Hyppää pääsisältöön

Rantojen ja kosteikkojen kahlaajia: Kapustarinta

Kapustarinta
Ljungpipare

26–29 cm, 160–310 g

Räkättirastaan kokoisella, tanakalla kapustarinnalla on lyhyt nokka ja lyhyehköt jalat. Yläpuoli on mustatäpläisen kullanruskea, alapuoli mustahko vatsasta naamaan. Mustaa aluetta reunustaa valkoinen juova. Nuorelta yksilöltä musta puuttuu. Soidinääni on livertävä ”kilyyrria-kilyyrria…”, varoitusääni haikeasti viheltävä ”piii” tai ”hyy-hiiyy”.

Kapustarinta pesii kuivahkoilla mättäisillä avosoilla, nummimaisilla tunturipaljakoilla ja niukkapuisissa tunturikoivikoissa. Muuttoparvet pysähtelevät peltoaukeilla. Kapustarinta tähystää valppaasti pesäpaikallaan ja vaaran huomattuaan piipertää lähettyvillä viheltäen lakkaamatta varoitusääntään. Ravintoa ovat monenlaiset selkärangattomat.

Kapustarinta pesii yleisenä suoseuduilla Satakunnasta ja Pohjois-Karjalasta pohjoiseen ja Lapissa myös tuntureilla. Se lähtee Länsi-Eurooppaan ja Välimeren maihin heinä-lokakuussa ja palaa takaisin huhti-toukokuussa.


Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Risto Salovaara