Hyppää pääsisältöön

Panama-paperit kilpailee Lumilapio-palkinnosta

Minna Knus-Galán ja Kjell Lindroos ottavat vastaan Koura-palkinnon maaliskuussa 2017.
Minna Knus-Galán ja Kjell Lindroos ottavat vastaan Koura-palkinnon maaliskuussa 2017. Kuva: Yle/ Kjell Lindroos koura

MOT:n Minna Knus-Galán ja Spotligt-ohjelman Kjell Lindroos ovat viiden finalistin joukossa kilvoittelemassa Tutkivan journalismin yhdistyksen myöntämästä Lumilapio-palkinnosta.

Knus-Galán ja Lindroos ovat ehdolla vuonna 2016 tekemistään Panaman veroparatiisiyhtiöitä koskevista paljastuksista.

Palkintoraadin mukaan kaksikko osallistui poikkeukselliseen journalistiseen yhteistyöhön, jossa liki 400 toimittajaa noin 80 maasta tutki yhdessä maailmanhistorian suurinta tietovuotoa. Knus-Galán ja Lindroos tekivät valtavan ja digitaalisia taitoja vaatineen tutkivan journalismin ponnistuksen peratessaan jättiaineistosta esiin mm. Nordean ja Metson yhteyksiä Panaman veroparatiisiyhtiöihin.

Muut finalistiehdokkaat ovat Iltalehden Olli Ainola ja Marko-Oskari Lehtonen jutullaan ”Energiatuesta tuli rikkaiden köyhäinapu”, Long Playn Jeanette Björkqvist jutullaan ”Pelkosi ei ole objektiivisesti perusteltua, Jari Hanska ja Teemu Muhonen kirjallaan ”Eläketurma – Miksi Suomeen tarvitaan uusi sukupolvisopimus” sekä Turun Sanomien Rebekka Härkönen Turun kaupungin vanhuspsykiatrian potilaiden kaltoinkohtelun paljastaneella juttusarjallaan.

Lumilapio-palkinto jaetaan Helsingissä 18. toukokuuta. Palkinnon jakaa Tutkivan journalismin yhdistys. Sen tarkoituksena on edistää perusteellista ja kriittistä toimitustyötä.

 • MOT:n toimittaja ei syyllistynyt kunnianloukkaukseen Patria-tapauksessa

  ”Vahvat perusteet pitää totena.”

  Helsingin syyttäjänvirasto on tehnyt päätöksen syyttämättä jättämisestä MOT:n toimittajaa Magnus Berglundia vastaan. Berglundia on poliisitutkinnassa kuultu epäiltynä törkeästä kunnianloukkauksesta liittyen MOT:n Totuus Patriasta (2008) ja Totuus Patriasta 2 -ohjelmiin (2012).

 • EU-parlamentin työryhmä selvittää meppien kulukorvaukset

  Mepeille 50 000 € vuodessa ilman valvontaa

  Euroopan parlamentin puhemies on koonnut työryhmän selvittämään euroedustajien vuosittaisen 50 000 euron suuruisen potin käyttöä. Työryhmän on määrä saada selvitys valmiiksi lokakuuhun mennessä.

 • Operaattorin ei tarvitse paljastaa liittymän omistajaa

  Tekijänoikeuskarhujen lähettäjille tappio.

  Markkinaoikeuden tuoreen päätöksen mukaan teleoperaattorin ei tarvinnut paljastaa elokuvaa netissä jakaneen henkilön yhteystietoja. Markkinaoikeuden linjauksen jälkeen elokuvan tekijänoikeuksien omistajien on jatkossa aiempaa vaikeampaa tavoittaa tekijänoikeuksien loukkaamisesta epäiltyjä henkilöitä.