Hyppää pääsisältöön

Rantojen ja kosteikkojen kahlaajia: Kuovi

Kuovi
Storspov

50–60 cm, 540–1 360 g

Kuovi on suurin kahlaajamme, varistakin isompi. Sillä on pitkä tasaisesti kaartuva nokka (kolme kertaa pään pituinen), pitkät koivet ja pieni pää. Höyhenpuku on vaalean harmaanruskea, selkäpuolelta mustatäpläinen, rinta ja kupeet viiruiset ja vatsan takaosa valkoinen. Soidinääni alkaa nousevasti venytetyllä huudolla ”kuoo kuoo kuooi-kuui…” ja päättyy kiihtyvään liverrykseen. Varoitusääni on kimeän hätäinen ”ki-vy vivyvy…”.

Kuovi pesii laajoilla peltoaukeilla, avosoilla ja rantaniityillä. Viljelymailla se suosii avo-ojitettuja sarkoja ja kosteita laitumia. Muuttoparvia saattaa laskeutua levähtämään myös järven- ja merenselkien luodoille. Kuovi tonkii maasta ruoakseen matoja, kotiloita ja muita selkärangattomia.

Kuovi on melko yleinen viljely- ja suoseuduilla etelästä Keski-Lappiin asti. Naaraat alkavat lähteä Länsi-Eurooppaan jo kesäkuussa, koiraat ja nuoret pääosaksi heinä-elokuussa.


Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies