Hyppää pääsisältöön

21-vuotias Pietari Pyykönen on klubiskeneä uudistava keikkajärjestäjä, joka on täynnä erikoisia ideoita – “On järjetöntä tuoda islantilainen bändi Suomeen salakeikalle”

Pietari Pyykönen on siitä poikkeuksellinen tyyppi, että hän saa nuoret lähtemään keikoille.

Pietari Pyykönen keksii mielenkiintoisia konsepteja. // Kuva: Promokuva: Ida Stenros

Helsingin klubiskeneä yksi idea kerrallaan uudistava Pietari Pyykönen saa salit täyteen erikoisilla konsepteillaan. Tapahtumatuottaja onnistuu kiinnittämään kohdeyleisön huomion, vaikka nuorten vapaa-ajasta käydään jatkuvasti kovaa kilpailua.

21-vuotias Pietari Pyykönen keksi yllätyspääesiintyjiin perustuvan Olohuoneklubin, josta tuli nopeasti toimiva konsepti. Sitten hän ryhtyi järjestämään vegaanibrunsseja Tavastialla, joissa tupa on ollut täysi joka sunnuntai.

Pyykösen tuorein projekti on uusi musiikkimedia Nälkä, jonka luova johtaja hän on. Riippumaton musajulkaisu on kerännyt lyhyessä ajassa yli 30 000 lukijaa. Vapaaehtoistyöhön tällä hetkellä perustuva Nälkä pohtii parhaillaan keinoja, miten konseptin voisi kaupallistaa.

Tutustutaan moniosaajaan hieman tarkemmin.

- Fröbelin palikat oli luonnollisesti kova juttu pienenä. Kiinnostus musaa kohtaan lähti 2-vuotiaana, kun sain akustisen kitaran joululahjaksi. Istuin sen päälle ja se meni rikki, Pyykönen sanoo.

Tällä hetkellä Metropoliassa musiikkia opiskeleva Pyykönen valmistui Sibelius-lukiosta keväällä 2015. Hän päätti pitää välivuoden opinnoista ja haki äänimieheksi Kulttuuriareena Gloriaan, joka sijaitsee Helsingin keskustassa. Kuin varkain poppitähteydestä haaveilevasta Pyykösestä tuli samalla tapahtumatuottaja.

- Mulle tuli siellä idis. Järkkäsin open stage -tapahtuman ja kelasin, ettei tapahtumien järjestäminen ole niin vaikeaa. Mietin, mikä voisi olla isompi kokonaisuus. Suunnittelin neljä iltaa. Mietin tosi tarkkaan, keitä haluaisin samalle illalle esiintymään.

Syntyi Olohuoneklubi, jonka pääesiintyjiä ei koskaan mainostettu missään ennakkoon. Konsepti tuntuu täysin hullulta. Vetonaulasta ei siis tiedotettu, vaikka Samuli Putro teki klubilla comeback-keikkansa ja hiljattain Teosto-palkittu Mikko Joensuu esiintyi valtavan tyttökuoron kanssa. Yksi pääesiintyjä múm lennätettiin Islannista asti.

Nuori ja idearikas Pietari Pyykönen sai toteuttaa hullunkurisia ideoitaan aivan rauhassa, sillä taloudellisen riskin otti työpaikka Gloria, joka uskoi konseptiin alusta asti ja halusi panostaa siihen.

- On aivan järjetöntä tuoda islantilainen bändi Suomeen salakeikalle. Ei siinä ole tolkkua, Pyykönen myöntää.

Mutta ilta oli menestys. Niin kuin Pyykösen muutkin ideat ovat olleet.

- Haluaisin itse käydä sellaisessa tapahtumassa, jossa on tosi rentoa. Voi loikoilla vaikka matolla, jos siltä tuntuu. Halusin yhdistää mainstreamin ja indien.

Pyykönen myös ajatteli, että nimekkään pääesiintyjän saisi houkuteltua helpommin keikalle, jos se olisi yllätys. Klubi-iltojen suosio perustui tarkkaan kuratointiin. Pyykönen mietti, mitkä artistit sopisivat parhaiten yhteen.

"Oli hauskaa, että indie-puristit sitten kuuntelivat klubilla Egotrippiä."― Pietari Pyykönen

- Tein parhaani, että illan intensiteetti kasvaa ja todennäköisesti tykkäät pääesiintyjästä, jos tykkäät lämppäreistä. Se oli hauskaa, että indie-puristit sitten kuuntelivat klubilla Egotrippiä.

Vaikka Pyykösellä ei ollut entuudestaan juurikaan kontakteja Suomen ykkösartisteihin, hän sai kiinnitettyä nimekkään esiintyjäjoukon.

- Olin vaan tosi vilpitön ja rehellinen asiastani. Ihanaa, että artistit lähtivät mukaan.

Olohuoneklubin jälkeen Pietari Pyykönen alkoi järjestää vegaanibrunsseja Tavastian sunnuntait -nimellä. Edelleen jatkuvan musabrunssin idea on se, että yleisö syö brunssia, kun joku kotimainen huippuartisti esiintyy. Lavalla on nähty muun muassa Pariisin Kevät, Iisa ja Samuli Putro.

"Artistit ovat olleet vähän hämmentyneitä siitä, että he ovat soundcheckissä Tavastialla jo kymmeneltä aamulla."― Pietari Pyykönen

- Artistit ovat olleet vähän hämmentyneitä siitä, että he ovat soundcheckissä Tavastialla jo kymmeneltä aamulla, Pyykönen sanoo.

Mutta miten artistin ego kestää sen, että voileipä on tärkeämpi kuin hänen esiintymisensä?

- Ei se leipä tavallaan ole kiinnostavampi kuin se artisti. Se vaan on osa sitä. Yleisö kuuntelee tosi tarkkaan. Musta tuntuu, että siellä käy tosi intohimoisia musadiggareita.

- Onhan se loppupeleissä aika outoa. Eihän siinäkään ole mitään tolkkua.

Verkot jälleen vesillä

On suuri onni, että Pietari Pyykösellä on paljon ideoita, sillä hän kyllästyy helposti ja siirtyy aina seuraavaan juttuun.

- Olohuoneklubin lopetin, koska se kasvoi kokoaan suuremmaksi, mutta se tekee paluun kesällä yksillä festareilla.

- Olen tinkimätön. Brunssit jatkuu Tavastialla, jos saan ne artistit, jotka haluan. Teen näitä hommia vaan silloin, kun ne on siistejä. En aio tehdä mitään, mikä ei säväytä mua. Teen pelkästään siistejä juttuja.

Pyykösen tuorein aluevaltaus on uusi ja kunnianhimoinen musiikkimedia Nälkä, jonka päätoimittaja on kirjailija-muusikko Teppo Vapaus. Mainosvapaan musiikkimedian mahdollistaa se, ettei kukaan saa työstään palkkaa. Työryhmään kuuluu parikymmentä intohimoista musadiggaria. Nälkä-lehdellä ei ole vielä tarkkaa tietoa tulevaisuudesta, mutta ideoita riittää.

- Nyt mietitään, miten me jatketaan niin, että tässä on joku tolkku. Kyllä meillä on verkkoja vesillä. Kaupallistaminen on ajatuksena.

Maanantaina 1. toukokuuta Pyykösen järjestämällä vegaanibrunssilla Tavastialla esiintyy erikoiskeikalla Yona & Luomu-Pilvet.

Lue myös:

19-vuotias Mikko Merimaa sai kovan pestin – Juhani Merimaan lapsenlapsesta on kasvamassa vauhdilla merkittävä musiikkivaikuttaja