Hyppää pääsisältöön

Rantojen ja kosteikkojen kahlaajia: Punajalkaviklo

Punajalkaviklo
Rödbena

27–29 cm, 80–150 g

Punajalkaviklo on räkättirastaan kokoinen, hoikka kahlaajalintu. Yläpuoli on tummaviiruisen ruskea, alapuoli täplikkään vaalea. Pitkät koivet ja pitkähkön nokan tyvi ovat punaiset. Lennossa näkyy siiventyven valkoinen takareuna. Soidinääni on sointuvan viheltävä ”liyky-liyky…”, kutsuääni venytetty ”tjyyy”.

Punajalkaviklo pesii merensaariston niitty- ja lieterantaisilla luodoilla, rannikolla kosteilla niityillä ja karjanlaitumilla, Lapin pohjoisosissa mutaikkoisilla palsasoilla. Pesäpaikallaan se vahtii valppaasti kivenlohkareella tai luodon laella ja hälyttää vaarasta jo kaukaa. Viklot kahlaavat usein mahaansa myöten vedessä etsiessään selkärangattomia syötäväksi.

Punajalkaviklo pesii yleisenä merensaaristossa ja rannikoilla sekä harvinaisena Pohjois-Lapissa. Viklot muuttavat heinä–syyskuussa Lounais-Euroopan ja Länsi-Afrikan rannikoille ja saapuvat takaisin huhti–toukokuussa.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Risto Salovaara