Hyppää pääsisältöön

Tunnelmallisen pehmeää kumpuilua

Vuonna 1969 syntynyt virolainen Tõnu Kõrvits on yksi Pohjois-Euroopan tuotteliaimpia ja menestyneimpiä säveltäjiä. Kõrvits tuottaa vaivattomasti jokseenkin mielikuvituksellisia ja kiehtovia teoksia, joiden sopuisia sointeja hän sopivasti maustaa jazzahtavilla tai elokuvamusiikista tutuilla dissonansseilla ja efekteillä. Niin myös uutuusteoksessa Moorland Elegies sekakuorolle ja jousiorkesterille, jonka tekstinä Kõrvits käyttää tarkoin valittuja Emily Brontën runoja.

cd-levyn kansi
cd-levyn kansi CD-levyt

Moorland Elegies käyskentelee Brontën mielenmaisemissa Yorkshiren nummilla esikuvalleen uskollisessa “taianomaisessa impressionismissa”. Rakkauden, kohtalon, yksinäisyyden ja lähestyvän kuoleman teemat pysyttelevät jossain tämän hetken reunamilla, mainitsemattomina mutta alati läsnä. Taitava, hyvin soiva sekakuorotekstuuri soi Viron filharmonisen kamarikuoron tulkitsemana kauniisti, ja Tallinnan kamariorkesterin jouset tuovat sopivaa vastusta sinne tänne ripotelluilla kihinöillään ja näppäilyillään.

Kehaisin vajaa vuosi sitten samaisten esittäjien edellistä, ECM:n julkaisemaa Kõrvits-levyä mielikuvitukselliseksi ja kekseliääksi. Ondinen nyt julkaisema Moorland Elegies on tuon levyn teoksia laajamittaisempi ja kunnianhimoisempi, mutta samalla mitalla tasapaksumpi teos. Hivenen unettavan kokonaisuuden ansioksi voi laskea kokonaisuuden tunnelmallisen pehmeän kumpuilun. Mutta Brontën Humisevien harjujen juurevuutta en itse Kõrvitsin musiikista tavoita.

Kaikki kunnia Risto Joostin kauniseleisesti muotoilemalle maisemamusiikille, jonka oikeutettuna tähtenä loistaa Emily Brontën upeasti soljuva ja rytmittyvä runous. Sen palvelukseenhan Tõnu Kõrvitskin teoksellaan nöyrästi asettuu.

Tõnu Kõrvits: Moorland Elegies. - Viron filharmoninen kamarikuoro, Tallinnan kamariorkesteri, joht. Risto Joost. (Ondine, ODE 1306-2)

Kuuntele Uudet levyt 21.4.2017, toimittajana Ville Komppa.

 • Kalevi Ahon sooloteokset haastavat esittäjänsä ja kuulijansa

  Kalevi Ahon sooloteokset haastavat esittäjänsä ja kuulijansa

  Säveltäjä Kalevi Ahon ja BIS-levy-yhtiön vuosikymmeniä kestänyt yhteinen taival jatkuu, kun tasaiseen tahtiin ilmaantuu uutta Aho-äänistöä uusina tallenteina. Noin kolmenkymmenen profiilijulkaisun ansiosta alkaa valtaosa Ahon laajan tuotannon tärkeimmistä teoksista löytyä soivina dokumentteina.

 • Unohdettua orkesterimusiikkia laadukkaasti

  Unohdettua orkesterimusiikkia laadukkaasti

  No nyt! Musiikinhistorian sameat kerrokset kirkastuvat jälleen, kun Göteborgin sinfoniaorkesteri esittelee kapellimestari Johannes Gustavssonin johdolla kolme aiemmin äänitteillä kuulematonta teosta. Kiinnostavan kokonaisuuden säveltäjänimiä ovat Ida Moberg, Valborg Aulin sekä Elfrida Andrée. Ruotsalainen Elfrida Andrée (1841–1929) oli muun muassa säveltäjä, kapellimestari ja urkuri.

 • Trumpetti pelasti amerikansuomalaisen Allan Sihvolan hengen – Suomalaissoittajat Stalinin vainoissa

  Amerikansuomalainen muusikko vankileirien saaristossa.

  Amerikansuomalainen Allan Sihvola muutti 12-vuotiaana 1933 perheensä mukana ihanneyhteiskuntaa rakentamaan Neuvosto-Karjalaan. Toisen maailmansodan aikana hän joutui suomalaisena Tsheljabinskin vankileirille. Vähän yli 20-vuotias Sihvola laihtui luurangon laihaksi, mutta säilyi hengissä, sillä trumpetistina hänet hyväksyttiin leirin soittokuntaan. Kun Neuvostoliitto romahti 1990-luvun alussa, Sihvola ryhtyi kirjoittamaan muistelmiaan. Vei 25 vuotta ennen kuin kirja "Stalinin taivaan alle" julkaistiin.