Hyppää pääsisältöön

Onko sinun tasa-arvosi sama kuin minun tasa-arvoni?

Kuntavaalit 2017, puheenjohtajatentti.
Kuntavaalit 2017, puheenjohtajatentti. Kuva: Petteri Sopanen / Yle Kuntavaalit 2017,puheenjohtajatentti

Maailma näyttää erilaiselta eri maailmankatsomuksista katseltuna. Tasa-arvo ei tarkoita samaa asiaa kokoomuksen, keskustan, vasemmiston tai feministisen puolueen ehdokkaille. Äänestäjä hämmentyy, kun ideologialtaan täysin vastakkaisten puolueiden ehdokkaat kertovat kannattavansa samoja asioita, vaikka perimmiltään sanojen sisältö onkin eri puolueille erilainen.

Vaalipuheiden tarkoitus on korostaa oman puolueen ja ehdokkaiden erityisiä ansioita, ja asettaa muut epäilyksen alaiseksi. Aristoteleen kantapää selvittää Kuntavaalien retorinen sato -jaksossa millaisilla puheen keinoilla eri puolueet yrittivät kevään kuntavaaleissa kalastella kansalaisten ääniä. Pasi Heikuran haastateltavana on puhetaidon tutkija ja Puhujakoulun vastaava opettaja Severi Hämäri.

Yleisradio tarjosi kansalaisille tänä vuonna mahdollisuuden keskittyä kunkin puolueen sanomaan Puoluepäivinä. Ohjelmakokonaisuus esitteli puolueiden tavoitteita ja huipentui päivän puolueen puheenjohtajan puheeseen. Puhujat käyttivät hyvin erilaisia retorisia strategioita. Niiden vaikutusta voidaan arvioida myös toteutuneessa vaalituloksessa.

Severi Hämärin mielestä tämän kevään kuntavaalien poliittinen asetelma oli kiinnostava. Opposition ja hallituspuolueiden edellisiä vaaleja selkeämpi vastakkainasettelu terävöitti puheenvuoroja. Monenlaisia retorisia keinoja käytettiin kansalaisten vakuuttamiseksi. Puheita oli selvästi harkittu ja harjoiteltu.

Vaalituloksessa yllätti eniten ehkä se, että osa hallituspuolueista menestyi hyvin siihen nähden miten epäsuosittuja päätöksiä he ovat tehneet. Keskustan ja kokoomuksen puheenjohtajat onnistuivat puheissaan erinomaisesti, mutta hyvin erilaisilla keinoilla.

Juha Sipilä Kohti vaaleja puheenjohtatentissä
Juha Sipilä Kohti vaaleja puheenjohtatentissä Kuva: YLE/Mikko Ahmajärvi kohti vaaleja puheenjohtatentti,Sipilän hallitus,Juha Sipilä
Petteri Orpo Kohti vaaleja puheenjohtatentissä
Petteri Orpo Kohti vaaleja puheenjohtatentissä Kuva: YLE/Mikko Ahmajärvi kohti vaaleja puheenjohtatentti,Petteri Orpo
Timo Soini Kohti vaaleja puheenjohtatentissä
Timo Soini Kohti vaaleja puheenjohtatentissä Kuva: YLE/Mikko Ahmajärvi kohti vaaleja puheenjohtatentti,Timo Soini

Keskusta Juha Sipilän taktiikkana oli olla hyvin epäretorinen. “Keskustalaiset ovat tekijöitä - eivät tyhjänpuhujia.” Näin sanoessaan Sipilä tulee samalla väittäneeksi, että muut puolueet ovat tyhjänpuhujia. Puhetaidon opettaja Hämäri suosittelee kaikille menestystä janoaville tätä likaista temppua, koska se toimii.

Petteri Orpon puhe oli strategisesti hyvin harkittu ja harjoiteltu. Kokoomus valitsi imagolleen sopivan amerikkalaistyylisen vastakkainasettelustrategian. Orpo asetti puheessaan kuulijat yhä uudestaan yksinkertaisen valintatilanteen eteen. Keinotekoisesti valitut vaihtoehdot olivat sisällöltään sellaiset, että vain kokoomuksen tarjoama vaikutti järkevältä. Tämä on poliittisen retoriikan klassikko, joka usein toimii.

Timo Soini on lahjakas, karismaattinen puhuja. Ongelmaksi näissä vaaleissa muodostui hänen ja perussuomalaisen puolueen tapa valita haastajan rooli. Vaihtoehtopuolueen retoriikka sopii huonosti hallituksessa istuvan ministeri-puheenjohtajan suuhun. Se ei yksinkertaisesti ole uskottavaa. Tilanteesta syntyy nk. performatiivinen ristiriita.

Oppositiossa oleva puolue on perinteisesti helpommassa asemassa, koska se voi arvostella hallituksen tekemiä päätöksiä ja hyökätä itse valitsemallaan aiheella. Vallassa oleva puolue joutuu olemaan jatkuvasti puolustuskannalla. Tähän nähden hallituspuolueet saavuttivat puolustusvoiton, Hämäri huomauttaa.

Ville Niinistö Kohti vaaleja puheenjohtatentissä
Ville Niinistö Kohti vaaleja puheenjohtatentissä Kuva: YLE/Mikko Ahmajärvi ville niinistö
Antti Rinne Kohti vaaleja puheenjohtatentissä
Antti Rinne Kohti vaaleja puheenjohtatentissä Kuva: YLE/Mikko Ahmajärvi antti rinne
Li Andersson Kohti vaaleja puheenjohtatentissä
Li Andersson Kohti vaaleja puheenjohtatentissä Kuva: YLE/Mikko Ahmajärvi kohti vaaleja puheenjohtatentti,Li Andersson

Vaalituloksesta päätelleen vihreät olivat valinneet oikean retoriikan keinon vakuuttaakseen äänestäjät. Ville Niinistön puhe oli terävöitynyt, ja hän rakensi taitavasti uskottavaa kuvaa puolueesta talousasioiden osaajana ja aitona vaihtoehtona nykymenolle. Vihreiden asialistalla olivat ympäristöasioiden rinnalla äänestäjäkunnalle tärkeät koulutus ja sivistys, joiden rahoitusta nykyhallitus on kiristänyt lupaustensa vastaisesti. Niinistön käyttämää puheen keinoa Hämäri kutsuu pätevyyspuheeksi. Sitä ovat perinteisesti harrastaneet erityisesti porvaripuolueet. Omaa pätevyyttä korostamalla annetaan samalla ymmärtää, että toiset puolueet eivät ole tehtäviensä tasolla.

Vasemmistoliitto ja sosiaalidemokraattinen puolue vetoavat puheissaan äänestäjien arvoihin ja tunteisiin. Sekään ei ole Hämärin mukaan huono taktiikka, koska suomalaisten arvot ovat tutkitusti lähellä demareiden linjaa. Koulutus, tasa-arvo ja vanhustenhoito, toisin sanoen hyvinvointivaltion ylläpito on useimpien mielestä tärkeätä. Antti Rinne puhui koskettavasti näistä aiheista, muttei onnistunut vastaamaan oikeiston pätevyyshaasteeseen.

Li Anderssonin tunneskaala oli voimakkaampi. Hän ilmaisi suuttumusta ja sai hyvällä esiintymisellään ääniä puolueelle. Hänen olisi kuitenkin kannattanut kuunnella päävastustajia vielä tarkemmin ja paljastaa ja haastaa heidän taktiikkansa, joka on kaapata vasemmistolle perinteisesti kuuluneita aiheita ja termejä.

Katriina Rosavaara feministinen puolue
Katriina Rosavaara feministinen puolue Kuva: Jouni Immonen / Yle feministinen puolue
On paljon ihmisiä jotka putoavat yhteiskunnan kaikista turvaverkoista.
On paljon ihmisiä jotka putoavat yhteiskunnan kaikista turvaverkoista. Kuva: Yle turvaverkko
Piraattipuolue kampanjoi Helsingissä
Piraattipuolue kampanjoi Helsingissä Kuva: Henrietta Hassinen / Yle Piraattipuolue,puolueet,Kuntavaalit 2017,kuntavaalit,politiikka,vaalikampanjat

Pienpuolueet toivat keskusteluun omat kirpeät puheenvuoronsa. Jos oikeisto on sitä mieltä, että hyvinvointivaltio on valmis ja tasa-arvo riittävällä tasolla, pienpuolueet vastaavat vahvalla vastalauseella ja tulevat puheillaan osoittaneiksi, kuinka erilaisissa todellisuuksissa kuntavaaliehdokkaat elävät.

Kommentit
 • Enkeleitä ja elokuvia Berliinin taivaan alla

  Mitä Wenders, Lucas ja Wilder kertovat Berliinistä?

  Ensimmäiset Berliinin muurin ylityksestä - tai pikemminkin alituksesta - kertovat elokuvat valmistuivat hyvin nopeasti muurin pystyttämisen jälkeen. Seuraavina vuosikymmeninä elokuvaohjaajat sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa tarttuivat aiheeseen. Ikimuistettavin Berliinistä ja sen muurista kertova elokuva on kuitenkin Wim Wendersin runollinen, enkelien Berliinistä kertova tarina Berliinin taivaan alla, jonka yhtenä käsikirjoittajana oli vuoden 2019 kirjallisuuden Nobel-palkinnon saanut Peter Handke. Toimittajana on Jukka Mikkola.

 • Älä hylkää masentunutta

  Aito vuorovaikutus tukee masentunutta, ole kärsivällinen.

  Kun läheisen maailmankuva tummuu ja usko tulevaisuuteen hiipuu, häntä on vaikea ymmärtää. Masentunut vetäytyy omiin oloihinsa ja tuntuu elävän toisessa todellisuudessa. Hänen negatiivinen asenteensa ja flegmaattinen olemuksensa saattaa vähän ärsyttääkin. Miksi hän ei yksinkertaisesti ravista masennuksen viittaa harteiltaan ja huomaa kaikkea kaunista ja hyvää ympärillään?

 • David Bowie ja sankarit Berliinin muurilla

  Murrettiinko Berliinin muuri musiikin avulla?

  "Me lähetämme terveiset kaikille ystävillemme muurin toisella puolella", David Bowie sanoi ja esitti laulun, jonka myös itäberliiniläiset nuoret tunsivat. Se oli Heroes, sankarit, ja se oli saanut alkunsa Berliinin muurilta. Elettiin kesää 1987, eikä kukaan vielä uskonut muurin murtuvan. Musiikki oli ajatuksia herättävä asia jaetussa kaupungissa, ja ennen pian musiikista tuli olennainen osa idän ja lännen välistä ideologista taistelua. Jotkut ovat jopa sitä mieltä, että Berliinin muuri murrettiin musiikin avulla. Apuna olivat maailmantähtien kuten David Bowien ja Bruce Springsteenin lisäksi sekä itä-Berliinin punkkarit että kapellimestari Leonard Bernstein. Toimittajana Jukka Mikkola.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri

 • Enkeleitä ja elokuvia Berliinin taivaan alla

  Mitä Wenders, Lucas ja Wilder kertovat Berliinistä?

  Ensimmäiset Berliinin muurin ylityksestä - tai pikemminkin alituksesta - kertovat elokuvat valmistuivat hyvin nopeasti muurin pystyttämisen jälkeen. Seuraavina vuosikymmeninä elokuvaohjaajat sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa tarttuivat aiheeseen. Ikimuistettavin Berliinistä ja sen muurista kertova elokuva on kuitenkin Wim Wendersin runollinen, enkelien Berliinistä kertova tarina Berliinin taivaan alla, jonka yhtenä käsikirjoittajana oli vuoden 2019 kirjallisuuden Nobel-palkinnon saanut Peter Handke. Toimittajana on Jukka Mikkola.

 • Älä hylkää masentunutta

  Aito vuorovaikutus tukee masentunutta, ole kärsivällinen.

  Kun läheisen maailmankuva tummuu ja usko tulevaisuuteen hiipuu, häntä on vaikea ymmärtää. Masentunut vetäytyy omiin oloihinsa ja tuntuu elävän toisessa todellisuudessa. Hänen negatiivinen asenteensa ja flegmaattinen olemuksensa saattaa vähän ärsyttääkin. Miksi hän ei yksinkertaisesti ravista masennuksen viittaa harteiltaan ja huomaa kaikkea kaunista ja hyvää ympärillään?

 • David Bowie ja sankarit Berliinin muurilla

  Murrettiinko Berliinin muuri musiikin avulla?

  "Me lähetämme terveiset kaikille ystävillemme muurin toisella puolella", David Bowie sanoi ja esitti laulun, jonka myös itäberliiniläiset nuoret tunsivat. Se oli Heroes, sankarit, ja se oli saanut alkunsa Berliinin muurilta. Elettiin kesää 1987, eikä kukaan vielä uskonut muurin murtuvan. Musiikki oli ajatuksia herättävä asia jaetussa kaupungissa, ja ennen pian musiikista tuli olennainen osa idän ja lännen välistä ideologista taistelua. Jotkut ovat jopa sitä mieltä, että Berliinin muuri murrettiin musiikin avulla. Apuna olivat maailmantähtien kuten David Bowien ja Bruce Springsteenin lisäksi sekä itä-Berliinin punkkarit että kapellimestari Leonard Bernstein. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Avaruusromua: Kahdeksan bitin voimalla!

  Se esiteltiin vuonna 1982 ja se muutti maailman.

  Vuonna 1982 kuluttajaelektroniikan suurtapahtumassa Consumer Electronics Showssa Las Vegasissa esiteltiin laite, joka tuli peruuttamattomasti muuttamaan meidän maailmaamme. Laite oli nimeltään Commodore 64. Se oli kotitietokone. Se valloitti maailman. Laitetta myytiin seuraavan kymmenen vuoden aikana jopa yli 30 miljoonaa kappaletta. Se oli suhteellisen edullinen, käyttökelpoinen ja hauska kone. Sillä pystyi tekemään monenlaisia asioita, muun muassa musiikkia. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • "Onko musta ollenkaan tähän, kun nuo muut on niin sairaan hyviä?" Lahjakkaan suvun vesa Aili Ikonen epäili pitkään, onko hänestä ammattimuusikoksi

  Musiikki on muusikko Aili Ikoselle intohimo.

  Erityisesti jazzlaulajana tunnettu muusikko Aili Ikonen kasvoi musiikin ympäröimänä. Korpilahdelta kotoisin oleva Ikonen pomppi lapsena Joutsenlammen finaaliosaa veljensä Osmon kanssa olohuoneen sohvan ympärillä ja harjoitteli pieteetillä viulunsoittoa viisivuotiaasta alkaen. Silti ura muusikkona ei ollut itsestäänselvyys.

 • Muotitaiteilija Anne-Mari Pahkala tekee jätteestä luksusta – hänen iltapukunsa pääsi Emma Karin yllä Linnan juhliin ja lopulta museoon

  Merestä kerätyistä muovipulloista syntyi asu Linnan juhliin.

  Maailman merissä saattaa olla 30 vuoden päästä enemmän muovia kuin kalaa. Silti muovia käytetään jatkuvasti enemmän. Muotitaiteilija Anne-Mari Pahkala haluaa tehdä jätemuovista muodikasta, jotta edes kierrätys toimisi paremmin. Kansanedustaja Emma Karille suunniteltu iltapuku hankittiin Kansallismuseon kokoelmiin.

 • Sanat haltuun rap-riimein

  Sanat haltuun -hanke auttaa nuoria löytämään äänensä.

  Rap-musiikki voi olla väylä parempaan luku- ja ilmaisutaitoon. Musiikkia kuunnellessa voi päähän tarttua myös muutama yhteiskunnallinen ajatus. Vielä enemmän kuhinaa päähän syntyy, jos alkaa itse luoda riimejä. Kirjallisuus- ja taidekriitikko, toimittaja sekä opettaja Aleksis Salusjärvi pohti, miksi lukeminen koetaan jotenkin epämiehekkääksi harrastukseksi.

 • Avaruusromua: Psykedeelinen äänikone nimeltä TONTO

  Mitä jos rakennettaisiin maailman suurin syntesoija?

  Malcolm Cecil ja Robert Margouleff kohtasivat 50 vuotta sitten New Yorkissa, tuolloin uudessa Media Sound -studiossa. Heillä oli idea. Mitä jos hankittaisiin useita syntesoijia ja soitettaisiin niitä yhtaikaa? Ja jos kytkettäisi in ne toisiinsa, toimimaan yhdessä, siinä meillä olisi elektroninen orkesteri. Idea hahmoteltiin kiinalaisen ravintolan pöytäliinaan ja se päätettiin toteuttaa. Alkoi syntyä psykedeelinen äänikone nimeltä TONTO. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Finnjet oli kaikkien aikojen matkustajalaiva, joka pilkottiin kylmästi palasiksi – entisen konepäällikön rakkaus ei katoa

  Finnjet oli merimatkailun ylellinen tulevaisuus.

  Finnjet oli maailman suurin ja nopein matkustaja-autolautta. Samalla se oli uuden ajan airut, joka uitti Suomen maailmankartalle. Kaikkien aikojen matkustaja-alus paloiteltiin 10 vuotta sitten Intiassa. Konepäällikkö Juhani Puontille se oli kova isku. Onneksi muistot eivät katoa. Niitä tulvii mieleen, kun katsoo vanhan virkapuvun murentuvia kenkiä.