Hyppää pääsisältöön

Rantojen ja kosteikkojen kahlaajia: Karikukko

Karikukko
Roskarl

21–26 cm, 85–190 g

Mustarastaan kokoinen, vanttera ja lyhytkaulainen karikukko on päältä mustan- ja oranssinkirjava, alta valkoinen. Pää ja rinta ovat mustavalkoiset, jalat räikeän oranssit. Soidinääni on kiihkeä ”ti-kuiti-kuiti-kuiti-titititi”.

Karikukko pesii ulkosaariston avoimilla kallio- ja kivikkoluodoilla ja asettuu usein tiirojen tai lokkien yhdyskuntaan. Tiira- tai lokkiemon poistuessa pesältään karikukka saattaa livahtaa paikalle syömään munia, mutta tavallisempaa ravintoa ovat rantojen pienet selkärangattomat.

Karikukko on melko harvinainen merialueilla, eikä sitä nähdä sisämaassa muuttoaikaankaan kuin satunnaisesti. Karikukot muuttavat heinä–elokuussa Afrikan länsirannikoille ja palaavat huhti–toukokuussa.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Risto Salovaara