Hyppää pääsisältöön

Rantojen ja kosteikkojen kahlaajia: Suosirri

Suosirri
Kärrsnäppa

16–20 cm, 35–85 g

Suosirri on vain vähän punatulkkua isompi ja pyylevä pikkukahlaaja. Melko pitkä nokka kaartuu aavistuksen alaspäin. Lyhyehköt jalat ovat mustat. Yläpuoli on mustatäpläisen punaruskea, vatsan takaosa valkoinen ja keskiosa musta (pohjoisella alalajilla yksivärinen, rannikon alalajilla vaalein kirjailuin). Vaalea rinta ja pää ovat harmaaviiruiset. Nuori on päältä suomukuvioisen tummanruskea ja alta mustapilkkuisen valkoinen. Suosirrin soidinääni on loppua kohti laskevaa hyrinää, lentoääni surahtava ”dsryy”.

Suosirrin pohjoinen alalaji (alpina) pesii tuntureiden palsasoilla, kosteilla tunturinummilla sekä liete- ja niittyrantaisilla jokivarsilla ja pikkuvesillä. Eteläinen alalaji (schinzii) pesii niukkakasvuisilla lieterannoilla ja kosteilla rantaniityillä. Venäjän tundralla runsaslukuisena pesivän alpina-kannan läpimuuttajat levähtävät lietteiden lisäksi ulapoiden luodoilla. Suosirri kävelee sukkelasti edestakaisin pitkin poikin lietettä ja tonkii nokallaan pieniä selkärangattomia.

Suosirri pesii hyvin harvinaisena Pohjois- ja joillakin paikoilla Keski-Lapissa sekä Pohjanlahden rannikoilla. Syysmuutto Euroopan ja Afrikan länsirannikoille kestää heinäkuulta syyskuulle, kevätmuutto toukokuun.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Risto Salovaara

 • Avara luonto syksyllä 2021

  Avaran luonnon uusia luontodokumentteja lauantaisin TV1:ssä.

  Avaran luonnon dokumentteja keväällä 2021. YLE TV1 lauantaisin klo 18:45. (Uusinta sunnuntaisin klo 8:00)

 • Pääskyillä menee huonosti - näin voit auttaa niitä

  Pääskyjen kannat ovat 2000-luvulla vähentyneet voimakkaasti.

  Kaikki Suomessa pesivät pääskylajit on luokiteltu uhanalaisiksi. Kannat ovat laskeneet voimakkaasti tällä vuosituhannella. Taustalla on mm. maatalouden murros ja hyönteiskato. Pääskyjen pesintämenestystä voi parantaa tarjoamalla niille savea, rakentamalla pesintälaudan tai tekopesän sekä edistämällä hyönteisten elinoloja.

 • Linnunlaulujen aamu – tähtimeri, optisia pilviharhoja ja yllättäviä solisteja

  Tunnelmia linnunlaulujen aamukonsertista Lohjalla.

  Lintujen laulukautta on vielä jäljellä. Nyt kannattaa valvoa ainakin yksi keväinen yö lintujen konserttia kuunnellen. Näin tekivät myös luontotoimittajat Asko Hauta-aho ja Minna Pyykkö sekä lintuasiantuntija Jan Södersved. Tähän konserttiin sai onneksi saapua haalariasuisena!