Hyppää pääsisältöön

Teeman Elävä arkisto: Vapun viisubrunssi 2017

Catcat Euroviisukarsinnoissa 1994.
Catcat Euroviisukarsinnoissa 1994. Kuva: YLE CatCat,Euroviisut,suomen euroviisukarsinta 1994

Voisiko olla parempaa tapaa viettää vappubrunssia kaveripiirissä: silliherkkujen seuraksi ysärin hehkeimmät ja mauttomimmat viisukarsinnat kehiin, ja kevätmieli on taattu! Bye Bye Baby, tule luo!

Tänä vuonna viisubrunssilla tarjoillaan vuosien 1993 ja 1994 Suomen euroviisukarsinnat. Se tietää kovaa settiä. Ja jos tämäkään ei vielä riitä niin Yle Areenassa on nyt julkaistu muhkea kattaus takavuosien euroviisukarsintoja Viisubrunssi-paketissa.

Viisubrunssi. Yle Teema Ma 1.5. klo 12

Vuonna 1993 Yleisradio päätti että naissolistilla on paremmat tilastolliset mahdollisuudet kuin miessolistilla. Kilpailuun kutsuttiin neljä laulajatarta, Paula Koivuniemi, Katri Helena, Arja Koriseva ja Marjorie, jotka esittivät kaikki kilpailusävelmät, kaksi laulua per pää.

Suomi oli syvässä lamassa, yrityksiä kaatui ja pankkikriisi oli juuri lauennut käsiin. Musiikkimaailmassa lama nosti perinteisen iskelmämusiikin jälleen listojen kärkeen: lamavuosien kuningatar oli Katri Helena, jonka Anna mulle tähtitaivas oli rikkonut myyntiennätyksiä vuonna 1992. Arja Korisevan jokainen levy oli 1990-luvun alussa tuottanut kultalevyn. Paula Koivuniemi oli tasaisen suosittu, mutta hänen uusi huippukautensa oli vielä edessäpäin. Uusimpana kykynä esiin nostettiin Marjorie, joka oli vasta tehnyt ensilevynsä. Viisuyleisölle hän oli tuttu jo vuosien 1988, 1989 ja 1990 karsinnoista.

Karsinnoista ei jäänyt suuria klassikoita ikivihreiden iskelmien kirjaan. Paula Koivuniemi esitti laulut Päivä kerrallaan sekä Sammunut rakkaus, Katri-Helena lauloi Tule luo sekä Viesti, Arja Korisevan laulut olivat Sulta laulun sain sekä Vain taivas yksin tietää ja Marjorie esitti kappaleet Legenda sekä Aika eteenpäin vain kulkee. Kipaleet olivat Erik Lindströmin, Matti Puurtisen, Kassu Halosen ja Kisu Jernströmin, Chris Owenin, Esa Niemisen, Jukka Kuoppamäen, Olli Ahvenlahden ja Pepe Willbergin kynistä.

Tavallisista katsojista koostuvat raadit valitsivat voittajan, tutun ja turvallisen Katri Helenan. Edustuskappaleesta ei kuitenkaan tullut suurta klassikkoa, kuten katrin edellisestä viisuhelmestä Katson sineen taivaan.

Vuonna 1994 lama koetteli yhä Suomea, mutta viisukarsinnoista oli päätetty tehdä koko kansan viihdettä. Paulan ja Katrin kaltaiset 1970-luvun laululegendat oli siirretty syrjään ja korvattu oman ajan kasvoilla.
Kappaleet ja esittäjät olivat Kuka tykkää suukoista, Tarja Lunnas; Ateljee, Dario Witkowski; Jäisit mun luo, Sari Sakki; Hän lähtee tänään, Indiana; Rakkauden tiellä, Rio; Enkeli, Janita; Bye Bye Baby, lauluduo CatCat; En dans på livets vågor, Susanne Sontag; Seitsemänteen taivaaseen, Tauski sekä Lyft mig upp, Marina Sigfrids.

Esiintyjistä iso osa on jo unohtunut, eikä lauluille tainnut käydä sen paremmin. Tauski sentään on pysynyt otsikoissa.

Lauluja olivat tehneet mm. Kari Kuusamo, Make Lentonen ja Kari Salli, Tomi Ervi, Liisa Akimoff sekä Jari Holm ja Seppo Matintalo, joiden pirtsakka samba Kuka tykkää suukoista aiheutti viisujen jälkikohun: sen todettiin olevan erään latinohitin plagiaatti, ja single vedettiin markkinoilta.

Voittaja valittiin vuonna 1994 puhelinäänestyksellä, ja Suomen kansan lumosivat Kätkän sisaret aidolla camp-hitillään Bye bye Baby. Siitä tulikin kisojen ainoa klassikko. Kymmenisen vuotta myöhemminhän CatCatin puolet, eli Virpi Kätkä, päätyi naimisiin Tauskin kanssa. Mutta se ei ehkä liity tähän tarinaan.

Katri Helena Euroviisukarsinnoissa 1993.
Katri Helena Euroviisukarsinnoissa 1993. Kuva: Yle Katri Helena,Suomen euroviisukarsinta 1993
  • Euroviisut Suomen karisnta 1993. Ohjaaja Erkki Kupari. Tuottaja Erkki Pohjanheimo.
  • Euroviisut Suomen karsinta 1994. Ohjaaja Taavi Vartia. Tuottaja Erkki Pohjanheimo.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa