Hyppää pääsisältöön

YleX Ensinäyttö: Arttu Lindemanin Lapioin kertoo artistin vilpittömän kannan siitä, miten hänestä on tullut näin suosittu artisti ja tubettaja

Lapioin-biisillä Lindeman näyttää, ettei ole ainoastaan bisset läikkyy -tyylinen bileartisti.

Emma-voittaja Arttu Lindeman on julkaissut uransa aikana viisi kappaletta. Kaikki ne ovat nousseet Suomen Spotifyn kärkeen – tuoreimpana maaliskuun lopulla julkaistu Lapioin.

Hurjaa.

- On se aika sairasta. Se on niin hieno juttu, että siitä pitää nauttia, Lindeman sanoo.

Monille Lindemanin menestys on ollut vaikea paikka. Läikkyy-debyyttisinkkua pidettiin plagiaattina, yleisöäänestyksen vuoden artistin Emma ei ollut useiden mielestä ansaittu. Osa nettikommentoijista tarttui siihen ajatukseen, että kyllähän kuka tahansa, jolla on yhtä paljon seuraajia YouTubessa kuin Lindemanilla, voittaisi Emman.

Artisti on samaa mieltä: niin voittaisikin.

Lapioin-biisillä Lindeman räppää näin:

Sit mä luen niit vihakommentteja himassa
Mun puolest voit antaa palaa, se alkaa nollast tilaajasta
Sitten mä lapioin nollasta yli satatuhatta
Pikkuhiljaa tuntuu herroista fanipoika uhalta

- Mä olen aloittanut tämän neljä vuotta sitten. Säkin saat aloittaa ja tehdä perässä. Tämä oli vähän katkerampi takaisinanto siihen, Lindeman sanoo.

"Biisillä ei ole yhtään valehdeltua läppää tai punchlinea."― Artti Lindeman

Lindemanin mukaan Lapioin-biisin tarkoitus ei ole kuittailla kenellekään vihaajalle.

- Tämä on mun vilpitön kanta asiaan. Biisillä ei ole yhtään valehdeltua läppää tai punchlinea. Mä kerron, miten olen tullut tähän ja mitä on tapahtunut.

Synkkää, uskottavaa, erilaista Lindemania

Arttu Lindemanin debyyttisinkku Läikkyy oli yksi viime kesän kovimmista partybiiseistä. Viime vuoden lopulla julkaistu Hukutaan näytti artistin herkempää puolta. Lapioin-biisi ja sen musavideo avaavat Lindemanista kuulijoille jälleen jotain uutta. Videon on ohjannut aiemmin muun muassa Teflon Brothersille ja Nikke Ankaralle videoita tehnyt Jaakko Jokela.

- Halusin osoittaa, että mä pystyn olemaan artistina muutakin kuin että bisset läikkyy, on bileet ja hauskaa. Tehtiin tuollainen video, joka on legit ja uskottava, synkempi video.

Lapioin-biisin musiikkivideo on kuvattu pääosin Kööpenhaminassa. Video tuo biisille synkähköä tunnelmaa ja tukee samalla kappaleen tarinaa: videon alussa Lindeman kirjoittaa biisejä työpöytänsä ääressä. Samalla hetkellä biisissä lauletaan:

Ku skriivaan himas biisei meinaan kuolla öisin yksinäisyyteen

Kuulostaa karulta, ja sitä se artistin mukaan pahimmillaan onkin.

Kappaleen tarinan edetessä Lindeman puhuu siitä, kuinka hän on painanut kovasti duunia menestyksen eteen. Musiikkivideon lopulla hän ajelee V8-Mersulla Kööpenhaminan yössä.

- Olen mennyt sinne vain ja ainoastaan sen vuoksi, että olen kaivanut, tehnyt niitä asioita, joita kerron siinä biisillä.
 

Miten pitkälle lapiointi ja kovan duunin tekeminen voi Lindemanin viedä? Nyt on taskussa Emma-palkinto, televisiossa oma ohjelma, viisi Spotifyn listaykköstä ja yli 170 000 YouTube-tilaajaa.

Lindeman tiedostaa, ettei nykyinen haippi kanna loputtomiin. Sellaisiakin biisejä tulee, jotka eivät päädy Spotifyn kärkeen.

- Totta kai se harmittaa silloin. Jos joku jengi on voittanut joka kausi lätkässä mestaruuden ja sitten häviääkin finaalissa, niin eihän se kivalta tunnu. Mutta niillekin sanotaan, että ei joka kausi voi voittaa kultaa.

Jos sitä kultaa ei joskus tule, niin Lindeman tietää, mitä tehdä.

Mä vaan painan workkii eli lapioin (lapioin)
Mä lapioin lapioin, manit pois lapioin

Lue myös:

Arttu Lindeman voitti ansaitusti vuoden artisti -yleisöäänestyksen Emma Gaalassa – hän oli ainoa ehdokas, jolla on laaja fanikunta musajuttujen ulkopuolella

Tubettajan Blockfest-show oli kaukana flopista – Arttu Lindeman sytytti yleisön liekkeihin 10 minuutissa

Emma Gaalassa näkyy uusi sukupolvi, joka mullisti musakentän – analysoimme kategoriat