Hyppää pääsisältöön

Alivaltiosihteeri – virallisuuden pitkä marssi

Alivaltiosihteeri -huumoriryhmä 90-luvun puolivälissä. JYrki Liikka, Pasi Heikura, Simo Frangen ja Matti Toivonen. Liittyy tv-ohjelmaan Alivaltiosihteeri valvoo.
Alivaltiosihteeri -huumoriryhmä 90-luvun puolivälissä. Pasi Heikura, Jyrki Liikka, Simo Frangén ja Matti Toivonen. Kuva tv-ohjelmasta Alivaltiosihteeri valvoo. Alivaltiosihteeri -huumoriryhmä 90-luvun puolivälissä. JYrki Liikka, Pasi Heikura, Simo Frangen ja Matti Toivonen. Liittyy tv-ohjelmaan Alivaltiosihteeri valvoo. Kuva: yle Alivaltiosihteeri

Byrokratia, kapulakieli ynnä kaikkinainen virallinen pönötys – siinä Alivaltiosihteeri-huumorin vankka perusta. Alivaltiosihteeriä on lähemmäs 30 vuotta kuultu radiossa nähty tv:ssä ja luettu painotuotteista, mutta nyt ryhmä on tullut yhden tien päähän. Teeman Elävä arkisto esittää tekijöiden tuoreen haastattelun ja kaksi jaksoa Alivaltiosihteeri valvoo -ohjelmasta vuodelta 1994.

Teema on muuttanut uudelle kanavapaikalle 5 yhteen Yle Femin kanssa ja myös Teeman Elävän arkistolla on nyt uudet esitysajat. Ohjelmapaketin ensiesitys on maanantaina päivällä klo 12 ja uusinnat Kino Klassikon jälkeen torstai-illassa sekä perjantaisin iltapäivällä.

Teema palvelee entistä paremmin Yle Areenassa, josta myös Teeman elävän arkiston ohjelmat löytyvät nyt omana kokonaisuutenaan.

Virallinen Suomen ennätys radiossa

Alivaltiosihteeri, Suomen virallinen ohjelma aloitti vuonna 1990 Ylen Radiomafia -kanavalla ja on Suomen radiohistorian pitkäikäisin yhtäjaksoinen viihdeohjelma. Simo Frangén, Pasi Heikura ja Jyrki Liikka kolmikon ohjelmia ehti kertyä Ylen eri radiokanavilla huimat yli 1200 kappaletta ja niissä kuultiin noin 10 000 sketsiä.

Tämän vuoden alkupuolella Yleisradiossa tehtiin päätös ohjelman lopettamisesta ja huhtikuun lopulla kuullaan viimeinen radio-ohjelma, mutta Yle Areena tarjoaa pysyvästi tuhdin paketin Suomen virallista radiohuumoria. Kirjoina Alivaltiosihteeri -hupailua on ilmestynyt vuodesta 1996 lähtien ja ensi syksynä julkaistaan vielä yksi kirja.

Virallista puoluepolitiikkaa

Ennen Alivaltiosihteerin perustamista Simo Frangén ja Pasi Heikura tulivat 80-luvun alussa tutuiksi Tampereen yliopiston opiskelijoille vähän toisessa muodossa.

He osallistuivat ylioppilaskunnan vaaleihin perustamallaan puolueella "Suomen Akateemisten Pienviljeliäin ja Poroerottelijoiden keskinäinen vakuutusyhdistys". Kaksikon poliittinen huumoriperformanssi oli jotain aivan uutta, ja herätti paitsi hilpeyttä myös pahennusta. Opiskelijapolitiikkakin oli tuolloin varsin totista torvensoittoa, oikeisto-vasemmisto -jako oli jyrkkä ja äänistä kilpaili useampikin marxismi-leninismin nimeen vannova ryhmä.

Frangén pääsi vaaleissa läpi sekä vuonna -83 ja -85. Moni näki tämän signaalina siitä, että taitaa olla tulossa hyvinkin toisenlaiset ajat. Tekijöitä suosio puski eteenpäin.

Alivaltiosihteeri -yhtye esiintymässä.
Alivaltiosihteeri -yhtye keikalla. Alivaltiosihteeri -yhtye esiintymässä. Kuva: Mikko Tarkka Alivaltiosihteeri

Aluksi oli virallinen bändi

Alivaltiosihteeri -yhtye perustettiin vuonna 1985. Pasi Heikura ja Jyrki Liikka olivat jo soittaneet yhdessä ja mukaan liittyivät Simo Frangén basistiksi ja Satu Kurvinen laulajaksi. Vuonna 1990 Kurvinen päätti lähteä yhtyeestä, tilalle tuli Matti Toivonen.

Hyvin pian keikoilla alkoivat välispiikit viedä huomiota musiikilta. ”Emme tykänneet huonoista välispiikeistä, joten panostimme niihin ja teimme biisien välissä temppuja ja kerroimme sketsejä. Jossain vaiheessa alkoi tuntua siltä, että yleisö odottaa niitä välitapahtumia enemmän kuin itse musiikkia”, Frangén naureskelee.

Ja niinhän siinä kävi, että bändi jäi taka-alalle ja päätyöksi nousi Alivaltiosihteeri -hupailujen tekeminen.

JA HUOMIO! Marko Gustafssonin tuoreesta Arkistovieraana -haastattelusta voi myös tarkistaa, miten kuuluisa kravattitemppu kolmikolta tänä päivänä onnistuu...

Arkistovieraana: Alivaltiosihteeri

Tekijöille tulee virallinen ikävä

”Mieli on haikea, mutta toisaalta onhan tässä tullut tehdyksi viihdeohjelmahistoriaa”, toteaa Pasi Heikura radio-ohjelman loppumisesta. Ohjelman tekeminen on ollut ensisijaisesti kovaa työtä, mutta ilman innostusta, kuulijoiden kunnioittamista ja ankaraa itsekritiikkiä ohjelma tuskin olisi ollut olemassa liki kolmekymmentä vuotta.

”Yhtään juttua ei ole päästetty läpi, jos se on tuntunut hiukkaakaan huonolta. Olemme suhtautuneet tähän äärimmäisen ammattimaisesti, mutta huumorilla.”, lohkaisee Simo Frangén. Huippuälykkäiden yhdistyksen Mensa-palkinnon Alivaltiosihteeri-ohjelma sai vuonna 2005.

Alivaltiosihteeri -huumoriryhmä 90-luvun puolivälissä. JYrki Liikka, Pasi Heikura, Simo Frangen ja Matti Toivonen. Liittyy tv-ohjelmaan Alivaltiosihteeri valvoo.
Kuva Alivaltiosihteeri valvoo tv-ohjelmasta. Alivaltiosihteeri -huumoriryhmä 90-luvun puolivälissä. JYrki Liikka, Pasi Heikura, Simo Frangen ja Matti Toivonen. Liittyy tv-ohjelmaan Alivaltiosihteeri valvoo. Kuva: Yle Alivaltiosihteeri

Virallisia ohjelmia myös näköradioon

Esikuvikseen Alivaltiosihteerin tekijät mainitsevat mm. brittiläisen huumoriryhmän Monty Pythonin, Kivikasvot -shown ja nimimerkki Ollin sanomalehtipakinat. Alusta lähtien, ikään kuin huumorin korkeimpana asteena, mielessä oli väikkynyt Monty Pythonin -tyylinen oma sketsiohjelma televisoon.

Ja 90-luvun alkupuolella tuli sitten Ylen TV2:sta puhelu, jossa ehdotetiin tv-ohjelman tekemistä.

Televisio-ohjelmiin tuli mukaan radiokolmikon lisäksi myös Alivaltiosihteeri -yhtyeen laulajaksi vaihtunut Ylen toimittaja Matti Toivonen. Viralliset radiovirtuoosit ehtivät muun työn ohella tehdä toistakymmentä viihdeohjelmaa telkkarinkin puolelle.

"Tuntuu hienolta, kun näitä vuoden 1994 ohjelmia esitetään nyt uudestaan. Mutta haluan muistuttaa, että teimme silloin samaan aikaan paljon muita töitä ja kiersimme bändin kanssa, joten ei ihme, että alkoholi on tv-sketseissä vahvassa osassa. Radiojutuissa se ei niinkään ollut", Frangén toteaa.

Alivaltiosihteeri valvoo -ohjelmat tarjoavat katsojille sketsejä, jotka ovat myös pääosin väkevästi kiinni aikansa ajankohtaisissa tapahtumisssa.

Alivaltiosihteeri valvoo

Huvipuiston työntekijöiden asuissa. Alivaltiosihteerin viihdeohjelma vuodelta 1994

Vartiointiliikkeen vaatteissa (1994)

Alivaltiosihteerin jäähyväisohjelma Yle Radio Suomessa lauantaina 29.4. klo 14.03.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa