Hyppää pääsisältöön

Dokumentti näytti tukiverkoston tärkeyden

Linda Paldanius treenaa
Linda Paldanius treenaa Kuva: Yle/Jouni Soikkeli dokumenttiprojekti: muodonmuutoksia

Millaista on päästää kuvausryhmä mukaan bikinifitness -arkeen kahdenkymmenen viikon ajaksi? Linda Paldanius, yksi Muodonmuutoksia -dokumenttielokuvan päähenkilöistä, kertoo mitä projekti opetti.

Istun toukokuussa 2016 kisabikineiden suunnittelupalaverissa ompelijani luona. Turhamaiselta kuulostava tapaaminen on fysiiikkalajeissa kilpailevalle tärkeä hetki: on keksittävä, kuinka onnistut erottautumaan kisalavalla umppa lumppa rusketuksen valloittaneesta ihmismassasta.

Istun uusien bikinieni hohtavan punainen kangas kädessä, kun puhelimeni soi. Toisessa päässä on dokumentaristi Kati Juurus. Kati kertoo suunnittelevansa dokumenttia bikini fitneksestä ja haluaisi jutella kanssani projektin tiimoilta.

Sovimme tapaamisen heti seuraavalle päivälle Ylen pääkonttoriin Pasilaan, jossa alamme yhdessä miettiä: “Mitä ihmettä tämä valtaisan suosion nuorten naisten keskuudessa saavuttanut ja median paljon parjaama fysiikkalaji nimeltä bikini fitness oikein on?”

Kaksikymmentä viikkoa kuvauksia

Tätä mystistä ja usein hyvin väärinymmärrettyä bikini fitneksen sielunmaisemaa, lajin luonnetta, hulluutta ja lajin sisälle kätkeytyviä kauneusihanteita yritän selvittää Katille seuraavien kahdenkymmenen viikon ajan.

Noiden kahdenkymmenen viikon aikana teimme yhteensä kymmeniä tunteja kuvauksia: haastatteluja, useita kuntosalitreenejä, “vapaa-aikaa” ja työtäni optikkona. Materiaalia kertyi laajalti ja dokumentin leikkaajalle on pakko antaa iso suukko näiden irrallisten palojen onnistuneesta kokoamisesta.

Linda Paldanius
Linda Paldanius Linda Paldanius Kuva: Linda Paldanius Dokumenttiprojekti,linda paldanius

Kuvaamamme vuoden 2016 kisakausi oli urani huonoin, mutta dokumentin ansiosta siitä muodostui kaikista ikimuistoisin kisamatkani. Kaikki ne kuvauksissa istumani vapaapäivien riekaleet olivat näin jälkikäteen ajateltuna minulle tutustumista aivan uuteen maailmaan. Asetelma jossa minun oli alunperin oltava se, joka kertoo omasta työstään muuttui asetelmaan, jossa sain itse tutustua toiseen minulle aivan vieraaseen taiteenalaan.

Uuden ja jännän äärellä on pakko silti myöntää, että välillä haastatteluita tehdessä mietin: “Tuleeko tästä yhtään mitään? Saanko muotoiltua asiat oikein? Miten näitä kommentteja tullaan käyttämään?” Mutta näitä pohdintoja olen puntaroinut mielessäni aivan turhaan.

Äidin tuki tärkeä

Dokumentissa esiinnyn vakavana naisena, mutta noina vakavina hetkinä minua ei oikeasti naurattanut pätkääkään. Normaalisti nauraminen on elämäni suurin voimavara ja olen maailman kovin räkättirastas. Koen kuitenkin, että esiinnyn dokumentissa juuri sellaisena kuin oikeasti olenkin. Kiroilen kun haluan, eikä vessahädän ääneen ilmoittamista tarvitse hävetä.

Kiroilen kun haluan, eikä vessahädän ääneen ilmoittamista tarvitse hävetä.

Dokumentin palkitsevin anti minulle oli päästä seuraamaan ulkopuolisena millainen tukiverkosto minulla on. Luulen, että äitini näki viime vuonna ensimmäistä kertaa kuinka kurinalaista elämää olen elänyt viimeiset neljä vuotta. Oli upeaa katsella dokumentista äidin eläytymistä kisakatsomossa ja samalla haluan kiittää häntä osallistumisesta dokumentin tekoon. Esillä olo vaatii rohkeutta ja olen todella otettu siitä, että äitini suostui tukemaan minua tässäkin asiassa.

Kurinalainen harrastus muokkaa ihmistä

Olen aloittanut kisoihin tähtäävän treenin viisi vuotta sitten ja viidessä vuodessa nuori ihminen kasvaa henkisesti aika paljon. Luulen kuitenkin, että vuodet bikini fitneksen parissa ovat tehneet minusta määrätietoisemman ja itsevarmemman. Tiedän, että voin saavuttaa elämässä juuri ne asiat jotka haluan, mikäli olen valmis työskentelemään tavoitteideni eteen.

Lisäksi luulen, että kisaaminen on tehnyt minusta jollain tapaa kiitollisemman. En useinkaan valita turhaan ja osaan iloita jopa niistä ihan pienimmistä asioista. Kisakaudet ovat tuoneet elämääni kurinalaisuutta ja tavoitteellisuutta jota voin hyödyntää vaikkapa työelämässä.

Bikini fitness harrastuksena täyttää suuren osan vapaa-ajastani, mutta samalla se antaa voimavaroja kaikille elämän osa-alueille.

Henkilökohtaisesta blogistani voit lukea lisää treeneistäni ja elämästäni bikini fitneksen parissa.

Linda Paldanius, yksi Muodonmuutoksia -dokumentin päähenkilöistä

Lisää aiheesta:

Dokumenttiprojekti: Muodonmuutoksia
Muodonmuutoksia - Kohti ruumiin täydellisyyttä
Prisma Studio: Bikinikuntoon terveys vai ulkonäkö edellä?

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua