Hyppää pääsisältöön

Rantojen ja kosteikkojen kahlaajia: Pikkutylli

Pikkutylli
Mindre strandpipare

14–17 cm, 26–53 g

Vähän talitiaista isompi, päältä hiekanruskea ja alta valkoinen pikkutylli eroaa samannäköisestä tyllistä harmahtavien jalkojen ja mustan nokan sekä keltaisen silmärenkaan perusteella. Lennossa näkyy päältä juovaton siipi. Kaulan ja pään mustat kuviot ovat nuorella tyllillä ja pikkutyllillä ruskeat. Ääniä ovat viheltävä ”piy, piy…” ja vikertävä ”pri, pri-prip-prip”.

Pikkutylli pesii niukkakasvuisilla rantahietikoilla ja -lietteillä, sorakuopilla, täytemaa- ja varastokentillä, ratapihoilla ja muilla kasvittomilla paikoilla. Pikkutyllit kipittävät sukkelasti pikku pyrähdyksiä ja seisahtuvat hetkeksi huomatessaan hyönteisen, toukan, madon tai muun sopivan ravintoötökän.

Pikkutylli on melko harvinainen Etelä- ja Keski-Suomen järvi- ja asutuilla seuduilla. Laji muuttaa heinä–elokuussa Lähi-itään ja Itä-Afrikkaan ja palaa huhti–toukokuussa.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Risto Salovaara