Hyppää pääsisältöön

Viimeinen elokuva ja Texasville: Teemalauantain jäähyväiset kanavapaikalle 7

Kollaasi kuvia elokuvasta Viimeinen elokuva (1971).
Kollaasi kuvia elokuvasta Viimeinen elokuva (1971). Viimeinen elokuva,Teemalauantai,Peter Bogdanovich,teeman elokuvat

The Last Picture Show: Teemalauantaissa 22.4.2017 Viimeinen elokuva ja sen jatko-osa Texasville.

Teatteri suljetaan. Tänään on viimeinen esitys."― Sonny elokuvassa The Last Picture Show

Peter Bogdanovichin haikea mestariteos The Last Picture Show eli Viimeinen elokuva ja sille parikymmentä vuotta myöhemmin tehty jatko-osa Texasville – unohduksen maa esitetään kanavapaikan 7 viimeisessä Teemalauantaissa 22.4. komeana double billinä. Tätä teatteria ei kuitenkaan suljeta, vaan se muuttaa: Teemalauantait jatkavat 29.4. kanavapaikalla 5.

Kasvukivuista, sydänsuruista, kuolevasta pikkukaupungista ja vuodesta 1951 kertova Viimeinen elokuva (1971) oli ensi-illan aikaan suuri arvostelumenestys. Se oli tasapainoinen yhdistelmä uutta ja vanhaa, kapinaa ja surua. Texasilaisen Anarenen pikkukaupungin pölyisillä kaduilla kadutaan mennyttä ja haaveillaan tulevasta Hank Williamsin laulujen tahdissa. Why Don’t You Love Me (Like You Used to Do)?

Kaikessa perinnetietoisuudessaan Viimeinen elokuva oli myös uuden Hollywoodin airut. Sen tuotti Bob Rafelsonin osin omistama BBS samana vuonna kuin Rafelsonin oman mestariteoksen Rajut kuviot. Bogdanovichia pidettiin ajan suurena ohjaajalupauksena. Silloin ei kukaan arvannut, että Viimeinen elokuva jäisi Bogdanovichin ainoaksi todelliseksi mestariteokseksi.

Viimeinen elokuva keräsi kahdeksan Oscar-ehdokkuutta, ja Ben Johnson ja Cloris Leachman voittivat Oscarit sivuosasuorituksista. Nyt huomio kiinnittyy kuitenkin uransa alkuvaiheissa oleviin nuoriin pääosanesittäjiin Timothy Bottomsiin (Sonny), Jeff Bridgesiin (Duane) ja Cybill Shepherdin (Jacy). Hienoa työtä tekevät myös Sam Bottoms, Eileen Brennan, Randy Quaid ja Ellen Burstyn.

Monet Viimeisen elokuvan hahmoista tapaamme myös Texasvillessä, 30 vuotta myöhemmin, mutta siinä välissä tuntuvat kadonneen paitsi viattomuus, nuoruus ja unelmat myös usko tulevaisuuteen ylipäätään. Molemmat elokuvat perustuvat Larry McMurtryn romaaneihin.

Vuonna 1990 valmistunut Texasville kertoo samasta Anarenen pikkukaupungista vuonna 1984. Duane ja Sonny ovat jääneet kaupunkiin; toinen on menestynyt, toinen ei. Madonnan Material Girl soi, öljyä pumpataan. Alkuperäisen elokuvan upeat mustavalkokuvat on korvannut värikäs kasariestetiikka. Kaupunkiin palaava homecoming queen Jacykin on kuvattu väliin niin rumassa valossa, että pahaa tekee.

Texasville on aito jatko-osa siinä mielessä, että elokuvan henkilöistä olisi vaikea kiinnostua ilman Viimeistä elokuvaa. Kuitenkin, kaikessa luovuttamisen hengessään, se on toiveikas elokuva. Nuoret mokailevat ja haaveilevat, ystävistä pidetään huolta. Lopussa ei jäädä suremaan elokuvateatterin raunioille vaan lähdetään aamiaiselle.

Teemalauantai 22.4.2017

 • Klo 20.00 Viimeinen elokuva (The Last Picture Show) , USA 1971. Ohjaus Peter Bogdanovich, pääosissa Timothy Bottoms, Jeff Bridges, Cybill Shepherd, Ellen Burstyn, Sam Bottoms, Eileen Brennan, Randy Quaid, Ellen Burstyn, Ben Johnson, Cloris Leachman. (12)
 • Klo 22.00 Texasville – unohduksen maa (Texasville), USA 1990. Ohjaus Peter Bogdanovich, pääosissa Jeff Bridges, Cybill Shepherd, Timothy Bottoms, Eileen Brennan, Randy Quaid, Cloris Leachman, Annie Potts, William McNamara.

Elokuvat ovat katsottavissa Areenassa vain suorana.
Texasville uusitaan Teemalla tiistaina 25.4. klo 23.35.

Lue lisää elokuvasta Viimeinen elokuva.

Viimeinen elokuva on uusinta Teeman elokuvafestivaalilta 2016. Texasville – unohduksen maa on ensiesitys Ylessä.

Jeff Bridges: sama roolihahmo elokuvissa Texasville (vas.) ja Viimeinen elokuva.
Jeff Bridges elokuvissa Texasville (vas.) ja Viimeinen elokuva. Jeff Bridges: sama roolihahmo elokuvissa Texasville (vas.) ja Viimeinen elokuva. Texasville,Viimeinen elokuva,Teemalauantai,Jeff Bridges
Cybill Shepherd: sama roolihahmo elokuvissa Texasville (vas.) ja Viimeinen elokuva.
Cybill Shepherd Texasvillessa ja Viimeisessä elokuvassa. Cybill Shepherd: sama roolihahmo elokuvissa Texasville (vas.) ja Viimeinen elokuva. Cybill Shepherd,Texasville,Viimeinen elokuva,Teemalauantai
Jeff Bridges ja Cybill Shepherd elokuvassa Texasville.
Jeff Bridges ja Cybill Shepherd elokuvassa Texasville. Jeff Bridges ja Cybill Shepherd elokuvassa Texasville. Texasville,Jeff Bridges,Cybill Shepherd,Peter Bogdanovich,elokuvat,Teemalauantai
Timothy Bottoms ja Jeff Bridges elokuvassa The Last Picture Show eli Viimeinen elokuva.
Timothy Bottoms ja Jeff Bridges. Timothy Bottoms ja Jeff Bridges elokuvassa The Last Picture Show eli Viimeinen elokuva. Viimeinen elokuva,Jeff Bridges,Timothy Bottoms,Peter Bogdanovich,Teemalauantai,teeman elokuvat
 • Painajaiskuja

  Noir-henkinen melodraama spiritistin apulaisesta

  Vahva melodraama tivolin mentalistista, joka kiipeää naisten avulla kohti menestystä vain pudotakseen korkeammalta.

 • Villen keittiössä poronsorkkia ja puff puff -palleroita

  Ville Haapasalo kutsuu keittiöön vieraita kahdeksasta maasta

  Villen keittiö 30 minuutissa -ruokakulttuuriohjelmassa laitetaan ruokaa suurella sydämellä. Ohjelmassa Ville Haapasalo saa vieraakseen hyvän ruoan ystäviä kahdeksasta eri maasta. Joka viikko perehdytään yhden maan ruokaperinteisiin.

 • Taidetutkimukset-sarjan kolmannella kaudella etsitään taas kadonneita mestariteoksia

  Kauden taiteilijat ovat Vuillard, Constable ja Gainsborough

  Taidetutkimukset on BBC:n jännittävä sarja, jossa etsitään ja löydetään kadonneita mestariteoksia. Taidetuntijat Philip Mould ja Bendor Grosvenor sekä toimittaja Fiona Bruce perehtyvät teoksiin, joiden he uskovat olevan kuuluisien taiteilijoiden tuntemattomia tai kadonneita töitä ja yrittävät koota todisteet, joilla maailman johtavat taide-ekspertit saataisiin vakuuttuneeksi niiden aitoudesta.

Yle Teema

 • Jazzia! Teeman kesässä soi paholaisen torvi ja Verneri Pohjolan trumpetti

  Kesäkuu alkaa Teemalla saksofonin soinnilla.

  Teemalla puhalletaan kesän avaukseen jazzin meininkiä. Jazzkesä alkaa muhkeasti saksofonin soinnilla ja huipentuu trumpetisti Verneri Pohjolasta kertovan dokumentin ensi-iltaan 17.6. Siinä välissä ääneen pääsevät muun muassa Ornette Coleman, Rahsaan Roland Kirk, Donny McCaslin ja Charles Lloyd. Kesäkuun kolme perättäistä Yle Liveä on taltioitu Tampere Jazz Happeningissä, ja kesäkuun ensimmäinen Teemalauantai on omistettu paholaisen torvelle eli saksofonille.

 • Rahsaan Roland Kirk puhalsi sokean unet näkyviksi

  Poikkeuksellisen jazzmuusikon tarina Teemalla 10.6. klo 20.

  Rahsaan Roland Kirk oli sokea jazzmuusikko, mutta myös alan visuaalisimpia ja näyttävimpiä show-miehiä. Yhden miehen big band. Avantgardea ja perinnetietoista, kantaaottavaa ja humoristista. Poikkeuksellisen muusikon poikkeuksellista elämää Teemalla lauantaina 10.6. klo 20. Ensi-ilta.

 • Verneri Pohjola – oma ääni ja isän perintö

  Dokumentin ensi-ilta Teemalla 17.6. klo 20.

  "Mä oon kaks kertaa elämässä tehnyt sen päätöksen, että musta ei tuu muusikkoa. Ja silti: tässä ollaan." Tv-dokumentti suomalaisen jazzin huippuihin kuuluvasta trumpetisti Verneri Pohjolasta saa ensi-iltansa Teemalla 17.6. klo 20.

 • Jazzia, bluesia, poppia, rockia ja maailman parhaita studiomuusikoita: Teeman musiikkidokumentit kesällä 2017

  Kesäkuu jazzia, heinäkuu klassikoita, elokuussa kasaria.

  Teeman musiikkidokumentit ovat siirtyneet lauantai-iltaan, ja niitä esitetään koko kesä kello 20. Kesäkuu aloitetaan jazzilla, keskikesällä kuunnellaan maailman parhaita studiomuusikoita, elokuussa muistellaan Spandau Ballet'n kahdeksankymmentälukua ja Kambodžan kadonnutta rocksukupolvea. Toiveuusintana nähdään dokumentti Wentus Blues Bandin 20-vuotiskonsertista.

 • Tanssin huumassa humppa karkaa käsistä

  Yle Teemalla humpataan ja sheikataan.

  Teeman Elävän arkiston Tanssin huumaa -paketissa nähdään ohjelmat Dansholmen (1966) ja Humppa karkasi käsistä (1981). Teeman Elävän arkiston ohjelmat löytyvät nyt omana kokonaisuutenaan Yle Areenassa.

 • Velvet – muotitalon tarina

  Suosikkisarjan uusi kausi alkaa 31.5.!

  Teemalla suuren suosion saavuttanut espanjalaissarja sijoittuu 1950–60-luvuille ja kertoo eräästä maan hienoimmista tavarataloista. Velvetin uusi neljäs kausi alkaa Teemalla 31.5.2017.

 • Kent är inte längre där – kaksiosaisessa dokumentissa jätetään tunteikkaat jäähyväiset Ruotsin suosituimmalle yhtyeelle

  Kentin viimeistä vuotta seurataan Teemalla 20.5. klo 21.30.

  "Vi är inte längre där, vi är nån annanstans...” Kaksiosainen dokumenttielokuva Ruotsin suosituimman yhtyeen viimeisestä vuodesta: viimeisen albumin teko, viimeinen kiertue ja viimeiset tunteikkaat esiintymiset. Kentin tarinaa ovat kertomassa yhtyeen jäsenten lisäksi ystävät, kollegat ja fanit. Per Sinding-Larsenin ohjaama dokumenttielokuva valmistui vain pari viikkoa Kentin viimeisen keikan jälkeen, jouluksi 2016. Suomen-ensi-ilta Teemalla 20.5. klo 21.30.

 • Toukokuun ensimmäinen maanantai Metropolitanin taidemuseossa on pukujuhla vailla vertaa

  Upea dokumenttielokuva muodista ja taiteesta Teemalla 27.5.

  Teeman museoviikon Teemalauantai tarjoilee kiinalaista kauneutta vailla vertaa, Metropolitan Museum of Artin suurnäyttelyn säkenöivästä avajaisgaalasta näyttelyn taiteellisen johtajan Wong Kar-wain ohjaamaan elokuvaan The Grandmaster. Dokumenttielokuva Toukokuun ensimmäinen maanantai avaa illan 27.5. klo 20.

 • Suomen pienimmät ja maailman suurimmat museot Teeman museoviikolla

  Wow-museoista ite-museoihin 22.–27.5.2017

  On wow-museoita, on ite-museoita ja kaikkea siltä väliltä. Teeman museoviikolla 22.–27.5. nähdään Suomen pienimpiä ja tuntemattomimpia ja maailman suurimpia ja kuuluisimpia museoita sekä etsitään tulevaisuuden museota. Viikon aikana nähdään myös museoissa ja taidemaailmassa liikkuvia elokuvia ja dokumentteja.

 • Kuusi syytä rakastaa museoita ja yksi syy vihata niitä

  Merkintöjä matkalta Kohti tulevaisuuden museota

  Kulttuuritoimittaja Minna Joenniemi todisti monia rakkauden hetkiä ja yhden vihanpurkauksen tehdessään dokumenttia Kohti tulevaisuuden museota. Millaisia myötä- ja vastamäkiä museoilla on tulevaisuudessa edessään?

 • Villen seikkailua mystiseen Altai-vuoristoon seurataan Teemalla keskiviikkoiltaisin

  Ville Haapasalon Altai 30 päivässä keskiviikkoisin klo 21.

  Ville Haapasalon 30 päivässä -matkailuohjelmat saavat kovasti odotettua jatkoa, kun Ville matkaa Kaakkois-Venäjälle, Altai-vuoristoon. Sanotaan, että Altai on Venäjän henkisin ja mystisin paikka. Siellä Ville tapaa vuoristoa palvovia alkuperäiskansoja, opettelee kurkkulaulantaa ja osallistuu ainoana ulkopuolisena koskenlaskun Venäjän mestaruuskisoihin.
  Keskiviikkoisin klo 21.00

 • Station to Station: 62 lyhytelokuvaa musiikillisesta junamatkasta läpi Amerikan

  Doug Aitkenin musiikillinen rail movie Teemalla 13.5. klo 20

  Musiikkidokumentti, multimediahappening, junaelokuva, nomadifestivaali… Kalifornialaisen taiteilijan Doug Aitkenin kokeellinen taideprojekti ulottui New Yorkista San Franciscoon ja kaikkiin taiteenlajeihin. Tästä ainutlaatuisesta projektista kertova elokuva koostuu 62:sta minuutin mittaisesta lyhytelokuvasta, joissa ovat mukana mm. Patti Smith, Suicide, Giorgio Moroder, Beck, Mavis Staples, Jackson Browne, Cat Power, Ariel Pink… Suomen-ensi-ilta.
  Nyt Areenassa

 • Barokin loistoa Versailles'ssa ja Bartabas Salzburgissa

  Kaksi upeaa musiikillista ratsastusnäytöstä

  Teema esittää kaksi upeaa musiikillista ratsastusnäytöstä. Aurinkokuninkaan palatsin puutarhassa herää eloon barokin loisto, ja Salzburgissa Bartabasin upeat ratsut ovat parrasvaloissa Mozart-juhlaviikoilla.

 • Marika Kecskeméti: Seinistä ja sisällöstä

  Teeman ohjelmapäällikkö kirjoittaa uudesta kanavapaikasta.

  Yle Teema & Fem aloittaa maanantaina 24.4.2017 ohjelmistonsa. Yle Teeman ohjelmapäällikkö Marika Kecskeméti kirjoittaa uuden Teeman ohjelmistosta perinteisessä televisiossa ja uudella kanavalla Yle Areenassa.

 • Näin löydät Teeman ohjelmat televisiossa

  Tutut ohjelmat uudella kanavapaikalla 24.4.2017 alkaen

  Teema muuttaa uudelle kanavapaikalle yhteen Yle Femin kanssa maanantaina 24.4.2017. Tutut ohjelmat jatkavat, monet niistä uusilla paikoilla. Teema ottaa myös iltapäivät ohjelmien käyttöön.

 • Elina Hirvonen: Nationalismin edessä tarvitaan radikaalia mielikuvitusta

  Mikä on ihmisen ja maailman suhde

  Vastaus Eurooppaa ja ihmisoikeuksia horjuttavaan liikehdintään ei voi olla teknokratia tai hiljaisuus, vaan radikaali mielikuvitus. Ympäristökriisi, automatisaatio ja tekoälyn kehittyminen haastavat tulevaisuudessa yhä suuremmalla voimalla käsityksemme siitä, mitä on olla ihminen tässä maailmassa, kirjailija Elina Hirvonen kirjoittaa kolumnissaan.

 • Olisiko maailmanloppu mahdollista välttää scifin avulla?

  Pilkun jälkeen -ohjelman päätösjaksossa katsotaan kauas.

  Pilkun jälkeen katsoo päätösjaksossaan kauas. Scifi ja fantasia käyvät realistisen suomalaisen romaanikirjallisuuden kimppuun ja luovat uusia tulevaisuudenkuvia. Keskustelemassa ovat rap-artisti ja runoilija Paperi T eli Henri Pulkkinen, kirjailija-dokumentaristi Elina Hirvonen ja kirjailija Anu Kaaja.

 • Ajavatko pienoisromaanit tiiliskivien ohi?

  Kirjailijoita kunnioitetaan enemmän kuin käsikirjoittajia

  Kirjailija-käsikirjoittaja Anu Kaaja arvelee kirjallisuuden kentän monipuolistuvan jatkossa. Kaunokirjallisuuden ensisijaisena haasteena hän näkee muutoksen ihmisten ajankäytössä.

 • Pilkun jälkeen

  Kymmenen keskustelua sadan vuoden kirjoista

  Uudessa kirjallisuussarjassa uuden polven kirjailijat keskustelevat suomalaisesta kirjallisuudesta luotsinaan kirjailija Niina Repo.
  maanantaisin 13.2. alkaen klo 21.00

 • For No Good Reason

  Dokumentti gonzokuvittaja Ralph Steadmanista nyt Areenassa

  Johnny Depp johdattaa katsojat Hunter S. Thompsonin ystävän ja kuvittajan Ralph Steadmanin villiin taiteeseen. Dokumenttielokuvan For No Good Reason ohjasi Charlie Paul.
  Nyt Areenassa

 • Batman

  Batkanava on Teema ja Bat-aika perjantai klo 19

  Vaviskaa Gotham Cityn konnat ja Batmanin arkkiviholliset! Batman valtaa Teeman. Vuoden 2017 aikana nähdään sarjan 1. ja 2. tuotantokausi! Joka perjantai kaksi jaksoa kerrallaan samaan lepakkoaikaan samalla lepakkokanavalla.
  perjantaisin klo 20.00

 • Pyhä hallusinaatio mikä Batman-albumi!

  Katso upea valokuvakooste suomalaisia Batmanejä ennen ja nyt

  Pyhät bikinit! Suomi on täynnä viittasankareita. Katsojat lähettivät meille omia Batman-kuviaan vuosilta 1966–2015. Toinen toistaan hienompia valokuvia on jo liki 150. Katso ja hämmästy!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!