Hyppää pääsisältöön

Mitähän ne ajattelevat meidän kuoromusiikistamme?

Näin Suomi 100 -juhlavuonna ei tietenkään pidä tyytyä ihastelemaan suomalaisen kulttuurin saavutuksia ja erityispiirteitä. Maamme kunniakkaisiin perinteisiin kuuluu myös pälyillä arkana ulkomaille, että mitähän ne meistä ajattelevat. Oiva väline tähän pälyilyyn on SWR Vokalensemblen levy Finland. Kun saksalainen huippulaadukas radiokuoro esittelee koko Suomen yhdellä levyllä, ainakin brändityöryhmän kannattaa kuunnella tarkasti.

SWR Vokalensemble / Finland
SWR Vokalensemble / Finland uudet le

Stuttgartin radion vokaaliyhtyeen levysarja on aiemmin esitellyt Italian, Amerikan ja Venäjän, joten sikäli Suomi pelaa liigatasolla. Mitä Suomi-levyn ohjelmistoon tulee, se on mielestäni erinomainen - kuoronjohtaja Marcus Creedillä on laaja musiikkisivistys, hyvät kontaktit ja tyylikäs maku. Levy on toki kehystetty Sibeliuksen Rakastava-sarjalla ja Finlandialla, mutta välissä Kaija Saariahon Nuits adiex edustaa 90-luvun kokeellisuutta, Riikka Talvitien Kuun kirje on näytteenä 2000-luvun selväpiirteisemmästä modernismista ja Jukka Linkolan Mieliteko hoitaa kansanmusiikkivaikutteet leppoisan tyylikkäästi. Einojuhani Rautavaaran kaksi kuorosarjaa Cancion de nuestro tiempi ja Orpheus singt viimeistelevät kansainvälisen ja leimallisesti eurooppalaisen Suomi-kuvan, jonka modernia kiiltoa kansallisromantiikka ei himmennä.

SWR Vokalensemble on todella taitava ammattikuoro ja selvittää itselleen vieraan ohjelmiston erittäin uskottavasti. Saariahon ja Talvitien teoksista ei vertailulevyä ole olemassakaan, mutta stuttgartilaiset tekevät erittäin hallitut ja musikaaliset perustulkinnat. Linkolassa iloitellaan vähintään Tallan levytyksen veroisesti, Rautavaara tykitetäään raikkaasti ja täsmällisesti, huutamatta, ja Sibeliuksen Finlandia-hymni muovaillaan plastiseksi ja merkityksekkääksi.

Mikä hämmästyttävintä, yhtye ääntää suomea hyvin. Diftongit hieman liukuvat ja Linkolan vikkelissä kohdissa saksalaisuus tunkee pintaan, mutta enimmältään on helppo seurata paitsi sanoja myös merkitystä. Sibeliuksen puhkilaulettujen kappaleiden tekstit muuttuvat kotimaisten kuorojen suussa joskus leipäpapin litaniaksi, mutta tällä levyllä kuulee, kuinka tekstin merkitys on työstämällä työstetty osaksi musiikkia.

Kyllä Suomen siis kelpaa satavuotiasta itsenäisyyttä juhlia, kun kerran ulkomaillakin meidän kulttuuriamme arvostetaan - tai ainakin se on eräs tapa tulkita tämä levy.

"Finland". Jean Sibelius: Rakastava. Kaija Saariaho: Nuits adieux. Riikka Talvitie: Kuun kirje. Einojuhani Rautavaara: Canticum Mariae virginis; Cancion de nuestro tiempo; Orpheus singt. Jukka Linkola: Mieliteko. - SWR Vokalensemble/Marcus Creed. (SWR Classic, SWR19031CD)

Kuuntele Uudet levyt 28.4.2017, toimittajana Kare Eskola.

 • Harvinaista arpaonnea Maj Lind -pianokisassa, ainakin toisille

  Tarmo Peltokoski nosti oman nimensä arpahatusta.

  Kansainvälinen Maj Lind -pianokilpailu alkaa! Arvonnassa toimi onnettarena perinteen mukaan kilpailun nuorin osanottaja, joka tällä kertaa onnistui nostamaan arvontahatusta oman nimensä. Tarmo Peltokoski harmitteli kiirettä, Daria Parkhomenko puolestaan iloitsi ylimääräisistä lepopäivistä.

 • Maj Lind –kilpailun 2017 suomalaispianistit: Justas Stasevskij

  Kuusi suomalaista hyväksyttiin Maj Lind -pianokilpailuun.

  Justas Stasevskij on yksi kuudesta suomalaisesta kansainväliseen Maj Lind –pianokilpailuun 2017 hyväksytystä pianistista. Hän on syntynyt Tallinnassa 1989 ja opiskellut pianonsoittoa mm. Sibelius-Akatemiassa ja Wienin taidekorkeakoulussa. ”On sellaisia maagisia hetkiä, kun tuntee, että jokainen korvapari siinä salissa kuuntelee mun tekemistä,” Justas Stasevskij kertoo.

 • Maj Lind –kilpailun 2017 suomalaispianistit: Hannu Alasaarela

  Kuusi suomalaista hyväksyttiin Maj Lind -pianokilpailuun.

  Hannu Alasaarela on yksi kuudesta suomalaisesta kansainväliseen Maj Lind –pianokilpailuun 2017 hyväksytystä pianistista. Hän on syntynyt Oulunsalossa 1994 ja opiskellut pianonsoittoa Oulunsalon taidekoulussa ja Sibelius-Akatemiassa. ”Haaveilin säveltämisestä, ihailin kaikkia suuria säveltäjiä ja tein kokoajan sellaisia pienimuotoisia kappaleita,” Hannu Alasaarela muistelee alkuaikojaan pianon äärellä.

 • Maj Lind –kilpailun 2017 suomalaispianistit: Tarmo Peltokoski

  Kuusi suomalaista hyväksyttiin Maj Lind -pianokilpailuun.

  Tarmo Peltokoski on yksi kuudesta suomalaisesta kansainväliseen Maj Lind –pianokilpailuun 2017 hyväksytystä pianistista. Hän on syntynyt Vaasassa 2000 ja opiskellut pianonsoittoa Vaasan Kuula-opistossa ja Helsingin konservatoriossa. ”Jos mä vaan istun omaksi ilokseni pianon ääreen, niin mä en todellakaan soita minkäänlaisia asteikkoja, mä improvisoin,” Tarmo Peltokoski kertoo.