Hyppää pääsisältöön

Rantojen ja kosteikkojen kahlaajia: Suokukko

Suokukko
Brushane

20–32 cm, 70–230 g

Suokukko on räkättirastaan kokoluokkaa mutta hontelon oloinen. Koiras on isompi kuin naaras. Suokukolla on pitkä kaula ja pieni pää, ja lyhyen nokan kärki kaartuu heikosti alas. Pitkät jalat ovat punertavat. Yläpuoli on ruskea suomukuvioin ja mustin täplin, vatsa valkoinen. Rinnassa ja kyljillä on rusehtavaa väriä. Koiraalla on keväällä vaihtelevan värinen pöyheä kaularöyhelö ja kaksi höyhentupsua päälaella. Soitimella suokukko on äänetön, eikä ynähtävä lentoäänikään ”väh, väh” kuulu kuin vierestä.

Suokukko pesii heinäisillä ja märillä avosoilla, etenkin allikkoisilla rimpinevoilla, sekä vetisillä rantaniityillä ja -luhdilla. Muuttoaikaan suokukot lepäilevät ja ruokailevat lietteillä ja sänkipelloilla. Laji syö monenlaisia selkärangattomia. Koiraat kokoontuvat toukokuussa teerten ja metsojen tavoin yhteisille soidinareenoille, joilla naaraat käyvät parittelemassa ja huolehtivat sen jälkeen pesinnästä yksin.

Suokukko pesii melko yleisenä Pohjois-Suomessa, paikoitellen Keski-Suomessa. Se muuttaa Välimeren maihin ja Afrikan keskiosiin kesä-lokakuussa ja palaa huhti-toukokuussa.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Risto Salovaara