Hyppää pääsisältöön

Rantojen ja kosteikkojen kahlaajia: Pikkusirri

Pikkusirri
Småsnäppa

12–14 cm, 17–30 g

Vain talitiaisen kokoinen pikkusirri on pienin kahlaajamme. Sillä on lyhyet mustat jalat ja lyhyt, piikkimäinen nokka. Selkäpuoli on kellan- tai harmaanruskea tummin täplin ja vaalein suomumaisin kuvioin. Selän kaksi vaaleaa pitkittäisjuovaa muodostavat takaa katsoen V-kuvion. Vatsa on valkoinen, rinta ja naama suttuisen vaaleat. Kutsuääni on hentoa näppäilyä ”pit, pit”.

Pikkusirri pesii kosteilla nummilla tundra- ja tunturilampareiden äärellä. Muuttoaikaan se levähtää alavien merenrantojen ja jätealtaiden niukkakasvuisilla rantalietteillä ja -hietikoilla. Etsiessään lietteeltä pikkuötököitä pikkusirri piipertää vilkkaasti sinne tänne ja tonkii nokallaan koko ajan lietettä ja mutaa.

Pikkusirri pesii arktisella tundralla, Suomessa vain joitakin pareja tunturinummilla (ehkä epäsäännöllisesti). Venäjän pesimäkantaa muuttaa Suomen yli keväin syksyin, ja parvia pysähtyy varsinkin Pohjanlahden rantalietteille. Laji muuttaa Keski- ja Etelä-Afrikkaan heinä-lokakuussa ja palaa touko-kesäkuussa.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Risto Salovaara