Hyppää pääsisältöön

Rantojen ja kosteikkojen kahlaajia: Taivaanvuohi

Taivaanvuohi
Enkelbeckasin

25–27 cm, 80–140 g

Taivaanvuohi on mustarastaan kokoinen pyylevä kahlaaja, jolla on lyhyet jalat ja yli kaksi kertaa pään pituinen nokka. Ruskeaa yläpuolta kirjovat mustat ja valkoiset täplät ja valkoiset pitkittäisjuovat. Vatsa on valkoinen, kupeet poikkijuovaiset ja rinta viirukkaan kellertävä. Soidinääni on vuohimaista mäkätystä, joka syntyy jäykkien reunimmaisten pyrstösulkien väpättäessä ilmavirrassa, kun koiras syöksyy soidinlennossa alaspäin. Maasta kuuluu yhteysäänenä kitkuttavaa ”kit-kut-kit-kut…”.

Taivaanvuohi pesii kosteilla luhdilla ja niityillä, vetisillä heinikkoisilla avosoilla, reheväkasvuisilla rannoilla ja muilla kosteikoilla. Muuttoaikaan se pysähtelee myös heinikkoisilla lietteillä. Koiras intoutuu soidinlentoon innokkaimmin hämärässä ja öisin. Ravinto koostuu monenlaisista märässä maassa elävistä selkärangattomista.

Taivaanvuohi pesii yleisenä koko Suomessa. Se lähtee Länsi-Eurooppaan ja Välimeren maihin heinä-lokakuussa ja palaa huhtikuussa.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies