Hyppää pääsisältöön

Rantojen ja kosteikkojen kahlaajia: Vesipääsky

Vesipääsky
Simsnäppa

18–19 cm, 20–48 g

Vesipääsky on hieman punatulkkua pitempi mutta sirompi, uiva kahlaaja. Sillä on musta neulamainen nokka ja pitkähkö pyrstö. Päältä ja sivuilta vesipääsky on kellankirjavan lyijynharmaa, alta valkoinen. Kurkku on valkoinen, ja niskassa ja kaulansivuilla on oranssia, naaraalla enemmän ja kirkassävyisempänä kuin koiraalla. Nuoren tummassa selässä on kaksi kellertävää pitkittäisjuovaa ja valkoisessa päässä musta päälaki. Naaraan soidinääni on näppäilevä ”vit-vit-it-it…”, kutsuääni hento ”bit, bvt…”.

Vesipääsky pesii allikkoisilla rimpi- ja palsasoilla ja pikkuisilla tunturilampareilla sekä merialueella niittyrannoilla ja alavilla luodoilla. Vesipääsky ui hieman nykivästi ja nousee toisinaan rantamättäälle seisomaan. Toisinaan se intoutuu uimaan vauhdikkaammin pientä ympyrää, jolloin linnun alle syntyvä vesipyörre nostaa vesihyönteisten toukkia ja muita ötököitä nokan ulottuville. Naaras on soitimella aktiivisempi mutta munittuaan hylkää munat koiraan haudottavaksi.

Vesipääsky pesii harvinaisena Pohjois-Suomessa, eteläisimmät Perämeren rannoilla. Laji muuttaa Arabian niemimaan edustan merenulapoille heinä-elokuussa ja palaa touko-kesäkuussa.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Risto Salovaara