Hyppää pääsisältöön

Artem x Yonas suututti hevarit uutuusbiisillään, jonka hempeä pointti on avautua vainoharhoista rakkaussuhteessa

Artem x Yonas -duon erityinen ystävyys ja rohkeus on luonut vankan pohjan musiikille.

Artem x Yonas studionsa takapihalla Töölössä. // Kuva: YleX

Artem x Yonas suututti hevarit tuoreella Soittakaa Paranoid -biisillään, jossa fiittaa Vilma Alina.

Räppiä ja poppia yhdistelevä Artem x Yonas -duo tunnetaan muun muassa sinkkubiiseistä Soittakaa Paranoid, Pyöritä pulloo ja Palauta mun paita. Bändin soundi perustuu Yonaksen tuotantoon ja Artemin teksteihin. Yhtye ei ole julkaissut vielä yhtään albumia, mutta sellainen on haaveissa.

Kaksikosta voi paremmin tutustumatta saada sellaisen kuvan, että he tehtailevat vain hittejä Spotify-listoille, mutta Artemin ja Yonaksen intohimo musiikkia kohtaan on jotain todella paljon diipimpää. Heidän musiikkinsa ei synny kasvottomilla biisileireillä, vaan omassa studiossa Helsingin Töölössä, jossa duo tekee kaiken itse.

Kaksikko on tehnyt myös poikkeuksellisia uhrauksia musiikkinsa eteen ihan nuoresta asti.

23-vuotias Joonas “Yonas” Laaksoharju ja 24-vuotias Artem Igo tutustuivat toisiinsa IRC-gallerian Riimit-yhteisössä jo vuonna 2005. Sen myötä kaverukset päättivät myöhemmin muuttaa Helsinkiin yhteisen musiikkiunelmansa perässä.

"Muutin 17-vuotiaana Vaasasta Helsinkiin. Sanoin vanhemmille, että nyt on aika lähteä ja lopetin koulun kesken."― Yonas

- Muutin 17-vuotiaana Vaasasta Helsinkiin. Sanoin vanhemmille, että nyt on aika lähteä ja lopetin koulun kesken. Tein rohkean päätöksen. Jos olisin sanonut opinto-ohjaajalle, että haluan tehdä popmusaa ammatikseni, niin se olisi varmaan nauranut mulle, Yonas kertoo.

- Se on ollut käännekohta mun elämässä. Ilman sitä asiat olisivat nyt eri tavalla. Se myös yhdistää meitä, koska ollaan molemmat tehty sama juttu. Artem muutti vähän ennen mua Helsinkiin, Yonas jatkaa.

Artem Igo on vaihtanut maisemaa useasti. Hänen perheensä muutti Venäjältä Suomeen pojan ollessa 5-vuotias.

- Asuttiin ensin Kouvolassa aika räkäisissä lähiöissä. Sitten vanhemmat saivat vähän parempia duuneja ja muutettiin Lappeenrantaan. Siellä asiat oli paljon paremmin. Sitten muutin musan perässä Helsinkiin, koska se on mun intohimo, Artem sanoo.

- Oltiin varmaan 16-vuotiaita, kun jauhettiin mesessä ja fiilisteltiin Helsinkiä. Heitin, että pitäiskö muuttaa kämppiksiksi ja tehdä yhdessä musaa, Artem jatkaa.

Lopulta Artem pääsi Helsinkiin kouluun, mutta Yonas ei. Se oli iso pettymys.

- Muutin yksin ja mietin muuttaako Yonas ollenkaan. Sitten Yonas tuli puoli vuotta myöhemmin perässä, kun hän sai duunipaikan Hapesta, Artem muistelee.

Muusikkojen kimppakämpissä sekä Töölössä että Punavuoressa ei koskaan järjestetty isoja bileitä. Koko kuvio rakennettiin musiikin takia.

- Oli helppoa, kun voitiin puhua koko ajan musasta, Artem sanoo.

Artem x Yonas: Pyöritä pulloo Yonas tulee erittäin musikaalisesta perheestä, sillä hänen isänsä ja siskonsa tekevät myös musiikkia. Muusikko ryhtyi soittamaan rumpuja jo 4-vuotiaana. Lisäksi Yonas osaa soittaa pianoa ja laulaa. Ensimmäisen oman tietokoneen hän sai 9-vuotiaana. Siitä biisinteko lähti kunnolla käyntiin.

"Sain tietää vasta pari viikkoa sitten mun oikean faijan suvusta. Kävi ilmi, että mun vaari ja mummo ovat Venäjän arvostetuimpia oopperalaulajia."― Artem

- Olen mieleltäni luova. Se on mun vahvuus. Soittaminen ei ole mun juttu, Yonas sanoo.

Artemin tarina on erilainen. Poika kasvoi luullen, ettei hänen perheensä ole musikaalinen. Tosin muusikko ei ollut ikinä tavannut biologista isäänsä saati hänen puolen sukulaisiaan.

- Sain tietää vasta pari viikkoa sitten mun oikean faijan suvusta. Kävi ilmi, että mun vaari ja mummo ovat Venäjän arvostetuimpia oopperalaulajia. He ovat Neuvostoliitossa palkittuja tyyppejä. On siinä selkeästi joku yhteys. Mutsi on aina sanonut, että mun kannattaa kokeilla musahommaa, että siinä saattaa olla lahjoja, mutta ei selittänyt syytä, Artem kertoo.

Artem x Yonasin studiossa. // Kuva: YleX

Artem jakoi teininä lehtiä ja osti palkallaan biittejä huipputuottaja MGI:ltä. Nykyään MGI:n M-Eazy Musicilla on kakkosstudio aivan Artem x Yonasin vieressä Töölössä. Ympyrä on siis tavallaan sulkeutunut.

- Oon nähnyt MGI:n kerran täällä. En tiedä, tietääkö hän vieläkään, että mä olen sen jäbä, joka osti niitä biittejä 15-vuotiaana. Olin niin nuori ja tein tätä juttua eri nimellä, Artem kertoo.

Artem x Yonas: Soittakaa Paranoid Nykyään duo viettää enemmän aikaa studiossa kuin keikkalavoilla. Hinku esiintymään oli kuitenkin kova jo junnuna. Silloin vasta 12-vuotiaat nuoret artistit järjestivät molemmat tahoillaan itsensä Cheekin lämppäriksi. Eri keikoille tosin.

- Katsoin netistä keikkakalenterista, milloin Cheekillä on sellasia keikkoja lähialueella, jonne alaikäisetkin pääsevät. Otin keikkajärjestäjään yhteyttä ja kysyin pokkana, tarvitsetteko lämppäriä. Noinkin voi saada haippia, Artem kertoo.

Myös Yonas toimi suunnilleen samalla tavalla, ja pääsi lämppäämään Cheekiä nuorisotapahtumaan vuonna 2009 Vaasan seudulla.

Soittakaa Paranoid raivostutti hevarit

Duon uuden Soittakaa Paranoid -biisin nimi viittaa klassikkohittiin. Se sai hevikansan suuttumaan, sillä Paranoid on alun perin brittiläisen heviyhtye Black Sabbathin kappale, joka julkaistiin vuonna 1970.

Kappale kertoo vainoharhaisesta miehestä, joka kärsii masennuksesta erottuaan naisestaan. Itse sanaa ”Paranoid” ei kuitenkaan mainita laulussa kertaakaan. Alkuperäisen Paranoidin teema on siis vastaava kuin Artem x Yonasilla. Se ei kuitenkaan hevikansaa lohduta.

- Se on tosi omakohtaista. Aina, jos on joku tilanne päällä jonkun mimmin kanssa, niin aika helposti ylikelaa asioita, Artem sanoo.

- Halusimme avata, että miehilläkin on tollasia fiiliksiä, mutta niistä ei vaan puhuta ääneen, Yonas jatkaa.

Hevarit eivät kuitenkaan ymmärtäneet poppiräppäreiden tunteita saati sanaleikkiä.

- Hevikansa on ottanut helvetisti kuumaa meidän Soittakaa Paranoid -mainoksesta. On tullut paljon viestejä, joissa lukee, että olette häpäisseet Black Sabbathin. Meidän mainoksessa luki Artem x Yonas – nuori Black Sabbath. Se oli monelle liikaa. Jengi on katsonut vaan otsikon, eikä ole kuunnellut biisiä, Artem kertoo.

- Se on tavallaan vaan hyvä juttu. Oli positiivista huomata, että ekan kerran tuli noin vahva impakti meidän bändistä. Jotkut loukkaantuivat, Yonas sanoo.

Lue myös:

Sonny on lahjakkaampi kuin luulit – mielenkiintoisin grime-tulokas tulee samasta bändikoulusta kuin Haloo Helsinki! 

22-vuotias Joonas Laaksoharju on ohjannut Cheekin musavideon ja tuottanut View’n huipputaustat – tällainen on Artem x Yonasin toinen puolisko 

Teininä Vesta nautti hyvästä vihasta, nykyään hän kuuluu hurmaavimpiin ja mukavimpiin poptulokkaisiin