Hyppää pääsisältöön

Kotikatsomo: Täällä Pohjantähden alla

Väinö Linnan romaaneihin perustuva draamasarja herättää henkiin väkevän ja värikkään aikakauden Suomen historiassa.
Akseli Koskela (Ilkka Koivula, kesk.) ja Lauri Kivioja (Pekka Huotari) johtavat pentikulmalaisia taisteluun. Väinö Linnan romaaneihin perustuva draamasarja herättää henkiin väkevän ja värikkään aikakauden Suomen historiassa. yle tv1

Timo Koivusalon ohjaama Täällä pohjantähden alla (12) perustuu Väinö Linnan samannimiseen romaanitrilogiaan, joka on yksi suomalaisen kirjallisuuden tärkeimmistä teoksista. Kahdeksanosainen draamasarja kertoo värikkäästä ja väkevästä aikakaudesta aina 1800-luvun lopulta 1950-luvulle.

Täällä Pohjantähden alla on realistinen ja humaani tarina niistä uhrauksista, joita pienet ihmiset ja tavalliset perheet joutuivat tekemään, hiekanmurusina historian rattaissa.

Unelma oikeudesta omaan maahan

Akseli Koskela (Ilkka Koivula) on pappilan torpparin Jussi Koskelan (Risto Tuorila) poika, joka ei vartuttuaan suostu enää sopeutumaan vanhakantaisen yhteiskunnan määräämään nöyrän alamaisen rooliin. Uuden ajan mieltä kuohuttavat aatteet saavat Akselin haaveilemaan vapaudesta ja oikeudesta omaan maahan.

Väinö Linnan romaaneihin perustuva draamasarja herättää henkiin väkevän ja värikkään aikakauden Suomen historiassa.
Akseli Koskela syntyy isänsä Jussin (Risto Tuorila) suosta raivaamaan torppaan. Väinö Linnan romaaneihin perustuva draamasarja herättää henkiin väkevän ja värikkään aikakauden Suomen historiassa. yle tv1
Väinö Linnan romaaneihin perustuva draamasarja herättää henkiin väkevän ja värikkään aikakauden Suomen historiassa.
Jussi Koskela (Risto Tuorila) on saanut mitalin. Mitalia ihailevat Alma (Ritva Jalonen) ja pojat Aku, Akseli ja Aleksi (Jori Luukko, Mikael Salonen ja Jaro Luukko). Väinö Linnan romaaneihin perustuva draamasarja herättää henkiin väkevän ja värikkään aikakauden Suomen historiassa. yle tv1

Yhteiskunnallisista asioista kiinnostunut Akseli liittyy työväenyhdistykseen, jonka johtohahmona kylässä toimii räätäli Aadolf Halme (Heikki Nousiainen). Tämän maltilliseen ja pasifistiseen veljeys- ja tasa-arvouskoon kyllästynyt Akseli liittyy kuitenkin punakaartiin, jonka tarkoitus on ottaa väkivalloin se, mitä työväelle ei sovinnolla anneta: oikeus oman työn tuloksiin.

Kahtia jaettu kansa

Suomen vuoden 1918 katkera sisällissota jakaa kansan verisesti kahtia. Määrätietoinen ja voimakastahtoinen Akseli ylenee punaisten joukoissa komppanianpäälliköksi.

Punaisten tappioon päättyneen sodan jälkeen valtavilla vankileireillä viruu, kuolee nälkään ja tapetaan tuhat määrin punaisten joukkoihin kuuluneita, mukaan lukien Akselin molemmat veljet Aleksi (Tuukka Huttunen) ja Aku (Mikko Nousiainen), räätäli Halme ja suurin osa Akselin punakaartiin kuuluneista ystävistä.

Akseli välttää itse teloituksen kuin kohtalon oikusta, ja saa neljän vankileirillä vietetyn vuoden jälkeen armahduksen.

Itseään säästämättä Akseli alkaa tehdä työtä lastensa tulevaisuuden eteen, ja hänen vaimonsa Elina (Veera Kiiskinen) yrittää keventää miehensä raskasta taakkaa jaksaen katkeamatta tämän rinnalla.

Väinö Linnan romaaneihin perustuva draamasarja herättää henkiin väkevän ja värikkään aikakauden Suomen historiassa.
Akseli Koskela (Ilkka Koivula) saa tehtäväkseen johdattaa pakolaiskolonnan rajan yli pakoon. Mukana Osku Kivivuori (Niko Saarela). Väinö Linnan romaaneihin perustuva draamasarja herättää henkiin väkevän ja värikkään aikakauden Suomen historiassa. yle tv1

Verisestä taistosta toiseen

Kun vihdoin koittaa päivä, jolloin Akseli saa lunastaa torpan maat omakseen, hän kuvittelee kaiken kääntyvän lopultakin hyväksi. Kohtalo on kuitenkin päättänyt toisin.

Myös Neuvostoliittoa vastaan taisteltu talvisota kaappaa Akselin perheen mukaansa. Kansalaissodan kahtia repimä kansa seisoo kuitenkin yhtenä rintamana vihollista vastassa.

Taistelun hinta on maalle kallis, ja samoin Akselille. Hänen kaksi nuorinta poikaansa kaatuvat sodassa, ja kolmas poika päättää Akselin järkytykseksi lähteä kotitilan viljelemisen sijasta sotilasuralle.

Väinö Linnan romaaneihin perustuva draamasarja herättää henkiin väkevän ja värikkään aikakauden Suomen historiassa.
Akseli (Ilkka Koivula) ja vaimo Elina (Veera Kiiskinen). Väinö Linnan romaaneihin perustuva draamasarja herättää henkiin väkevän ja värikkään aikakauden Suomen historiassa. yle tv1
Väinö Linnan romaaneihin perustuva draamasarja herättää henkiin väkevän ja värikkään aikakauden Suomen historiassa.
Akseli (Ilkka Koivula) ja tytär Kaarina (Anna Lipponen). Väinö Linnan romaaneihin perustuva draamasarja herättää henkiin väkevän ja värikkään aikakauden Suomen historiassa. yle tv1

Mitä jää jäljelle?

Akselin pahat aavistuksen toteutuvat ja vanhin poikakin kuolee rintamalla aivan jatkosodan viimeisinä hetkinä. Maa säilyttää itsenäisyytensä, niin myös Akseli, joka on nyt itsellinen talollinen, mutta onko kaikki ollut sen arvoista.

Akselin omin sanoin: "Mitä varten kaikki jos mitään ei jää jäljelle? Mitä varten koko Koskela, isän ensimmäisestä lapionpistosta saakka, koko elämän kestänyt ja rehkiminen ja sitten vaan tyhjää…"

30.4. Osa 1

Akseli Koskela syntyy vanhempiensa raa'asta suosta raivaamaan torppaan. Vartuttuaan hän alkaa haaveilla vapaudesta ja oikeudesta oman työn tuloksiin. Elämän epävarmuus käy kuitenkin selväksi, kun pappila vaatii suuren osan maista itselleen.

7.5. Osa 2

Kun Laurilan perhe häädetään torpastaan lumihankeen, nousee Pentinkulman väki vastarintaan räätäli Halmeen johdolla. Kaiken kuohunnan keskellä Akseli ja Elina rakastuvat ja pian uutuuttaan hohtavalla työväentalolla tanssitaan häitä.

14.5. Osa 3

Kansakunta jakautuu kahtia: punaisiin ja valkoisiin. Vallankumous alkaa, eikä järkyttävää murhenäytelmää voi enää kukaan estää. Akseli johtaa pentinkulmalaiset taisteluun.

21.5. Osa 4

Järjetön sota kulkee vääjäämättä kohti katkeraa loppuaan. Akseli saa toivottoman tehtävän, hänen pitäisi johtaa valtava pakolaiskolonna rajan yli pakoon voittajien armotonta kostoa.

28.5. Osa 5

Käsittämätön murhenäytelmä jatkuu valtavilla vankileireillä. Kuin ihmeen kaupalla Akseli selviytyy hengissä ja palaa vuosien jälkeen kotiin. Elämän asettuminen uomiinsa ei kuitenkaan ole helppoa rikki revityssä maassa.

4.6. Osa 6

Suomi yrittää toipua katkeran kuilun synnyttäneestä sodasta. Akseli tekee tiliä menneisyytensä kanssa, mutta omiin oloihinsa vetäytyminen ei ole helppoa äärioikeistolasten aatteiden nostaessaan päätään Pentinkulmallakin.

11.6. Osa 7

Joidenkin mielestä vuoden 1918 puhdistukset jäivät kesken ja nyt autot kyyditsevät miehiä muilutettavaksi. Mäntsälässä noustaan kapinaan. Kun tulevaisuus vihdoinkin alkaa näyttää valoisalta, nousee idästä uusi uhka.

18.6. Osa 8

Talvisota syttyy ja yhteinen vihollinen yhdistää lopulta kansan. Pian jatkosota vyöryy yli maan ja Koskelassakin jokainen sukupolvi joutuu antamaan oman uhrinsa hiekanmurusina historian rattaissa.

Rooleissa:

Ilkka Koivula (Akseli Koskela), Vera Kiiskinen (Elina Koskela), Risto Tuorila (Jussi Koskela), Ritva Jalonen (Alma Koskela), Tuukka Huttunen (Aleksi Koskela), Mikko Nousiainen (August ”Aku” Koskela), Sampo Sarkola (Vilho Koskela), Hannu-Pekka Björkman (kirkkoherra Lauri Salpakari), Jonna Järnefelt (Ellen Salpakari), Antti Luusuaniemi (Ilmari Salpakari), Esko Roine (Otto Kivivuori), Sara Paavolainen (Anna Kivivuori), Tapani Kalliomäki (Janne Kivivuori), Niko Saarela (Oskari ”Osku” Kivivuori), Heikki Nousiainen (räätäli Aadolf Halme), Seela Sella (Halmeen vaimo Emma), Sulevi Peltola (Preeti Leppänen), Tuula Väänänen (Henna Leppänen), Miia Selin (Aune Leppänen), Kari Ketonen (Valenti Leppänen), Tomi Salmela (Anttoo Laurila), Eija Vilpas (Aliina Laurila), Tom Petäjä (Antti Laurila), Arttu Kapulainen (Arvi Laurila), Risto Korhonen (Uuno Laurila), Elena Leeve (Elma Laurila), Göran Schauman (paroni), Eija Nousiainen (paronitar), Oiva Lohtander (Mellolan patruuna), Pekka Huotari (Lauri ”Late” Kivioja), Risto Salmi (Vihtori ”Vikki” Kivioja), Juhani Niemelä (Töyryn isäntä), Leena Suomu (Töyryn emäntä) ja Janne Hyytiäinen (Arvo Töyry).

Ohjaus ja käsikirjoitus: Timo Koivusalo, tuotanto: Artista Filmi Oy, 2009. Draamasarja on esitetty Ykkösellä edellisen kerran vuonna 2014.

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.