Hyppää pääsisältöön

Tumma ja lyyrinen Garifullina

Sekä äänensä että taustansa myötä Aida Garifullina sopii erinomaisesti vaikkapa Rimski-Korsakovin itäistä eksotiikkaa henkiviin korkeisiin sopraanorooleihin tai Léo Delibes’n Lakmén nimirooliin. Resitaali-CD:llään Garifullina esittää näiden lisäksi Tshaikovskin sekä Rachmaninovin hittilauluja oivallisina orkesterisovituksina, jotka soivat Itävallan radion Wienin sinfoniaorkesterin ja Cornelius Meisterin säestyksellä asiankuuluvan viehkosti. Lisäksi mukana on pari kansanlaulua sekä vanha kunnon Valot Moskovan, jotka tuovat kokonaisuuteen hivenen hipsteriuskottavuutta.

cd-levyn kansi
cd-levyn kansi CD-levyt

Tämä ei ole tarina rikkaasta amerikkalaisesta rouvashenkilöstä, joka on jättänyt miehensä, perinyt suurenmoisen summan rahaa ja ryhtynyt laulajattareksi – sivun mennen sanoen vuosisadan huonoimmaksi – vaan nuoresta sopraanosta, joka esiintyy kuuluisana Lily Ponsina elokuvassa Florence, joka kertoo tuosta juurikin mainitusta rikkaasta rouvashenkilöstä.

Lily Ponsia esittänyt sopraano on tänä vuonna 30-vuotias Aida Garifullina. Hän syntyi Kazanissa, muutti täysi-ikäistyttyään Nürnbergiin ja Wieniin opiskelemaan ja pääsi upean äänensä siivin Plácido Domingon ja Valeri Gergijevin kaltaisten tähdentekijöiden suojatiksi; lauloi olympialaisissa ja voitti Operalia-palkinnon; niin ja kuuluu Wienin valtionoopperan solistikuntaan.

Musiikillisesti liikutaan turvallisesti kevyessä klassisessa, toki laadukkaasti. Huomio kiinnittyy nuoren diivan ääneen, joka lienee tässä pääasia. Lyyrisenä sopraanona Garifullina taipuu hyvin koloratuureihin ja melismoi huomattavan kauniisti sekä pieteetillä – mutta hänen äänessään on myös tummaa syvyyttä joka ei juuri ohene ylöspäin mentäessä. Itseäni viehättää hänen kykynsä muunnella äänensä väriä ja vibraatoa.

Aika näyttää mihin suuntaan vasta ensimmäisiä vuosiaan ammattilaisena toimiva Garifullina kehittyy. Mutta ainakin lähtökohdat ovat parhaat mahdolliset, etenkin kun taustalla on oopperamaailman maineikkaimpia tekijöitä ja levy-yhtiönä Decca. Ja kuunnellessa stä intohimoa, joka välittyy Šemahan kuningattaren viettelyaariasta Rimski-Korsakovin oopperasta Kultainen kukko, tekee mieli povata Garifullinalle kaikkea hyvää ja kaunista.

Aida Garifullina esittää Charles Gounod’n, Léo Delibes’n, Nikolai Rimski-Korsakovin, Pjotr Tshaikovskin, Sergei Rachmaninovin sekä Vasily Solovyov-Sedoyn lauluja ja aarioita. Säestäjänä Itävallan radion Wienin sinfoniaorkesteri, joht. Cornelius Meister. (Decca, 478 8305)

Kuuntele Uudet levyt 21.4.2017, toimittajana Ville Komppa.