Hyppää pääsisältöön

Yle vastaa: Arkistojen aarteiden julkaisu on mahdollista Yle Areenassa

Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä
Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä Yle,yle vastaa

Julkaisemme Ylestä lehdille lähetettyjä kirjoituksia, vastineita ja oikaisuja. Tämä vastine on julkaistu Turun Sanomissa 23.4.2017.

Juhani Kairasmaa kirjoitti televisio-ohjelmien julkaisemisesta Yle Areenassa. (TS 21.4.2017) Kirjoittaja kaipasi vanhoja suosikkisarjoja Areenan lisäksi myös perinteisille televisiokanaville.

Yle ja tekijöitä edustavat järjestöt tekivät viime vuoden lopulla ainutlaatuisen sopimuksen, joka mahdollistaa arkistodraaman julkaisemisen verkossa, käytännössä Yle Areenassa. Tällä sopimuksella näitä katsojien toivomia arkistojen aarteita, draama- ja viihdeohjelmia, on mahdollista julkaista vain verkossa.

Esimerkiksi kirjoittajan kaipaaman Metsolat-sarjan näyttäminen perinteisillä televisiokanavilla ei ole taloudellisesti mahdollista, mutta tällä sopimuksella Yle voi tarjota senkin katsojien iloksi Yle Areenassa. Muutoin monien toivomat ohjelmat jäisivät kokonaan arkiston kätköihin, sopimusta voi siis pitää kulttuuritekona.

Yle-verolla suomalaiset saavat laajan verkkopalvelun, mutta edelleen myös runsaasti ohjelmatarjontaa perinteisestä televisiosta ja radiosta. Televisio-ohjelmaa lähetetään noin 20 000 tuntia vuodessa eli yli 50 tuntia vuorokaudessa, ja radiokanaviltamme tulee ohjelmaa 100 000 tuntia vuodessa.

Yle Areenaa voi käyttää tietokoneilla, kännyköillä ja tableteilla, mutta myös televisiovastaanottimilla. Suuri osa tällä hetkellä myytävistä televisiolaitteista on älytelevisioita, joilla Areenan katselu onnistuu. Lisäksi joillakin verkkoyhtiöillä ja operaattoreilla on paketeissaan palveluita, joiden kautta Yle Areenaa voi katsoa myös ilman äly-televisiota. Verkkoyhteyden Areenan käyttö toki vaatii aina.

Yle Areenaa katsotaan tasaisesti kaikissa ikäryhmissä ja käyttäjien määrä kasvaa jatkuvasti. Areena on siis löytänyt ystäviä niin nuorissa kuin vanhemmissakin ikäryhmissä.

Petri Jauhiainen
julkaisupäällikkö
TV ja Areena, Yle