Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: #trumpland

McDowellin piirikunta Länsi-Virginiassa on USA:n köyhimpiä. Alueen asukkaat äänestivät upporikasta Donald Trumpia enemmän kuin missään muualla Yhdysvalloissa.
Ed Shepard on pitänyt huoltoasemaa piirikunnan pääkaupungissa Welchissä elokuusta 1950 lähtien. McDowellin piirikunta Länsi-Virginiassa on USA:n köyhimpiä. Alueen asukkaat äänestivät upporikasta Donald Trumpia enemmän kuin missään muualla Yhdysvalloissa. yle tv1

TV1 torstaina 28.9.2017 klo 23.05 - 00.00, uusinta keskiviikkona 4.10. klo 23.00
Katsottavissa Yle Areenassa

McDowellin piirikunta Länsi-Virginian osavaltiossa on kokenut Yhdysvaltain talouden rakennemuutoksen kovimman jälkeen. Vielä 1960-luvulla piirikunnassa oli 100 000 asukasta. Nyt enää 18 000. Piirikunta on myös yksi Yhdysvaltain köyhimmistä.

Demokraatit äänestivät Trumpia

Piirikunta on ollut myös vahvaa demokraattien tukialuetta. Mutta ei enää: Viime vuoden presidentinvaaleissa kolme neljästä piirikunnassa äänestäneistä kannatti Donald Trumpia.

Sheriffi Martin West on valittu yhdeksän kertaa virkaansa demokraattien ehdokkaana. Hänkin sanoi äänestäneensä nyt Trumpia. "Trump toi meille toivon, hän lupasi uutta elämää hiilikaivoksiin. Se oli ainoa toivo, joka meillä on ollut pitkään aikaan", sanoo West, joka on paitsi sheriffi, myös helluntaiseurakunnan pastori.

West on asunut koko ikänsä piirikunnassa. Hän sanoo nähneensä monen lapsuudenystävänsä menettäneen työnsä kaivoksissa ja sortuneen viinaan tai huumeisiin. Piirikunta johtaa koko Yhdysvaltain tilastoja huumeiden yliannostuskuolemissa suhteessa asukaslukuun.

McDowellin piirikunta Länsi-Virginiassa on USA:n köyhimpiä. Alueen asukkaat äänestivät upporikasta Donald Trumpia enemmän kuin missään muualla Yhdysvalloissa.
Sherifi Martin West on valittu demokraattien ehdokkaana yhdeksän kertaa sheriffiksi. Tällä kertaa hän itse äänesti Trumpia presidentiksi. McDowellin piirikunta Länsi-Virginiassa on USA:n köyhimpiä. Alueen asukkaat äänestivät upporikasta Donald Trumpia enemmän kuin missään muualla Yhdysvalloissa. yle tv1
McDowellin piirikunta Länsi-Virginiassa on USA:n köyhimpiä. Alueen asukkaat äänestivät upporikasta Donald Trumpia enemmän kuin missään muualla Yhdysvalloissa.
Darling ja Richard Mullen hoitavat lastenlapsiaan. Puolet maakunnan alaikäisistä lapsista asuu muiden kuin omien vanhempiensa luona. McDowellin piirikunta Länsi-Virginiassa on USA:n köyhimpiä. Alueen asukkaat äänestivät upporikasta Donald Trumpia enemmän kuin missään muualla Yhdysvalloissa. yle tv1

Sosiaaliturvan varassa

Marjie Moore tuli kristittynä vapaaehtoisena auttamaan kaupunkinsa yksin jääneitä vanhuksia. Heitteille jäävien lasten kohtalo sai hänet jäämään. Piirikunnassa puolet lapsista asuu muiden kuin biologisten vanhempiensa luona.

Darling ja Richard Mullen hoitavat poikansa neljää lasta pienen eläkkeen turvin. Poika on vankilassa saamansa huumetuomion vuoksi. Lasten äiti on lähtenyt pois.

Marjie Mooren kotikaupungissa 70 prosenttia taloista on tyhjänä. Valtaosa jäljellejääneistä asukkaista saa elantonsa eläkkeistä ja sosiaaliturvasta.

Pääkaupungista tuli aavekaupunki

Piirikunnan pääkaupunki Welch on unelias ja hiljainen. Asukkaita on alle 4000. Ennen se oli elämää vilisevä keskus, johon tultiin ostoksille kauempaakin. Ei enää.

Ed Shepard on seurannut kaupunkinsa elämää huoltoasemaltaan kaupungin keskustassa elokuusta 1950 lähtien. Hän muistaa miten pääkadulla ennen autot tungeksivat puskuri toisessa kiinni. "Nyt Welchistä on tullut aavekaupunki", sanoo Ed.

Tiukentuvat ympäristömääräykset veivät Edin huoltoasemalta polttoainesäiliöt kymmenen vuotta sitten. 93-vuotias Ed tulee edelleen asemalleen joka päivä, vaikka asiakkaita ei ole. "Ei ole muutakaan tekemistä", hän sanoo.

"Vanhat ystävätkään eivät enää käy, he ovat kuolleet", sanoo Ed Shepard.

Tiukentuneet ympäristömäääräykset ovat myös syy piirikunnan taloudellisen kivijalan, hiilikaivosten ahdinkoon. Paljon hiilikaivoksia on hiljentynyt, samalla on hiljentynyt koko piirikunta.

Dick Click on katkera. Hän menetti työnsä hiilikaivoksen työnjohtajana. Ansiot putosivat 80 000 dollarista vuodessa nollaan. Myös hän äänesti Donald Trumpia presidentiksi.

Ohjaus: Pertti Pesonen, kuvaus: Antonio Marquez. Tuotanto: Yle, 2017. Dokumentti on esitetty edellisen kerran toukokuussa 2017.

Kommentit
  • Jouluiset gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

    Haastateltavana lastenlääkäri Leena Kaartinen.

    Joulukuun Riemulauluissa teemana on Tienraivaaja. Saarnakeskustelussa haastatellaan lastenlääkäri Leena Kaartista, joka on tehnyt merkittävää auttamistyötä Afganistanissa. Lahden Gospelkuoro tunnelmoi Marjaana Turusen johdolla. Laulusolistina esiintyy Laura Autio. Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron herkät lauluesitykset tuovat herkkää adventin tunnelmaa. Riemulaulujen juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.

  • Hoosianna kajahtaa televisiossa ja radiossa ensimmäisenä adventtina 28.11.

    Ensimmäinen adventti kutsuu laulamaan Hoosiannaa.

    Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11. klo 10 lähetetään Hoosianna-jumalanpalvelukset suorana sekä televisiossa että radiossa. Televisiojumalanpalvelus tulee Pyhän Pietarin kirkosta Siuntiosta ja radiojumalanpalvelus on perheiden Hoosianna-kirkko, joka lähetetään Lohjalta Pyhän Laurin kirkosta.