Hyppää pääsisältöön

Sukeltavia vesilintuja: Haahka

Haahka
Ejder

47–63 cm, 1,5–2,0 kg

Haahka on suurin sorsamme, sinisorsaakin isompi ja rotevampi. Koiras on päältä valkoinen, ja alapuoli, peräpää ja päälaki ovat mustat, niska vihreä. Naaras on mustaraitaisen tummanruskea. Luisun otsan vuoksi pään sivuprofiili on kolmiomainen. Koiraan soidinääni on matala ja kumea ”auu, au-huuo”. Naaraan ääni on karheaa rotkotusta ”rok-rok-rok”.

Haahka pesii ulkosaariston avoimilla luodoilla ja sisäsaariston niukkapuisilla, katajikkoisilla saarilla, mieluiten lokki- ja tiirayhdyskunnissa. Muuttoaikaan haahkoja ruokailee myös rannikon tuntumassa. Keväällä ennen pesintää haahkat kerääntyvät parviksi, joissa koiraita on enemmän kuin naaraita. Parvista kuuluu jatkuvaa soidinmouruamista. Haahkan pääravintoa ovat sinisimpukat.

Haahka on hyvin yleinen Suomenlahdelta Merenkurkkuun mutta harvinainen Perämerellä. Koiraat lähtevät sulkasatoalueille Itämeren eteläisempiin osiin touko–kesäkuussa, naaraat ja poikaset elo–marraskuussa.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Risto Salovaara