Hyppää pääsisältöön

Mitähän ne ajattelevat meidän kuoromusiikistamme?

Näin Suomi 100 -juhlavuonna ei tietenkään pidä tyytyä ihastelemaan suomalaisen kulttuurin saavutuksia ja erityispiirteitä. Maamme kunniakkaisiin perinteisiin kuuluu myös pälyillä arkana ulkomaille, että mitähän ne meistä ajattelevat. Oiva väline tähän pälyilyyn on SWR Vokalensemblen levy Finland. Kun saksalainen huippulaadukas radiokuoro esittelee koko Suomen yhdellä levyllä, ainakin brändityöryhmän kannattaa kuunnella tarkasti.

SWR Vokalensemble / Finland
SWR Vokalensemble / Finland uudet le

Stuttgartin radion vokaaliyhtyeen levysarja on aiemmin esitellyt Italian, Amerikan ja Venäjän, joten sikäli Suomi pelaa liigatasolla. Mitä Suomi-levyn ohjelmistoon tulee, se on mielestäni erinomainen - kuoronjohtaja Marcus Creedillä on laaja musiikkisivistys, hyvät kontaktit ja tyylikäs maku. Levy on toki kehystetty Sibeliuksen Rakastava-sarjalla ja Finlandialla, mutta välissä Kaija Saariahon Nuits adiex edustaa 90-luvun kokeellisuutta, Riikka Talvitien Kuun kirje on näytteenä 2000-luvun selväpiirteisemmästä modernismista ja Jukka Linkolan Mieliteko hoitaa kansanmusiikkivaikutteet leppoisan tyylikkäästi. Einojuhani Rautavaaran kaksi kuorosarjaa Cancion de nuestro tiempi ja Orpheus singt viimeistelevät kansainvälisen ja leimallisesti eurooppalaisen Suomi-kuvan, jonka modernia kiiltoa kansallisromantiikka ei himmennä.

SWR Vokalensemble on todella taitava ammattikuoro ja selvittää itselleen vieraan ohjelmiston erittäin uskottavasti. Saariahon ja Talvitien teoksista ei vertailulevyä ole olemassakaan, mutta stuttgartilaiset tekevät erittäin hallitut ja musikaaliset perustulkinnat. Linkolassa iloitellaan vähintään Tallan levytyksen veroisesti, Rautavaara tykitetäään raikkaasti ja täsmällisesti, huutamatta, ja Sibeliuksen Finlandia-hymni muovaillaan plastiseksi ja merkityksekkääksi.

Mikä hämmästyttävintä, yhtye ääntää suomea hyvin. Diftongit hieman liukuvat ja Linkolan vikkelissä kohdissa saksalaisuus tunkee pintaan, mutta enimmältään on helppo seurata paitsi sanoja myös merkitystä. Sibeliuksen puhkilaulettujen kappaleiden tekstit muuttuvat kotimaisten kuorojen suussa joskus leipäpapin litaniaksi, mutta tällä levyllä kuulee, kuinka tekstin merkitys on työstämällä työstetty osaksi musiikkia.

Kyllä Suomen siis kelpaa satavuotiasta itsenäisyyttä juhlia, kun kerran ulkomaillakin meidän kulttuuriamme arvostetaan - tai ainakin se on eräs tapa tulkita tämä levy.

"Finland". Jean Sibelius: Rakastava. Kaija Saariaho: Nuits adieux. Riikka Talvitie: Kuun kirje. Einojuhani Rautavaara: Canticum Mariae virginis; Cancion de nuestro tiempo; Orpheus singt. Jukka Linkola: Mieliteko. - SWR Vokalensemble/Marcus Creed. (SWR Classic, SWR19031CD)

Kuuntele Uudet levyt 28.4.2017, toimittajana Kare Eskola.

 • Seuraa Maj Lind -pianokilpailua 2017 Ylen kanavilla

  Seuraa kilpailu alusta loppuun 17.-31.8.2017.

  Taideyliopiston Sibelius-Akatemia järjestää neljännen kansainvälisen Maj Lind -pianokilpailun Helsingissä 17.–31.8.2017. Voit seurata kilpailun alusta loppuun Ylen kanavilla, suorina lähetyksinä verkossa, koostelähetyksinä radiossa ja orkesterifinaalit suorina kaikissa välineissä.

 • Tärkeintä on persoonallinen soitto, sillä kiinalaisten pianistien kanssa ei voi kilpailla teknisessä osaamisessa

  Niklas Pokki on Ylen asiantuntija Maj Lind -pianokisassa.

  Pianisti ja pianopedagogi, musiikin tohtori Niklas Pokki tunnetaan väsymättömänä pianonmusiikin ja pianonsoiton edistäjänä Suomessa. Hänen vaikutuspiiriinsä kuuluvat mm. Mäntän musiikkijuhlat vuodesta 1999 lähtien, sekä vuonna 2013 perustettu Nuorten pianoakatemia, joka järjestää mestarikursseja nuorille pianisteille ympäri Suomea.

 • Laulaja Tii Niemelä 100 vuotta: "Päätin etten pelkää mitään tässä maailmassa"

  Sota opetti nuoren laulajattaren olemaan pelkäämättä.

  Tänä vuonna, kun Suomi juhlii 100-vuotista itsenäisyyttään, myös laulaja Tii Niemelä viettää 100-vuotispäiväänsä. Kysymykseen korkean iän salaisuudesta Tii vastaa olleensa pienestä pitäen kova äkäpussi. Ex-puoliso, liedpianisti Pentti Koskimies on kuvannut hänen voimakasta sisäistä paloaan ja shamanistisia piirteitään. Tii kertoo myös sotakokemuksesta, jonka jälkeen hän lakkasi pelkäämästä.

 • Romeo ja Julia berliiniläisittäin

  Shakespearen draama ja sen monet säveltäjät.

  Ihanat nuoret näyttelijät olivat niin uskottavia rakastuessaan! Anja Lankinen huokaa nähtyään Berliinissä Romeon ja Julian. Kyse ei olekaan ihan tavallisesta Shakespearen näytelmästä, vaan nyt oli esityksessä mukana myös useiden eri säveltäjien Romeo ja Julia -musiikkia.