Hyppää pääsisältöön

Puolisukeltajat: Harmaasorsa

Harmaasorsa
Snatterand

46–58 cm, 550–1 100 g

Harmaasorsa on liki sinisorsan kokoinen mutta hieman hoikempi. Koiraan tasaisen harmaassa puvussa on mustaa vipevöintiä. Takapää on musta, ja kyljen takaosassa näkyy toisinaan valkoinen laikku. Mustatäpläisen ruskea naaras on helpoimmin erotettavissa hyvin samannäköisestä sinisorsasta leveälti oranssien nokansivujen perusteella. Lentävän linnun siiventyvellä näkyy valkoinen laikku. Varoitusääni on tasainen ”brääh-brääh…”.

Harmaasorsa pesii vain umpeenkasvavilla, reheväkasvuisimmilla järvillä ja merenlahdilla sekä merensaaristossa niitty- ja ruovikkorantaisilla luodoilla. Harmaasorsa poimii ruoakseen vedenpinnalta vesi- ja rantakasvien siemeniä ja versoja. Naaras huolehtii yksin haudonnasta ja untuvikkojen opastuksesta muiden sorsien tavoin.

Harmaasorsa pesii hyvin harvinaisena Etelä-Suomen viljelyseuduilla, useimmat parit eteläisellä ja läntisellä rannikkoseudulla. Laji muuttaa Länsi-Eurooppaan elo-joulukuussa ja palaa huhti-toukokuussa.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Minna Nuotio