Hyppää pääsisältöön

Muodonmuutoksia - Kohti ruumiin täydellisyyttä

Linda Paldanius jonottaa pääsyä esiintymislavalle bikineissä.
Linda Paldanius jonottaa pääsyä esiintymislavalle bikineissä. Kuva: Yle/Meira Valtonen Dokumenttiprojekti,dokumenttiprojekti: muodonmuutoksia

Naisen vartalo ei ole yksityisasia. Se on katseiden kohde ja arvioinnin alainen. Sille on olemassa ihannemalli, jonka vain harva tavoittaa. Yleensä ruumis on liian paksu, liian laiha, liian pyöreä tai liian kulmikas. Mutta kovalla työllä ja hyvillä geeneillä siitä voi saada melkein täydellisen: bikinifitness-kilpavartalon.

Bikinifitness on noussut viime vuosina nuorten naisten suosikkiharrastukseksi. Tarkan dieetin ja tiukasti ohjelmoidun kovan treenaamisen avulla bikinifitness-harrastajat muokkaavat omaa ruumistaan kohti ihannemuotoa. Dieetti huipentuu kilpailulavalle, jossa kisataan paremmuudesta toisten harrastajien kanssa.

Kati Juuruksen dokumenttielokuva Muodonmuutoksia tarkastelee bikinifitness-ilmiötä lähietäisyydeltä, neljän päähenkilönsä kautta.

“Ohjaajana minulle oli tärkeää, että päähenkilöt olisivat ihmisinä tunnistettavia. En halunnut moralisoida tai kauhistella lajia, vaan ymmärtää mikä vetää nuoria naisia tällaisen lajin pariin”, Juurus kertoo.

Hän sanoo jännittäneensä dokumentin ensimmäistä katselua päähenkilöiden kanssa. “Oli suuri helpotus, että he kokivat olevansa elokuvassa sellaisia kuin he ovat oikeastikin.“

Yhtymäkohtia uskontoon

Juurus kertoo kuvausten edetessä havainneensa monenlaisia yhtymäkohtia nykyajan arvojen ja bikinifitness-harrastuksen välillä. “Bikinifitness on itsekeskeistä, jopa narsistista. Se pakottaa keskittymään ulkonäköön. Se on äärettömän kilpailullista.”

Samanlaisia piirteitä on Juuruksen mielestä nykyisessä työelämässäkin. “Bikinifitness-kilpailijan on pakko hymyillä lavalla vaikka sattuisi ja pyörryttäisi. Kuinka monella työpaikallakin on pakko hymyillä?”, Juurus miettii.

Jutta odottaa pääsyä lavalle
Jutta (siniset bikinit) odottaa pääsyä lavalle Jutta odottaa pääsyä lavalle Kuva: Yle/Meira Valtonen Dokumenttiprojekti,dokumenttiprojekti: muodonmuutoksia

Dokumenttia valmistellessaan Juurus kertoo miettineensä bikinifitneksen yhtymäkohtia jopa uskontoon. “Tiukka dieetti, treeni, askeesi ja ohjeiden seuraaminen muistuttavat uskonnon harjoittamista. Ehkä bikinifitness-harrastajat ovat nykyajan nunnia, joilla ei ole aikaa muulle kuin täydellisyyden tavoittelulle.”

“Omasta mielestään jokainen bikinifitness-harrastaja on yksilöllinen, subjekti. Lavalla kilpailijat kuitenkin muuttuvat pelkiksi katseen kohteiksi, objekteiksi”, Juurus miettii.

Dokumentti antoi perspektiiviä

Täydellisyyden tavoittelussa tärkeänä apuna ovat bikinifitness-valmentajat. Valmentajan ja tuomarin katse lopulta määrittelee, milloin bikinifitness-vartalo on valmis ja kenen bikinifitness-vartalo on paras.

“Oli kiinnostavaa nähdä SM-kisojen jälkeisen päivän pettymys elokuvassa. Tilannetta pystyi katsomaan kuin ulkopuolelta ja siihen sai perspektiiviä. Vaikka silloin tuntui pahalta, enkä pystynyt käsittämään miksi en pärjännyt, niin elokuvan nähtyäni ymmärsin sen”, toteaa Aino, yksi elokuvan päähenkilöistä. Aino on iloinen että lähti mukaan dokumentin kuvauksiin. Myös Ainon äiti piti dokumenttielokuvasta ja toivoo sille jatko-osaa.

Aino jonottaa pääsyä esiintymislavalle bikineissä.
Aino (punaiset bikinit) jonottaa pääsyä esiintymislavalle. Aino jonottaa pääsyä esiintymislavalle bikineissä. Kuva: Yle/Meira Valtonen Dokumenttiprojekti,dokumenttiprojekti: muodonmuutoksia

Linda, toinen elokuvan päähenkilöistä, kokee dokumentin palkitsivimmaksi anniksi sen, että dokumentin avulla hän pääsi seuraamaan millainen tukiverkosto hänellä on. “Luulen, että äitini näki viime vuonna ensimmäistä kertaa kuinka kurinalaista elämää olen elänyt viimeiset neljä vuotta. Olen todella otettu siitä, että äitini suostui esiintymään dokumentissa ja tukemaan minua tässäkin asiassa.”

Elokuva arvosti kohteitaan ihmisinä

Elokuva sai ensiesityksensä Seasons Film Festivalilla Helsingissä 31.3. Ajankohtainen aihe kiinnosti ja sai yleisön elokuvan jälkeen mietteliääksi. “Tunteita ja ajatuksia herättävä dokumentti. Elokuva arvosti kohteitaan ihmisinä, mikä oli äärimmäisen tärkeää”, totesi dokumentin ensi-illassa nähnyt Juho Liukkonen.

Lisää aiheesta:

Dokumenttiprojekti: Muodonmuutoksia
Dokumentti näytti tukiverkoston tärkeyden
Prisma Studio: Bikinikuntoon terveys vai ulkonäkö edellä?

Kommentit