Hyppää pääsisältöön

Rantojen ja kosteikkojen kahlaajia: Töyhtöhyyppä

Töyhtöhyyppä
Tofsvipa

28–31 cm, 130–330 g

Kesykyyhkyn kokoisella, tanakalla töyhtöhyypällä on lyhyt kaula ja nokka, ja läheltä näkyy päälaen hapsu töyhtö. Yläpuoli ja leveä rintavyö ovat mustat, vatsa ja posket valkoiset. Soidinääni on naukuvaa vihellystä ”tiuvit-vit-vit eääh-vit-vit tiuvitvit…”, johon sekoittuu siivenlyönneistä syntyvää humpsuttavaa ääntä.

Töyhtöhyyppä pesii laajoilla peltoaukeilla, laitumilla, märillä nevoilla, kosteikoilla ja rantaniityillä. Se on näkyvin ja kuuluvin keväisin illasta aamuun, jolloin koiras lentää soitimella puolelta toiselle poukkoillen, heittäen voltteja ja kääntyillen holtittomasti sinne tänne. Etsiessään maasta matoja ja muita ötököitä hyyppä värisyttää jalkaansa maanpinnassa saadakseen ravintoeläimiä liikkeelle ja nokan ulottuville. Pesän luota hyypät ajavat variksia ja muita pesärosvoja ärhäkästi isommallakin joukolla.

Töyhtöhyyppä on hyvin yleinen viljely- ja suoseuduilla Etelä-Lappia myöten. Laji muuttaa Länsi-Eurooppaan kesä–lokakuussa ja palaa maalis–huhtikuussa.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Minna Nuotio