Hyppää pääsisältöön

Shostakovitshin ehdoton selittämättömyys

Pianisti-säveltäjä Lera Auerbach on löytänyt alttoviulussa oivallisen soittimen ilmaisemaan Shostakovitshin varhaisten Preludien vaihtelevia ja syvälle käyviä tunnelmia. Ja vieläkin enemmän: alttoviulun mystisen sointimaailman läpikotaisin hallitsevalle Kim Kashkashianille Auerbachin sovitukset sopivat kuin hanska käteen. Auerbach teki Preludit-sovituksensa kumppaniksi Shostakovitshin Sonaatille alttoviululle ja pianolle; tällä levyllä Preludeja kuitenkin seuraa Auerbachin oma sonaatti, Arcanum, joka ei aivan yllä Shostakovitshin tasolle tietystä sukulaisuudesta huolimatta.

cd-levyn kansi
cd-levyn kansi CD-levyt

Alttoviulun soinnissa ja Shostakovitshin musiikissa on helppoa tunnistaa tiettyä samankaltaista stimmunkia. Soittimen suurimpiin mestareihin lukeutuvan Kim Kashkashian sanoin alttoviulussa ei ole viulun tai sellon soinnin kirkkautta ja läpitunkevuutta; alttoviulisti ei koskaan täysin hallitse soittimensa sointia, jossa on tiettyä mystisyyttä – aivan kuin sointi tulisi “jostain sisältä” – ja se sopii oivallisesti kuvaamaan myös Shostakovitshin musiikin selittämätöntä syvyyttä.

Venäläissyntyinen, New Yorkiin asettunut Lena Auerbach on monipuolinen taiteilija, pianisti ja säveltäjä, mutta myös runoilija, kirjailija ja kuvataiteilija. Parhaimmillaan Arcanum on kiehtovissa, hienovaraisissakin veistoksellisissa sävelhetkissään. Mutta Shostakovitshin harmonisen kielen ja karakterien leiskahdusten jälkeen Auerbachin hivenen mustavalkoinen sävellys tuntuu yksi-ilmeiseltä. Teos paranee loppua kohden – ja ehkä lähestyy samalla Shostakovitshin henkistyneintä puolta, sitä joka myös oivallisesti sopii niin Kashkashianille kuin Auerbachille itselleen.

ECM:n luottoaltistiksikin mainittu Kim Kashkashian ja pianisti Lera Auerbach kutovat Shostakovitshin Preludeista ja Auerbachin Arcanum-teoksesta kiehtovia tarinoita, soinnillisia tiloja ja tilanteita. Äänitys ja tuotanto henkivät raffinoitunutta laatua ja antavat täydellisesti tilan musiikille ja ehdottoman eläytyvälle ilmaisulle.

“Arcanum”. - Dmitri Shostakovitsh (sov. Lera Auerbach): 24 Preludia op. 34. Lera Auerbach: Arcanum. - Kim Kashkashian, alttoviulu, Lera Auerbach, piano. (ECM New Series, 2375 481 2322)

Kuuntele Uudet levyt 21.4.2017, toimittajana Ville Komppa.