Hyppää pääsisältöön

Sukeltavia vesilintuja: Isokoskelo

Isokoskelo
Storskrake

58–66 cm, 900–2 150 g.

Isokoskelo on sinisorsaa suurempi ja pitkänomaisempi, ja sillä on ohut ja pitkä punainen nokka. Koiraan alapuoli on valkoinen, yläpuoli ja pää mustat. Vaaleanharmaalla naaraalla on punaruskea pää ja valkoinen kaularengas, joka rajautuu jyrkästi tummempaan päähän. Tavallisin ääni on karhea ”prra-prra…”.

Isokoskelo elää kirkasvetisillä, karurantaisilla metsäjärvillä, merensaaristossa ja Lapin jokisuvannoissa. Lintu saalistaa pikkukaloja mutta sukeltaa pohjalta lisäksi äyriäisiä ja muita pikkueläimiä. Loppusyksyllä isokoskelot kerääntyvät kalaisille järville jopa satojen yksilöiden laumoiksi.

Isokoskelo on yleinen koko Suomessa. Pieni osa isokoskeloista jää talveksi saaristoomme, mutta enemmistö muuttaa syys–joulukuussa Länsi-Eurooppaan ja palaa maalis–huhtikuussa. Aikuiset koiraat lähtevät etelään kuitenkin jo kesäkuussa, kuten telkälläkin.


Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Risto Salovaara

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Luonto