Hyppää pääsisältöön

Puolisukeltajat: Heinätavi

Heinätavi
Årta

37–41 cm, 250–450 g

Heinätavi on pieni sorsa, vain vähän tavia suurempi. Koiraan pää, rinta ja takaosa ovat tummanruskeat, kupeet vaaleat tummin vipevöinnein ja selkä tummankirjava. Naaras on tummatäpläisen ruskea, mutta kurkku ja silmän yläpuoli ovat vaaleat. Lennossa siivellä näkyy vaaleaa. Koiraan soidinääni on kamman piikkien vetämistä muistuttava narina ”errrrp”. Varoitusääni on hentoa rääpätystä ”rrääb, rräb…”.

Heinätavi pesii umpeenkasvavilla, äärirehevillä järvillä ja merenlahdilla, mieluiten vetisten sara- ja kortevaltaisten luhtien ja tulvivien rantaniittyjen tuntumassa. Se ei yleensä liity muiden sorsien seuraan vaan piilottelee vesikasvustoissa ja paljastuu usein koiraan narisevasta äänestä. Laji syö pikkuötököitä ja vesikasvien siemeniä ja versonpaloja.

Heinätavi pesii harvinaisena Etelä- ja Keski-Suomen viljelyseuduilla. Linnut lähtevät Länsi-Afrikkaan elo-syyskuussa ja palaavat huhti-toukokuussa.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies