Hyppää pääsisältöön

Onnellisuudella ei ole kilohintaa

Marian sitaatti: Jos haluaa lisätä onnellisuuttan, on pienemisen sijaan ajateltava kasvua.
Marian sitaatti: Jos haluaa lisätä onnellisuuttan, on pienemisen sijaan ajateltava kasvua. Kuva: Yle maria jyrkäs

Mikä on ollut elämässäsi se hetki, jolloin olet ollut kaikkein onnellisimmillasi?

Onko se kenties hetki, jolloin astelit alttarille rakkaasi kanssa? Vai hetki jolloin sait unelmiesi työn omalta alalta? Oliko se jokin tapahtuma parhaiden ystävien kesken? Tai jos olet äiti tai isä, oliko onnellisin hetkesi se, kun oma lapsesi syntyi?

Mene hetkeksi takaisin siihen tilanteeseen, joka sinun muistoissasi on kaikkein onnellisin.

Mieti seuraavaksi, mikä teki juuri siitä hetkestä niin onnellisen.

Yhteenkuuluvuus toisten kanssa, rakkaiden ihmisten läsnäolo, hartaan toiveen tai tavoitteen täyttyminen, tunne siitä, että maailmassa on hetken aikaa kaikki juuri niin kuin pitääkin olla. Siinä varmasti muutamia vastauksia.

Mikään oikeasti tärkeistä asioista ei liity vaatekokoon tai puntarin lukemaan.

Huomionarvoista on tämä: Sillä, mitä siinä hetkessä painoit, tai minkä kokoisia vaatteita käytit, ei ollut mitään tekemistä kokemasi onnen kanssa.

Tämä asettaa ihmisen elopainon juuri sinne mihin se kuuluukin: sivuseikkoihin. Mikään ihmiselämän oikeasti tärkeistä ja merkityksellisistä asioista ei liity vaatekokoon tai puntarin lukemaan.

Siksi on mieletöntä käyttää niin paljon aikaa sen murehtimiseen, kuinka paljon painaa.

Minä olen kokenut onnellisia hetkiä kaiken kokoisena. Lihavuuden loppuminen ei tehnyt minua onnellisemmaksi, vaan onnellisuus syntyi täysin muista asioista. Ja sama toisin päin: normaalipaino ei ole suojannut minua suruilta. Elämäni surullisimmat hetket olen kokenut vaatekoossa 38.

Voi kunpa jokainen painonsa kanssa kamppaileva käyttäisi loputtomien laihtumispyrkimysten sijaan energiansa siihen, miten voisi tulla oikeasti onnellisemmaksi.

Haluaisin repiä ihmisten alitajunnasta pois siellä lymyilevän käsityksen siitä, että normaalipaino tai hoikkuus jotenkin merkittävästi lisäisi onnellisuutta. Se ei mene niin.

Voi kunpa jokainen painonsa kanssa kamppaileva käyttäisi loputtomien laihtumispyrkimysten sijaan energiansa siihen, miten voisi tulla oikeasti onnellisemmaksi.

Ajatella, mikä valtava määrä tarmoa silloin olisi käytettävissä. Sen avulla voisi vaikka opiskella itseään kiinnostavaa alaa, tähdätä mielekkäämpään työhön tai harrastaa jotain mistä on aina unelmoinut. Sen energian avulla voisi murtautua ulos tylsästä intohimottomasta arjesta ja tähdätä elämään joka tuntuu oikeasti omalta.

Pitää alkaa määrätietoisesti tavoitella elämäänsä sellaista sisältöä, joka tuntuu omalta ja tärkeältä.

Jos haluaa lisätä onnellisuutensa määrää, on pienenemisen sijasta ajateltava kasvua. Omaa henkistä kasvua. Pitää alkaa määrätietoisesti tavoitella elämäänsä sellaista sisältöä, joka tuntuu omalta ja tärkeältä.

Jos kaikki laihduttamiseen käytettävä energia laitettaisiin oikeasti tärkeisiin asioihin, joukossamme olisi muutamassa kuukaudessa paljon onnellisempia ihmisiä, joiden sisällä palaa liekki ja asuu terve itsetunto.

Sellainen kokemus tuo ihmiselle mittaamattoman paljon hyvää. Sillä onnellisuudella ei ole kilohintaa.

Radio Suomen juontaja Maria Jyrkäs aloitti oman vaakakapinansa lähes seitsemän vuotta sitten. Hyvää oloa etsiessä muuttui lopulta lähes koko elämä. Painon suhteen Maria on todella kapinallinen, sillä hän ei ole omistanut vaakaa enää kolmeen vuoteen. Kolumneissaan Maria käy läpi omaa onnistunutta elämänmuutostaan.

  • Vaakakapina - kansanliike, joka mursi pikadieettien vallan

    Kenenkään ihmisarvo ei ole kiinni kehon koosta

    Vaakakapina veti lääkärit, ministerit, kuntokeskukset ja ikilaihduttajat mukaan rintamaan. Kampanja mursi läskimyyttejä ja haastoi purkamaan kehovihan kulttuuria. Kun ihminen pitää itsestään, hän alkaa haluta itselleen hyviä asioita.

  • Sadun joulukirje: "Ajattelen edelleen, että ihminen on ihana!"

    Olkaamme kanssalaisia, ehdottaa Satu Lähteenkorva

    Millainen kulunut kapinavuosi on ollut Vaakakapinan psykologi Satu Lähteenkorvan näkökulmasta? Tässä Sadun joulukirje! Rakkaat vaakakapinalaiset ja sen rohkeat tukijat, En ole haikealla mielin, en, vaikka kohdallani päättyy yksi vaihe kapinassa, kun tehtäväni asiantuntijan roolissa päättyy. Olen saanut oppia paljon, enemmän kuin arvaatkaan.

Uusimmat sisällöt - Vaakakapina