Hyppää pääsisältöön

Viikon albumi: Gasellien uuden levyn työnimi oli “Gasellit vapautuu” ja siltä tuore albumi myös kuulostaa

Gasellien neljäs albumi Veli on toiveikas kokoelma lauluja ihmissuhteista ja ystävyydestä. Eli juuri siitä, minkä yhtye taitaa parhaiten.

Gasellit

Helsinkiläinen rap-nelikko Gasellit tunnetaan riehakkaana yhtyeenä, jonka keikoilla meininki on tapissa ja jonka kesäkiertueita dokumentoivassa Kesätelevisio-sarjassa kohelletaan, ryypätään ja kohdataan mitä hervottomampia tilanteita yhä uudelleen ja uudelleen.

Silti yhtyeen albumit ovat kohtuullisen synkkiä ja tummanpuhuvia sekä soundeiltaan että sanoituksiltaan. Räpit pyörivät nuorten miesten elämisen ja olemisen tuskan, epäonnisten parisuhteiden ja tulevaisuuden pelon ja siitä ahdistumisen ympärillä.

**Juuri julkaistu Gasellien neljäs albumi _Veli _on kuitenkin toiveikkaampi kuin edeltäjänsä. Miksi?

Viikon albumi

YleX:n Uuden musiikin ohjelmissa otetaan joka viikko lähempään tarkasteluun yksi tuore ja ajankohtainen kotimainen albumijulkaisu.

Uuden musiikin aamu- ja iltavuorossa sekä Uuden musiikin viikko -ohjelmassa kuulet Viikon albumi -artistin haastattelun sekä levyn biisiesittelyt.

Viikon albumin kappaleita kuunnellaan myös YleX:n muissa ohjelmissa koko viikko.

- Oikeestaan se lähti siitä, että omat frendimme tulivat viime levyn jälkeen sanomaan, että kyllä te pojat valitatte näillä levyillä paljon nykyään! Gasellien Päkä virnistää.

- Mietittiin, että onks se oikeesti silleen, kuunneltiin vähän ja todettiin, et onhan se. Jotenkin meidän mukavuusalueeksi on muodostunut tehdä synkää musaa. Ajateltiin, että nyt pitää haastaa itteemme siinä ja tehdä toiveikkaampaa musaa, hän jatkaa.

Melankolisen puolen esiinnousulle levyillä on syynsä. Kun riehuu viikonloput hyvissä meiningeissä hurraavan yleisön ja haipin keskipisteessä parhaiden ystävien ympäröimänä, on kotiinpaluun krapula armoton.

- Meidän elämässä on vahvoja huippuja ja kuopan pohjia. Viikonloppu saattaa olla tosi hauskaa aikaa, mutta kun tulet sunnuntaina kotiin viiden tunnin automatkan jälkeen, tyhjyyden fiilis yksin kotona on yllättävän iso, Päkä sanoo.

Enemmän sydäntä, vähemmän aivoja

Yhtye on kuitenkin jatkuvasti päässyt tuottaja MusaJusan mukaan lähemmäksi omaa soundiaan. Uudella levyllä kuuluu studiossa saavutettu uusi, rennompi meininki.

- Kun neljä jätkää samaan aikaan tarkkailee ja toimii “laadunvalvojina”, tulee kaikille out of the box -ideoille tosi helposti sanottua ei, MusaJusa selittää.

Veli-levyn kohdalla tästä pyrittiin aktiivisesti eroon.

- Levy aloitettiin työnimellä “Gasellit vapautuu”, ja se kuuluu soundeissa. Jätettiin pingotus sävellysvaiheessa vähemmälle ja kuunneltiin enemmän sydäntä kuin aivoja, Päkä sanoo.

Gasellit vaihtoi ennen edellistä albumiaan levy-yhtiötä Monsp Recordsilta Johanna Kustannukselle. Johanna Kustannuksella Gaselleja luotsaa Teflon Brothersista tuttu Pyhimys eli Mikko Kuoppala. Kaupallista strategiaa ja maanvalloitussuunnitelmaa hänen kanssaan ei ole luotu, mutta Pyhi haastaa Gaselleja nelikon mukaan sopivasti. Hänen kanssaan pohditaan, mihin suuntaan bändin voisi liikkua ja mikä olisi yhtyeen kannalta hyödyllistä.

- Meidän syndrooma on välillä, että ajattelemme liian pienesti, Hätä-Miikka sanoo.

Villein Pyhiltä tullut ehdotus on Hätiksen muistelun mukaan ollut voisiko Gasellit tehdä hevidiskoa. Ehdotus ei mennyt läpi, ja Gasellit kertovat lähtevänsä joskus Pyhin kanssa pidetyistä palavereista hämmentyneinä tai jopa loukkaantuneina. Pienen kypsyttelyn jälkeen ideoista saattaa kuitenkin versoa jotain.

Siinä missä ensimmäinen uudelle levy-yhtiölle tehty levy Seis oli levy, jolla Gasellit halusi näyttää, että he pystyvät tekemään eheän ja tyylikkään albumikokonaisuuden, lähdettiin Veli-levyn kohdalla liikkeelle kokeilemisesta. MusaJusan mukaan villeimmät ideatkaan eivät biisimuotoon päästyään lopulta enää tuntuneet niin hoopoilta. Ja tämä kuuluu levyllä sinä vapautumisena ja toiveikkuutena.

- Kai se on tietynlaista henkistä kasvua, että alkaa luottaa itseensä eikä koko ajan mieti, mitä muut ajattelee, MusaJusa sanoo.

Esimerkiksi levyn elektronisesti eteenpäin leijailevaa Slussen-kappaletta MusaJusa kuvailee biisiksi, jota ei instrumentaaliversiona ilman räppejä edes tunnistaisi Gasellien biisiksi.

- Biisiin lähdettiin hakemaan vaikutteita housesta ja siinä kuuluu myös Ruotsi-elektro The Knifen tapaan. Ennen kuin raita oli valmis, jäbillä oli huoli kuulostaako tämä Gaselleilta tai edes räpiltä, MusaJusa sanoo.

Aika astua isojen joukkoon?

Gasellit ovat olleet tiiviisti yhdessä bändin perustamisesta saakka. Yhtyeenä heillä menee omien sanojensa mukaan paremmin kuin koskaan. Vaikka nelikko on keskenään hitsautunut yhteen veljien lailla, tuntuu jokin edelleen erottavan heidät suurimman yleisön suosiosta. Tasapainoilua vaihtoehdon ja valtavirran välillä - tätä vertausta Gasellien kohdalla usein kuulee.

Yhtyeessä olisi kuitenkin varmasti potentiaalia nousta esimerkiksi painimaan samassa sarjassa Teflon Brothersin kanssa. Suosiota on kasvatettu tasaisesti ja uudelta albumilta tähän mennessä julkaistut menevät  ja hitikkäät singlet Liimaa, Imus ja Karri Koiran kanssa tehty Muistanks mä väärin? ovat varmasti tuoneet bändille uutta yleisöä.

Onko Gasellien vihdoin aika astua marginaalista kokonaan valtavirtaan? Kysymystä udellaan yhtyeeltä kuulemma alvariinsa ja bändi itse on Päkän mukaan lopen kyllästynyt siihen, että muut spekuloivat heidän läpi lyömisellään.

- Meidän mielestä me on tietyllä tapaa tehty se jo aikapäiviä sitten ja tietyllä tapaa ei tulla tekemään sitä koskaan. Eikä sillä ole mitään väliä, jos bändi itse on tyytyväinen siihen missä, se menee. Ja me ollaan, Päkä sanoo.

Ympyrä sulkeutuu

Gasellit on stadilainen yhtye. Osaltaan tämä saattaa olla hillinnyt yhtyeen koko kansan omaksi tulemista.

- Alkuun tuntui, että meidät huolittiin vain suurimpiin yliopistokaupunkeihin, mutta nyt meininki on muuttunut ja ollaan päästy keikkailemaan myös pienemmille paikkakunnille, Hätä-Miikka sanoo.

Hätis painottaa, etteivät Gasellien levyt ole pelkkää kotiseuturomantiikkaa ja tietyn kaupunginosan saagaa, vaan käsittelevät myös universaaleja teemoja. Pikkuhiljaa vuosien aikana keikkareissuilla tehty työ alkaakin kantaa hedelmää.

- Ympäri Suomen keikoilla käy jengiä ja on hyvä meininki. Jengi tulee sanomaan, että veditte viimeksi niin hyvin, että tulin uudestaan, sanoo Thube Hefner.

Aina oman jutun määrittäminen ei ole niin yksinkertaista ja sitä pitää hakea pitkäänkin. Tietyllä tapaa nyt ollaan pisteessä, jossa ympyrä sulkeutuu.

- Meidän ekan EP:n kansi oli vaaleansininen ja Veli-levyllä on sininen kansi. Meininkikin on kepeämpi ihan kuin löysin rantein tehdyllä esikoisella, Hätis listaa.

Gaselleja on ylipäänsä ehkä turha koittaa kiteyttää yhteen lauseeseen.

- Isoin juttu, mistä itse saa tällä hetkellä irti on keikat, joilla tulee fiilis, että jengi samaistuu biiseihin. Siitä tulee lämmin ja yhteisöllinen fiilis, Thube selittää.

- Ei ole niin vahvoja rajoja, että jotkut olisivat staroja palleilla ja jotkut kuuntelijoita, vaan kyseessä on kollektiivinen lämpö, josta saa voimaa.

Gasellien Veli soi YleX:n Viikon albumina viikolla 17. Gasellien Thube Hefner, Päkä, Hätä-Miikka ja MusaJusa Viikon albumi -haastattelussa Uuden musiikin aamu- ja iltavuorossa maanantaina 24.4.