Hyppää pääsisältöön

Nokia – Suomen suurin tarina

Nokia-kuunnelman päähenkilöt.
Nokia-kuunnelman päähenkilöt. Kuva: Yle/Anne Hämäläinen Nokia Oyj,yle draama

Radioteatteri esittää maanantaisin 24.4.2017 alkaen Tuomas Timosen kirjoittaman ja Juhana von Baghin ohjaaman neliosaisen uutuuskuunnelman, jossa itsenäisen Suomen moderni historia näyttäytyy Nokia-yhtiön tarinan kautta. Teos on Radioteatterin juhlaohjelmistoa Suomen 100-vuotisen itsenäisyyden kunniaksi. Nokia - Suomen suurin tarina kertoo myös maamme tarinan kännyköiden välityksellä.

Nokia on Juhana von Baghin mielestä Suomen suurin tarina siksi, että Nokian tarinan läpi tislautuu myös Suomen tarina ja sen kehitys puoliagraarista teknoon. "Olen sitä ikäluokkaa, että kännykät on räjäyttäneet koko maailman. Matkapuhelimet olivat tavallaan ratkaiseva askel huomiseen, mikä vielä eilen tuntui scifiltä." Von Baghin mukaan Nokia tune oli hänen sukupolvelleen ylpeyden ja itsetuntoa nostava aihe – olihan se maailman tunnetuin sävelmä ja soi ympäri maapalloa. Juhana kuvailee, kuinka hienoa oli, että tämä mykkä kansa loi sloganin "Connecting people". "Välillä se pähkähullukin rohkeus, ennakkoluulottomuus, ahkeruus ja sisu ovat parasta suomalaisuutta", Juhana avaa ja jatkaa, että myös Nokian kaatuminen oli supisuomalaista – sitä ei juurikaan purettu. "Häpeä on suomalaisten perustava tunne."

Nokian historiaa seurataan neljässä jaksossa vuonna 1965 toteutuneesta kolmen eri teollisuusalan fuusiosta lähtien aina tähän päivään asti. Väläyksenomaiset jaksot rakentuvat kunkin ajan keskeisen pääjohtajan ympärille. Jokainen jakso on itsenäinen osa kokonaisuutta, ja jokainen jakso on tyyliltään erilainen. Jaksot kuvaavat eri siirtymävaiheita ja sitä kautta Suomen käännekohtia.

Kari Heiskanen katsoo (roolissaan Kari Kairamo) kameraan kädessään vanha Nokian puhelin.
Kari Heiskanen roolissaan Kari Kairamo Kari Heiskanen katsoo (roolissaan Kari Kairamo) kameraan kädessään vanha Nokian puhelin. Kuva: Yle/Anne Hämäläinen yle draama
Hannu-Pekka Björkman katsoo kameraan puhelin korvallaan Jorma Ollilan roolissa.
Hannu-Pekka Brörkman Jorma Ollilana Hannu-Pekka Björkman katsoo kameraan puhelin korvallaan Jorma Ollilan roolissa. Kuva: Yle/Anne Hämäläinen yle draama

Ensimmäinen jakso kertoo kumitehtaasta, Kaapelitehtaasta ja Nokia Osakeyhtiön fuusioitumisesta Ab Nokia Oy:ksi. Pääjohtajaksi valitaan Kaapelitehtaan Björn Westerlund. Westerlundin seuraajan, Kari Kairamon kaudella pienestä ja tappiollisesta elektroniikkaosastosta kasvaa Nokian tulevaisuuden kannalta keskeinen toimiala. Mutta Kairamo on sekä yhtiön vahvuus, että sen heikkous: rohkean ja ennakkoluulottoman, mediaa ja julkisuutta rakastavan johtajan kääntöpuoli on maanisuus, masennus ja lopulta itsemurha.

Toinen jakso kertoo Jorma Ollilan kaudesta, jossa Nokia kansainvälistyy entisestään ja onnistuu luomaan puhelimen, joka muuttaa markkinat ja ihmisten kulutustottumukset. Markkinajohtajan asemasta ei ole kuitenkaan kuin yksi suunta: alas. Kuluttajien tarpeitten ja markkinoitten virhearvioitten myötä Nokia romahtaa puhelinmarkkinoitten ehdottomasta valtiaasta totaalisesti.

Kasimir Baltzar katsoo kaukaisuuteen roolissaan Rajeev Suri.
Kasimir Baltzar esittää Rajeev Suria Kasimir Baltzar katsoo kaukaisuuteen roolissaan Rajeev Suri. Kuva: Yle/Anne Hämäläinen nokia-kuunnelma
Anna-Mari Karvonen tuijottaa kameraan roolissaan Julia.
Anna-Mari Karvonen ääninäyttelee Julian Anna-Mari Karvonen tuijottaa kameraan roolissaan Julia. Kuva: Yle/Anne Hämäläinen yle draama

Kolmannessa jaksossa seurataan Nokiaa Stephen Elopin kaudella. Käsikirjoittaja Julia 26 v. haastattelee äitiään, joka on tehnyt uran Nokialla ja joka on irtisanomisten jälkeen ryhtynyt pesulayrittäjäksi Tampereen seudulla. Jakso perustuu haastatteluihin ja muuhun dokumentaariseen materiaalin Nokian entisistä työntekijöistä.

Neljännessä jaksossa Intialaisen Rajeev Surin aikana Nokia saa uuden otteen markkinoista ja suuntaa kohti uutta nousua. Kausi on eräänlainen yhden aikakauden loppu ja toisen alku: Intiasta, jonne Nokia on tähän asti vienyt osaamista, tulee nyt johtaja, joka auttaa suomalaisen yhtiön uuteen nousuun. Rajeev Surin henkilöhistorian kautta saamme kuvan tämän hetken kansainvälisestä Suomesta.

"Nokian matka voisi todistaa ettei kansallinen identiteetti lopulta kiinnity mihinkään yksittäiseen sotaan tai tuotteeseen koska valtakunnat sortuvat ja tuotteet katoavat. Nokia-kuunnelman ydintä on sen varsin suomalainen luovuus ja periksiantamattomuus", kiteyttää von Bagh.

Lähetykset Yle Radio 1:ssä maanantaisin 24.4.-15.5.2017 klo 19.03.

Rooleissa:
Kari Kairamo - Kari Heiskanen
Björn Westerlund - Sulevi Peltola
Arja Kairamo - Kaija Pakarinen
Jorma Ollila - Hannu-Pekka Björkman
Julia - Anna-Mari Karvonen
Marja - Irina Pulkka
Asko - Ilja Peltonen
Leena - Lotta Lehtikari
Reima - Tommi Eronen
Liisa Ollila - Pirjo Lonka
Rajeev Suri - Kasimir Baltzar

Radioteatterille kirjoittanut: Tuomas Timonen
Ohjaus: Juhana von Bagh
Konsepti: Juha-Pekka Hotinen
Äänisuunnittelu: Anders Wiksten
Tuottajaharjoittelija: Jenni Henriika Häkkinen
Tuottaja: Pekka Ruohoranta

Kuuntele jaksot Areenassa!