Hyppää pääsisältöön

Muodonmuutoksia - Kohti ruumiin täydellisyyttä

Linda Paldanius jonottaa pääsyä esiintymislavalle bikineissä.
Linda Paldanius jonottaa pääsyä esiintymislavalle bikineissä. Kuva: Yle/Meira Valtonen Dokumenttiprojekti,dokumenttiprojekti: muodonmuutoksia

Naisen vartalo ei ole yksityisasia. Se on katseiden kohde ja arvioinnin alainen. Sille on olemassa ihannemalli, jonka vain harva tavoittaa. Yleensä ruumis on liian paksu, liian laiha, liian pyöreä tai liian kulmikas. Mutta kovalla työllä ja hyvillä geeneillä siitä voi saada melkein täydellisen: bikinifitness-kilpavartalon.

Bikinifitness on noussut viime vuosina nuorten naisten suosikkiharrastukseksi. Tarkan dieetin ja tiukasti ohjelmoidun kovan treenaamisen avulla bikinifitness-harrastajat muokkaavat omaa ruumistaan kohti ihannemuotoa. Dieetti huipentuu kilpailulavalle, jossa kisataan paremmuudesta toisten harrastajien kanssa.

Kati Juuruksen dokumenttielokuva Muodonmuutoksia tarkastelee bikinifitness-ilmiötä lähietäisyydeltä, neljän päähenkilönsä kautta.

“Ohjaajana minulle oli tärkeää, että päähenkilöt olisivat ihmisinä tunnistettavia. En halunnut moralisoida tai kauhistella lajia, vaan ymmärtää mikä vetää nuoria naisia tällaisen lajin pariin”, Juurus kertoo.

Hän sanoo jännittäneensä dokumentin ensimmäistä katselua päähenkilöiden kanssa. “Oli suuri helpotus, että he kokivat olevansa elokuvassa sellaisia kuin he ovat oikeastikin.“

Yhtymäkohtia uskontoon

Juurus kertoo kuvausten edetessä havainneensa monenlaisia yhtymäkohtia nykyajan arvojen ja bikinifitness-harrastuksen välillä. “Bikinifitness on itsekeskeistä, jopa narsistista. Se pakottaa keskittymään ulkonäköön. Se on äärettömän kilpailullista.”

Samanlaisia piirteitä on Juuruksen mielestä nykyisessä työelämässäkin. “Bikinifitness-kilpailijan on pakko hymyillä lavalla vaikka sattuisi ja pyörryttäisi. Kuinka monella työpaikallakin on pakko hymyillä?”, Juurus miettii.

Jutta odottaa pääsyä lavalle
Jutta (siniset bikinit) odottaa pääsyä lavalle Jutta odottaa pääsyä lavalle Kuva: Yle/Meira Valtonen Dokumenttiprojekti,dokumenttiprojekti: muodonmuutoksia

Dokumenttia valmistellessaan Juurus kertoo miettineensä bikinifitneksen yhtymäkohtia jopa uskontoon. “Tiukka dieetti, treeni, askeesi ja ohjeiden seuraaminen muistuttavat uskonnon harjoittamista. Ehkä bikinifitness-harrastajat ovat nykyajan nunnia, joilla ei ole aikaa muulle kuin täydellisyyden tavoittelulle.”

“Omasta mielestään jokainen bikinifitness-harrastaja on yksilöllinen, subjekti. Lavalla kilpailijat kuitenkin muuttuvat pelkiksi katseen kohteiksi, objekteiksi”, Juurus miettii.

Dokumentti antoi perspektiiviä

Täydellisyyden tavoittelussa tärkeänä apuna ovat bikinifitness-valmentajat. Valmentajan ja tuomarin katse lopulta määrittelee, milloin bikinifitness-vartalo on valmis ja kenen bikinifitness-vartalo on paras.

“Oli kiinnostavaa nähdä SM-kisojen jälkeisen päivän pettymys elokuvassa. Tilannetta pystyi katsomaan kuin ulkopuolelta ja siihen sai perspektiiviä. Vaikka silloin tuntui pahalta, enkä pystynyt käsittämään miksi en pärjännyt, niin elokuvan nähtyäni ymmärsin sen”, toteaa Aino, yksi elokuvan päähenkilöistä. Aino on iloinen että lähti mukaan dokumentin kuvauksiin. Myös Ainon äiti piti dokumenttielokuvasta ja toivoo sille jatko-osaa.

Aino jonottaa pääsyä esiintymislavalle bikineissä.
Aino (punaiset bikinit) jonottaa pääsyä esiintymislavalle. Aino jonottaa pääsyä esiintymislavalle bikineissä. Kuva: Yle/Meira Valtonen Dokumenttiprojekti,dokumenttiprojekti: muodonmuutoksia

Linda, toinen elokuvan päähenkilöistä, kokee dokumentin palkitsivimmaksi anniksi sen, että dokumentin avulla hän pääsi seuraamaan millainen tukiverkosto hänellä on. “Luulen, että äitini näki viime vuonna ensimmäistä kertaa kuinka kurinalaista elämää olen elänyt viimeiset neljä vuotta. Olen todella otettu siitä, että äitini suostui esiintymään dokumentissa ja tukemaan minua tässäkin asiassa.”

Elokuva arvosti kohteitaan ihmisinä

Elokuva sai ensiesityksensä Seasons Film Festivalilla Helsingissä 31.3. Ajankohtainen aihe kiinnosti ja sai yleisön elokuvan jälkeen mietteliääksi. “Tunteita ja ajatuksia herättävä dokumentti. Elokuva arvosti kohteitaan ihmisinä, mikä oli äärimmäisen tärkeää”, totesi dokumentin ensi-illassa nähnyt Juho Liukkonen.

Lisää aiheesta:

Dokumenttiprojekti: Muodonmuutoksia
Dokumentti näytti tukiverkoston tärkeyden
Prisma Studio: Bikinikuntoon terveys vai ulkonäkö edellä?

 • Ukraina - sota joka ei lopu

  Ukrainan sota jatkuu tulitauoista huolimatta.

  Ulkolinjan retrouusintojen viimeinen ohjelma kertoo Ukrainan sodasta, joka on lähes tyystin kadonnut uutisotsikoista. Rintamalla ammutaan silti joka päivä ja kuolemasta on tullut arkea. Vuosi sitten tehty ohjelma on yhä edelleen täysin ajankohtainen.

 • Piikkilankaa ja vapaakauppaa

  Meksikon maaseutu kärsii vapaakaupasta

  Ulkolinjan retrouusintojen sarjassa ollaan jo päästy tälle vuosituhannelle. Kymmenen vuotta sitten esitetty Piikkilankaa ja vapaakauppaa on kuvattu Meksikon ja Yhdysvaltain rajalla Sonoran erämaassa ja Yhdysvalloissa, jossa rajan ylitys on vaarallista ilman Donald Trumpin kaavailemaa muuriakin.

 • ”Teidän paluunne Bosnia-Hertsegovinaan”

  Kalliit vieraat Ulkolinjan kesäuusintasarjassa

  ”Kalliit vieraat on ministeripuheiden ja lihatiskiostosten välillä liikkuva arkipäivän raportti eurooppalaisen pakolaispolitiikan uudesta käänteestä”, kirjoitti Helsingin Sanomain kriitikko Veli-Pekka Lehtonen arviossaan Ulkolinjasta ”Kalliit vieraat – teure Gäste” lähetyspäivän lehdessä 27. huhtikuuta 1997.

 • Kortonkien gummisetä

  Miten kondomeista tuli Suomessa valtavirtaa.

  Suomen kondomineuvos Leif Grotell on yksi ehkäisyvälinealan konkareista. Hänen aikaansaannoksiaan ovat Suomen tunnetuimmat kondomibrändit Black Jack, Suki-Suki, Kukka ja mehiläinen, Magic ja Nam Nam. Kondomeihin liittyneen häveliäisyyden vuoksi Grotellin oma äiti ei ensimmäiseen 10 vuoteen kehdannut kertoa, mitä tuotteita poika myy työkseen.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Roope Latvala - selkäänpuukotettu mies

  Miksi Roope Latvala lähti Children of Bodomista?

  Stonessa uransa aloittanut Roope Latvala on Suomen ehkä paras metallikitaristi. Tällä hetkellä hänen palveluksensa eivät kuitenkaan kelpaa kenellekään ja jopa vanhat ystävät ovat kääntäneet hänelle selkänsä. Alamäki alkoi keväällä 2015, jolloin Latvalan kerrottiin lähteneen Children of Bodomista. Se on Latvalan mukaan paskapuhetta. Nyt hän kertoo, mitä oikeasti tapahtui.

 • Suomen ainoa Miss Maailma Marita Lindahl on kuollut – lue puolison koskettava kirje

  Vuoden 1957 Miss Maailma, Marita Lindahl, on kuollut.

  Vuoden 1957 Miss Maailma, Marita Lindahl, on kuollut. Lindahl kuoli 21.3.2017. Hänen kuolemastaan ei ole tätä ennen kerrottu julkisuudessa lähiomaisten toiveesta, myöskään kuolinilmoitusta ei julkaistu. Muutama viikko sitten kävi ilmi, että Lindahlin puoliso Martti Kirsitie oli kirjoittanut kirjeen kuolleelle puolisolleen. KulttuuriCocktail sai kirjeen luettavakseen ja luvan julkaista sen.

 • Knalleja, sateenvarjoja, loitsuja ja olviretkeä - radiodraamaa keskikesän juhlaan

  Radiodraaman juhannuspaketissa useita toivekuunnelmia

  Hellii juhannuksena helle tai piinaa sade ja savuava grilli, voivat radiodraaman ystävät uppoutua kuunnelmien maailmaan. Seikkaile Knallin ja sateenvarjon kanssa New Yorkin alamaailmassa, noitien kera juhannustanhuvilla ja selvitä hukkuneen miehen kohtalo komisario Vahtosen kanssa.