hallintoa, Ancien régimeä muistelevaan jälkiklassiseen tyyliin. Luigi Cherubinin ja Charles-Henri Plantaden Requiem-messut nostavat kuoron etualalle, ja niiden soivan majesteettinen, lyyrinenkin kuoro-orkesteri-ilmaisu pääsee hienosti oikeuksiinsa Concert Spirituelin periodisoitinesityksenä.

cd-levyn kansi
cd-levyn kansi CD-levyt

Italialaissyntyisen Luigi Cherubinin myöhäisklassinen tyyli on omiaan kirkolliseen, polyfoniseen ilmaisuun. Se sopii hyvin yksinvaltiutta nostalgisoivaan teokseen, joka sai ensiesityksensä vuonna 1816 Ludvig XVI:n kuolinpäivän muistoksi. Uljas vaskien käyttö ja lyömäsoitinten monipuolinen hyödyntäminen ennakoivat Hector Berliozin näyttävää orkestrointia, ja kaikkiaan teos on itselleni mieluinen tuttavuus.

Erityisen jännittäväksi levy käy toisessa kuolinmessussaan, Charles-Henri Plantaden Messe de morts, jonka säveltäjä tilauksesta valmisti – osin jo aiemmin säveltämäänsä d-mollimessua uudistaen – Marie Antoinetten kuoleman 30-vuotisjuhlallisuuksiin vuonna 1823. Plantade yhdisteli Aurinkokuninkaan aikaa ja Ancien Régimea muistuttavia tyylikeinoja oman aikansa uusimpiin keksintöihin, vallankumousoopperan tehokeinoihin ja Rossinin ajanmukaiseen italialaisoopperaan. Epäilemättä säveltäjä halusi herättää kuuljoissaan romanttista nostalgiaa legendaarista kuningatarta kohtaan.

Versailles’n kappelin palatsin autenttisessa miljöössä taltioidut esitykset vangitsevat vaikuttavalla tavalla vallankumouksen jälkeisen hengen. Plantaden Kuolinmessun Pie Jesu -osan valittava käyrätorvi on samalla sekä sielukas huuto menneeltä vuosisadalta, että aito romanttinen kummitusefekti. Hervé Niquet’n johtama Concert Spirituel tulkitsee Cherubinin ja Plantaden menneiden kuninkaallisten sielunmessut aistikkaasti kohottaen ne täyteen arvoonsa.

“Requiems pour Louis XVI & Marie-Antoinette”. - Luigi Cherubini: Requiem c-molli. Charles-Henri Plantade: Messe des morts d-molli. - Le Concert Spirituel, joht. Hervé Niquet. (Alpha Classics, Alpha 251)

Kuuntele Uudet levyt 21.4.2017, toimittajana Ville Komppa.