Hyppää pääsisältöön

Viimeinen elokuva ja Texasville: Teemalauantain jäähyväiset kanavapaikalle 7

Kollaasi kuvia elokuvasta Viimeinen elokuva (1971).
Kollaasi kuvia elokuvasta Viimeinen elokuva (1971). Viimeinen elokuva,Teemalauantai,Peter Bogdanovich,teeman elokuvat

The Last Picture Show: Teemalauantaissa 22.4.2017 Viimeinen elokuva ja sen jatko-osa Texasville.

Teatteri suljetaan. Tänään on viimeinen esitys."― Sonny elokuvassa The Last Picture Show

Peter Bogdanovichin haikea mestariteos The Last Picture Show eli Viimeinen elokuva ja sille parikymmentä vuotta myöhemmin tehty jatko-osa Texasville – unohduksen maa esitetään kanavapaikan 7 viimeisessä Teemalauantaissa 22.4. komeana double billinä. Tätä teatteria ei kuitenkaan suljeta, vaan se muuttaa: Teemalauantait jatkavat 29.4. kanavapaikalla 5.

Kasvukivuista, sydänsuruista, kuolevasta pikkukaupungista ja vuodesta 1951 kertova Viimeinen elokuva (1971) oli ensi-illan aikaan suuri arvostelumenestys. Se oli tasapainoinen yhdistelmä uutta ja vanhaa, kapinaa ja surua. Texasilaisen Anarenen pikkukaupungin pölyisillä kaduilla kadutaan mennyttä ja haaveillaan tulevasta Hank Williamsin laulujen tahdissa. Why Don’t You Love Me (Like You Used to Do)?

Kaikessa perinnetietoisuudessaan Viimeinen elokuva oli myös uuden Hollywoodin airut. Sen tuotti Bob Rafelsonin osin omistama BBS samana vuonna kuin Rafelsonin oman mestariteoksen Rajut kuviot. Bogdanovichia pidettiin ajan suurena ohjaajalupauksena. Silloin ei kukaan arvannut, että Viimeinen elokuva jäisi Bogdanovichin ainoaksi todelliseksi mestariteokseksi.

Viimeinen elokuva keräsi kahdeksan Oscar-ehdokkuutta, ja Ben Johnson ja Cloris Leachman voittivat Oscarit sivuosasuorituksista. Nyt huomio kiinnittyy kuitenkin uransa alkuvaiheissa oleviin nuoriin pääosanesittäjiin Timothy Bottomsiin (Sonny), Jeff Bridgesiin (Duane) ja Cybill Shepherdin (Jacy). Hienoa työtä tekevät myös Sam Bottoms, Eileen Brennan, Randy Quaid ja Ellen Burstyn.

Monet Viimeisen elokuvan hahmoista tapaamme myös Texasvillessä, 30 vuotta myöhemmin, mutta siinä välissä tuntuvat kadonneen paitsi viattomuus, nuoruus ja unelmat myös usko tulevaisuuteen ylipäätään. Molemmat elokuvat perustuvat Larry McMurtryn romaaneihin.

Vuonna 1990 valmistunut Texasville kertoo samasta Anarenen pikkukaupungista vuonna 1984. Duane ja Sonny ovat jääneet kaupunkiin; toinen on menestynyt, toinen ei. Madonnan Material Girl soi, öljyä pumpataan. Alkuperäisen elokuvan upeat mustavalkokuvat on korvannut värikäs kasariestetiikka. Kaupunkiin palaava homecoming queen Jacykin on kuvattu väliin niin rumassa valossa, että pahaa tekee.

Texasville on aito jatko-osa siinä mielessä, että elokuvan henkilöistä olisi vaikea kiinnostua ilman Viimeistä elokuvaa. Kuitenkin, kaikessa luovuttamisen hengessään, se on toiveikas elokuva. Nuoret mokailevat ja haaveilevat, ystävistä pidetään huolta. Lopussa ei jäädä suremaan elokuvateatterin raunioille vaan lähdetään aamiaiselle.

Teemalauantai 22.4.2017

 • Klo 20.00 Viimeinen elokuva (The Last Picture Show) , USA 1971. Ohjaus Peter Bogdanovich, pääosissa Timothy Bottoms, Jeff Bridges, Cybill Shepherd, Ellen Burstyn, Sam Bottoms, Eileen Brennan, Randy Quaid, Ellen Burstyn, Ben Johnson, Cloris Leachman. (12)
 • Klo 22.00 Texasville – unohduksen maa (Texasville), USA 1990. Ohjaus Peter Bogdanovich, pääosissa Jeff Bridges, Cybill Shepherd, Timothy Bottoms, Eileen Brennan, Randy Quaid, Cloris Leachman, Annie Potts, William McNamara.

Elokuvat ovat katsottavissa Areenassa vain suorana.
Texasville uusitaan Teemalla tiistaina 25.4. klo 23.35.

Lue lisää elokuvasta Viimeinen elokuva.

Viimeinen elokuva on uusinta Teeman elokuvafestivaalilta 2016. Texasville – unohduksen maa on ensiesitys Ylessä.

Jeff Bridges: sama roolihahmo elokuvissa Texasville (vas.) ja Viimeinen elokuva.
Jeff Bridges elokuvissa Texasville (vas.) ja Viimeinen elokuva. Jeff Bridges: sama roolihahmo elokuvissa Texasville (vas.) ja Viimeinen elokuva. Texasville,Viimeinen elokuva,Teemalauantai,Jeff Bridges
Cybill Shepherd: sama roolihahmo elokuvissa Texasville (vas.) ja Viimeinen elokuva.
Cybill Shepherd Texasvillessa ja Viimeisessä elokuvassa. Cybill Shepherd: sama roolihahmo elokuvissa Texasville (vas.) ja Viimeinen elokuva. Cybill Shepherd,Texasville,Viimeinen elokuva,Teemalauantai
Jeff Bridges ja Cybill Shepherd elokuvassa Texasville.
Jeff Bridges ja Cybill Shepherd elokuvassa Texasville. Jeff Bridges ja Cybill Shepherd elokuvassa Texasville. Texasville,Jeff Bridges,Cybill Shepherd,Peter Bogdanovich,elokuvat,Teemalauantai
Timothy Bottoms ja Jeff Bridges elokuvassa The Last Picture Show eli Viimeinen elokuva.
Timothy Bottoms ja Jeff Bridges. Timothy Bottoms ja Jeff Bridges elokuvassa The Last Picture Show eli Viimeinen elokuva. Viimeinen elokuva,Jeff Bridges,Timothy Bottoms,Peter Bogdanovich,Teemalauantai,teeman elokuvat

Yle Teema

 • Bruce Springsteen katsoo taakseen

  40 Springsteen-keikkaa nähnyt Jukka Kuosmanen kirjoittaa.

  "Olen täysin jäävi fanipohjani takia sanomaan dokumentin kohteesta Bruce Springsteenistä yhtään mitään, mutta kyseisen dokumentin katsomiseen olen pätevöitynyt 30 viime vuotta." Toimittaja Jukka Kuosmanen kirjoittaa Teemalla 18.11.2017 ensi-iltansa saavasta dokumenttielokuvasta Bruce Springsteen omin sanoin.

 • Ensi-iltoja ja klassikoita, naurua ja kauhua, Beatlesia ja black metalia – Teemalauantait ja musiikkidokumentit syksyllä 2017

  Musiikkia, elokuvaa, rakkautta, anarkiaa, vampyyrejä...

  Musiikkia, elokuvaa, rakkautta, anarkiaa, etsijöitä, koomikkoja, natseja, vampyyrejä, ysärimeininkiä, Jacques Tati, Bruce Springsteen, Jack Nicholson, Max Schreck, Julianne Moore, Sidse Babett Knudsen, Hanna Schygulla, Ann Savo... Sekä reposaarelainen samurai nimeltä Rauni. Teeman lauantai-iltojen syksyn ohjelmisto, olkaa hyvät!

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!

 • Lokakuun vallankumous Teeman elokuvissa ja dokumenteissa syksyllä 2017

  Neuvostoliiton varhaistaidetta, tsaarien Venäjän historiaa

  Teema esittää syksyllä 2017 varhaisen Neuvostoliiton elokuvia sekä dokumentteja tsaarien Venäjän historiasta ja bolševikkien vallan alkuvuosien taiteesta. Lokakuun vallankumous mullisti Venäjän ja muutti koko maailmanhistorian suuntaa sata vuotta sitten. Teemalla alkaa kumouksen vuosipäivän alla sarja dokumentteja ja elokuvia, jotka piirtävät kuvaa Venäjästä ennen ja jälkeen vallankumouksen.

 • Elokuvan vallankumous

  Varhainen neuvostovalta antoi taiteilijoille tilaa kokeilla

  Varhainen Neuvostoliitto antoi taiteilijoilleen tilaa kokeilla, ja tuloksena oli mullistavaa elokuvaa, vaikka vapaus jäikin lyhytaikaiseksi.

 • Venäjän vallankumousjuhlissa ei pihistelty paraatin koossa

  Veneäjän vallankumousjuhlissa ei pihistelty paraatin koossa

  Täällä Moskova ja Punainen tori. Kommunistisen puolueen johto ja sotilaskomentajat ovat juuri nousseet Leninin mausoleumin päälle. Kremlin kellot kajauttavat kymmenen lyöntiä ja juhlamenot voivat alkaa. Näin käynnistyivät Venäjän vallankumouksen 70-vuotisjuhlat vuonna 1987 ja selostajana oli Yleisradion pitkäaikainen ja ansioitunut kirjeenvaihtaja Reijo Nikkilä.

 • Fritz Lang pahuuden voimien kuvajaana

  Saksalaisen elokuvan lokakuussa Mabuset ja M

  Teeman saksalaisen elokuvan lokakuun keskeinen ohjaaja on Fritz Lang. Kuukauden aikana nähdään Langin Tohtori Mabuse -elokuvat vuosilta 1922 ja 1933 sekä M – kaupunki etsii murhaajaa. Mielenkiintoisen näkökulman Langiin antaa Gordian Mauggin vuonna 2016 valmistunut tosipohjainen draama ohjaaja Langista sarjamurhaajan jäljillä.

 • Teema tuo Jacques Tatin koko tuotannon loppuvuodeksi Areenaan!

  Tatin koko tuotanto Teeman Areena-kanavalla 9.10. alkaen

  Lokakuun 9. päivänä Jacques Tatin syntymästä tulee kuluneeksi 110 vuotta. Samana päivänä Teeman Areena-kanavalla julkaistaan Jacques Tatin koko säilynyt tuotanto ja paljon muuta tätä koomikkoneroa sivuavaa ohjelmistoa. Teemalauantai ottaa varaslähdön jo 7.10. klo 21.

 • Teeman syksyn 2017 elokuvat

  Elokuvia tiistaista sunnuntaihin

  Syksyn 2017 elokuvateemoja ovat muun muassa Jacques Tati, Saksa Mabusesta Hitleriin, Viro, Lokakuun vallankumous, Stanley Kubrick ja itsenäinen Suomi.

 • Ysärillä lama kouraisi ja syvältä - kunnes noustiin taas

  90-luku alkoi Suomen putoamisella syvään talouslamaan.

  90-luvun suuri lama ja suurtyöttömyys olivat Suomen sodanjälkeisen historian totisimpia paikkoja. Teeman Elävän arkiston paketissa nähdään kylmäävä dokumentti talouskriisiin ajautumisesta sekä omalaatuista viihdettä ysärin lopulta, jolloin oltiin jo Nokian siivittämässä nousukiidossa.

 • Batman

  Batkanava on Teema ja Bat-aika perjantai klo 19

  Vaviskaa Gotham Cityn konnat ja Batmanin arkkiviholliset! Batman valtaa Teeman. Vuoden 2017 aikana nähdään sarjan 1. ja 2. tuotantokausi! Joka perjantai kaksi jaksoa kerrallaan samaan lepakkoaikaan samalla lepakkokanavalla.
  perjantaisin klo 20.00

 • Pyhä hallusinaatio mikä Batman-albumi!

  Katso upea valokuvakooste suomalaisia Batmanejä ennen ja nyt

  Pyhät bikinit! Suomi on täynnä viittasankareita. Katsojat lähettivät meille omia Batman-kuviaan vuosilta 1966–2015. Toinen toistaan hienompia valokuvia on jo liki 150. Katso ja hämmästy!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!