Hyppää pääsisältöön

Puolisukeltajat: Lapasorsa

Lapasorsa
Skedand

44–52 cm, 470–800 g

Lapasorsa on vähän sinisorsaa pienempi, tanakka sorsalaji, jolla on lyhyt kaula ja poikkeavan iso nokka. Koiraan kylki ja vatsa ovat oranssinpunaiset, rinta ja takaosa valkoiset, selkä musta ja pää vihertävä (sekin näyttää kauempaa mustalta). Naaras on täplikkään vaaleanruskea, helpoin tuntea jättinokastaan. Varoitusääni on käheästi rääpättävä ”rähr-räh-räär…”.

Lapasorsa pesii reheväkasvuisimmilla järvillä ja merenlahdilla, laakeilla luhtaisilla rannoilla sekä merensaaristossa ruohosto- ja niittyrantaisilla luodoilla. Se ui vakaasti ja etukumarassa nokankärki vedenpinnassa siivilöiden ruoakseen pikkueläimiä ja vesikasvien siemeniä. Muiden sorsien tavoin lapasorsankin pariside katkeaa alkukesään mennessä, minkä jälkeen koiraat kerääntyvät pieniksi ryhmiksi tai liittyvät muiden sorsien parviin.

Lapasorsa pesii melko harvinaisena Etelä-Suomen viljelyseuduilla. Laji muuttaa Länsi-Eurooppaan ja Välimeren maihin elo-lokakuussa ja palaa huhti-toukokuussa.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Risto Salovaara