Hyppää pääsisältöön

Kahvi voi olla makeaa kuin karkki - näillä vinkeillä valmistat parempaa kahvia kotona

Suomalaiset juovat 160 litraa kahvia vuodessa, siis hiukan alle puoli litraa sumppia päivässä. Mutta millaista kahvia juomme? Muutamalla helpolla keinolla voit itse huomata, että kahvin ei aina tarvitse maistua samalta. Hallitseva Brewer's Cupin eli suodatinkahvin Suomen mestari Mikaela Wallgrenin vinkeillä voit löytää kahvikupistasi uusia makumaailmoja.

Hyvän kahvin keittämiseen ei tarvita erikoisia vempaimia, tärkeämpää on, että keittimesi on puhdas. Jo pelkällä keittiövaa'alla saa ihmeitä aikaan! Kun punnitset kahvin määrän, pystyt tarkkailemaan makuakin paremmin. Mikaelan nyrkkisääntö hyvälle suodatinkahviln reseptille on 6 grammaa kahvia yhdelle desilitralle vettä. Monia suurienkin paahtimoiden kahveja myydään ruokakaupoissa papuina, jotka voi jauhaa kauppareissun yhteydessä. Markkinoilla on myös edullisia kahvimyllyjä - kahvi maistuu parhaalta vastajauhettuna. Bonuksena keittiössä leijailee jauhamisen jälkeen mahtava tuoksu!

kuvassa kahvia.
Kahviharrastuksen aloittamiseen tarvitaan vain vaaka, vedenkeitin ja kahvimylly. kuvassa kahvia. kahvi

Moni meistä ostaa kotiin aina samaa kahvia. Vuoden 2016 Brewer's Cupin maailmanmestaruuskisoissa toiseksi tullut Mikaela suosittelee kokeilemaan rohkeasti erilaisia kahveja, myös edullisempien kahvien valikoima on laaja! Jos olet valmis panostamaan rahallisesti hiukan enemmän, löytyy markkinoilta nyt parempaa kahvia kuin koskaan ennen, Suomessa on tällä hetkellä jopa 30 pienpaahtimoa. Suuren valikoiman edessä iskee helposti valinnanvaikeus. Mikaela neuvoo kokeilemaan kahveja esimerkiksi maiden perusteella - aamun voi aloittaa maistelemalla vaikkapa marjaista kenialaista tai ihanaa kolummbialaista kahvia.

Jos olet valmis panostamaan rahallisesti hiukan enemmän, löytyy markkinoilta nyt parempaa kahvia kuin koskaan ennen, Suomessa on tällä hetkellä jopa 30 pienpaahtimoa.

Jos oikein innostut, ovat mahdollisuudet kahvinvalmistukseen lähes rajattomat. Helppo tapa aloittaa kahviharrastus on esimerkiksi Aeropress. Reseptejä ja ohjeita löytää helposti esimerkiksi Youtubesta.

kuvassa kahvia.
Aeropressilla valmistat herkullista kahvia helposti ja melkein missä vain. kuvassa kahvia. kahvi

Mikaela suosittelee maistamaan kahvia ensin mustana, silloin kahvin omat luontaiset aromit ja nyanssit erottuvat parhaiten. Sen jälkeen voi halutessaan nauttia juoman loppuun maidon kanssa.

Laadukkamman kahvin hinta on usein hiukan tavallisia suodatinkahveja korkeampi. Kokeilla kuitenkin kannattaa, sillä usein hiukan korkeampi hinta korreloi suoraan paremman maun kanssa.

Kahvin saloihin voi sukeltaa helposti tänä viikonloppuna järjestettävässä Helsinki Coffee Festival -tapahtumassa Helsingin Kaapelitehtaalla. Viikonlopun aikana selviää myös, kuka on tämän vuoden suodatinkahvin Suomen mestari ja kuka nappaa Vuoden Baristan tittelin. Lisää tietoa festivaaleista löydät täältä.

Katso Mikaelan kahvivinkit Susannalle, Mikolle ja Sakari Kuosmaselle.

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän