Hyppää pääsisältöön

Viimeinen elokuva ja Texasville: Teemalauantain jäähyväiset kanavapaikalle 7

Kollaasi kuvia elokuvasta Viimeinen elokuva (1971).
Kollaasi kuvia elokuvasta Viimeinen elokuva (1971). Viimeinen elokuva,Teemalauantai,Peter Bogdanovich,teeman elokuvat

The Last Picture Show: Teemalauantaissa 22.4.2017 Viimeinen elokuva ja sen jatko-osa Texasville.

Teatteri suljetaan. Tänään on viimeinen esitys."― Sonny elokuvassa The Last Picture Show

Peter Bogdanovichin haikea mestariteos The Last Picture Show eli Viimeinen elokuva ja sille parikymmentä vuotta myöhemmin tehty jatko-osa Texasville – unohduksen maa esitetään kanavapaikan 7 viimeisessä Teemalauantaissa 22.4. komeana double billinä. Tätä teatteria ei kuitenkaan suljeta, vaan se muuttaa: Teemalauantait jatkavat 29.4. kanavapaikalla 5.

Kasvukivuista, sydänsuruista, kuolevasta pikkukaupungista ja vuodesta 1951 kertova Viimeinen elokuva (1971) oli ensi-illan aikaan suuri arvostelumenestys. Se oli tasapainoinen yhdistelmä uutta ja vanhaa, kapinaa ja surua. Texasilaisen Anarenen pikkukaupungin pölyisillä kaduilla kadutaan mennyttä ja haaveillaan tulevasta Hank Williamsin laulujen tahdissa. Why Don’t You Love Me (Like You Used to Do)?

Kaikessa perinnetietoisuudessaan Viimeinen elokuva oli myös uuden Hollywoodin airut. Sen tuotti Bob Rafelsonin osin omistama BBS samana vuonna kuin Rafelsonin oman mestariteoksen Rajut kuviot.

Bogdanovichia pidettiin ajan suurena ohjaajalupauksena. Silloin ei kukaan arvannut, että Viimeinen elokuva jäisi Bogdanovichin ainoaksi todelliseksi mestariteokseksi.

Viimeinen elokuva keräsi kahdeksan Oscar-ehdokkuutta, ja Ben Johnson ja Cloris Leachman voittivat Oscarit sivuosasuorituksista. Nyt huomio kiinnittyy kuitenkin uransa alkuvaiheissa oleviin nuoriin pääosanesittäjiin Timothy Bottomsiin (Sonny), Jeff Bridgesiin (Duane) ja Cybill Shepherdin (Jacy). Hienoa työtä tekevät myös Sam Bottoms, Eileen Brennan, Randy Quaid ja Ellen Burstyn.

Monet Viimeisen elokuvan hahmoista tapaamme myös Texasvillessä, 30 vuotta myöhemmin, mutta siinä välissä tuntuvat kadonneen paitsi viattomuus, nuoruus ja unelmat myös usko tulevaisuuteen ylipäätään. Molemmat elokuvat perustuvat Larry McMurtryn romaaneihin.

Vuonna 1990 valmistunut Texasville kertoo samasta Anarenen pikkukaupungista vuonna 1984. Duane ja Sonny ovat jääneet kaupunkiin; toinen on menestynyt, toinen ei. Madonnan Material Girl soi, öljyä pumpataan.

Alkuperäisen elokuvan upeat mustavalkokuvat on korvannut värikäs kasariestetiikka. Kaupunkiin palaava homecoming queen Jacykin on kuvattu väliin niin rumassa valossa, että pahaa tekee.

Texasville on aito jatko-osa siinä mielessä, että elokuvan henkilöistä olisi vaikea kiinnostua ilman Viimeistä elokuvaa. Kuitenkin, kaikessa luovuttamisen hengessään, se on toiveikas elokuva. Nuoret mokailevat ja haaveilevat, ystävistä pidetään huolta.

Lopussa ei jäädä suremaan elokuvateatterin raunioille vaan lähdetään aamiaiselle.

Teemalauantai 22.4.2017

  • Klo 20.00 Viimeinen elokuva (The Last Picture Show) , USA 1971. Ohjaus Peter Bogdanovich, pääosissa Timothy Bottoms, Jeff Bridges, Cybill Shepherd, Ellen Burstyn, Sam Bottoms, Eileen Brennan, Randy Quaid, Ellen Burstyn, Ben Johnson, Cloris Leachman. (12)
  • Klo 22.00 Texasville – unohduksen maa (Texasville), USA 1990. Ohjaus Peter Bogdanovich, pääosissa Jeff Bridges, Cybill Shepherd, Timothy Bottoms, Eileen Brennan, Randy Quaid, Cloris Leachman, Annie Potts, William McNamara.

Elokuvat ovat katsottavissa Areenassa vain suorana.
Texasville uusitaan Teemalla tiistaina 25.4. klo 23.35.

Lue lisää elokuvasta Viimeinen elokuva.

Viimeinen elokuva on uusinta Teeman elokuvafestivaalilta 2016. Texasville – unohduksen maa on ensiesitys Ylessä.

Jeff Bridges: sama roolihahmo elokuvissa Texasville (vas.) ja Viimeinen elokuva.
Jeff Bridges elokuvissa Texasville (vas.) ja Viimeinen elokuva. Jeff Bridges: sama roolihahmo elokuvissa Texasville (vas.) ja Viimeinen elokuva. Texasville,Viimeinen elokuva,Teemalauantai,Jeff Bridges
Cybill Shepherd: sama roolihahmo elokuvissa Texasville (vas.) ja Viimeinen elokuva.
Cybill Shepherd Texasvillessa ja Viimeisessä elokuvassa. Cybill Shepherd: sama roolihahmo elokuvissa Texasville (vas.) ja Viimeinen elokuva. Cybill Shepherd,Texasville,Viimeinen elokuva,Teemalauantai
Jeff Bridges ja Cybill Shepherd elokuvassa Texasville.
Jeff Bridges ja Cybill Shepherd elokuvassa Texasville. Jeff Bridges ja Cybill Shepherd elokuvassa Texasville. Texasville,Jeff Bridges,Cybill Shepherd,Peter Bogdanovich,elokuvat,Teemalauantai
Timothy Bottoms ja Jeff Bridges elokuvassa The Last Picture Show eli Viimeinen elokuva.
Timothy Bottoms ja Jeff Bridges. Timothy Bottoms ja Jeff Bridges elokuvassa The Last Picture Show eli Viimeinen elokuva. Viimeinen elokuva,Jeff Bridges,Timothy Bottoms,Peter Bogdanovich,Teemalauantai,teeman elokuvat
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa