Hyppää pääsisältöön

Puolisukeltajat: Jouhisorsa

Jouhisorsa
Stjärtand

50–66 cm, 500–1100 g

Jouhisorsa on sinisorsaa pienempi ja hoikempi. Sillä on pitkä kaula, melko pieni pää ja suippo pyrstö. Koiraalla on pyrstössä lisäksi pitkät jouhimaiset sulat. Koiraan selkä on harmaa, rinta valkoinen ja pää ruskea (samaan tapaan kuin naurulokilla). Naaras on vaaleanruskea mustin kirjailuin, ja pää on yksivärisen vaalea. Lennossa näkyy siiven valkoinen takareuna. Naaraan kutsuääni on hentoa rääpätystä ”brääh brä bräh…”.

Jouhisorsa pesii märkien soiden ruohostoisilla lampareilla, alavilla niitty- ja luhtarannoilla. Muuttoaikaan jouhisorsia levähtää myös tulvapelloilla. Laji on usein arka ja valpas ja ui vähän erillään muista sorsista. Jouhisorsat taapertavat toisinaan tulvivilla rantaniityillä noukkien kasvinversoja ja pikkuötököitä.

Jouhisorsa pesii melko harvinaisena Keski- ja Pohjois-Suomessa mutta harvinaisena ja vain paikoitellen Etelä-Suomessa. Laji muuttaa Länsi-Eurooppaan ja Länsi-Afrikkaan elo–lokakuussa ja palaa huhti-toukokuussa.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies