Hyppää pääsisältöön

Rantojen ja kosteikkojen kahlaajia: Suosirri

Suosirri
Kärrsnäppa

16–20 cm, 35–85 g

Suosirri on vain vähän punatulkkua isompi ja pyylevä pikkukahlaaja. Melko pitkä nokka kaartuu aavistuksen alaspäin. Lyhyehköt jalat ovat mustat. Yläpuoli on mustatäpläisen punaruskea, vatsan takaosa valkoinen ja keskiosa musta (pohjoisella alalajilla yksivärinen, rannikon alalajilla vaalein kirjailuin). Vaalea rinta ja pää ovat harmaaviiruiset. Nuori on päältä suomukuvioisen tummanruskea ja alta mustapilkkuisen valkoinen. Suosirrin soidinääni on loppua kohti laskevaa hyrinää, lentoääni surahtava ”dsryy”.

Suosirrin pohjoinen alalaji (alpina) pesii tuntureiden palsasoilla, kosteilla tunturinummilla sekä liete- ja niittyrantaisilla jokivarsilla ja pikkuvesillä. Eteläinen alalaji (schinzii) pesii niukkakasvuisilla lieterannoilla ja kosteilla rantaniityillä. Venäjän tundralla runsaslukuisena pesivän alpina-kannan läpimuuttajat levähtävät lietteiden lisäksi ulapoiden luodoilla. Suosirri kävelee sukkelasti edestakaisin pitkin poikin lietettä ja tonkii nokallaan pieniä selkärangattomia.

Suosirri pesii hyvin harvinaisena Pohjois- ja joillakin paikoilla Keski-Lapissa sekä Pohjanlahden rannikoilla. Syysmuutto Euroopan ja Afrikan länsirannikoille kestää heinäkuulta syyskuulle, kevätmuutto toukokuun.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Risto Salovaara