Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Kännykkä voi pelastaa henkesi - viisi turvavinkkiä, joilla varaudut hätätilanteisiin

Digitreenien pääkuva. Taustakuvassa metsää. Teksti Kännykkä tuo turvaa.
Digitreenien pääkuva. Taustakuvassa metsää. Teksti Kännykkä tuo turvaa. Kuva: Yle / taustakuva Pentti Kallinen. Digitreenit,Matkapuhelimet ja mobiililaitteet

Kännykkä kulkee aina mukana. Se on hätätilanteissa oiva turvaväline - jos vain virtaa riittää. Muutaman vinkin avulla saat helpommin apua pulassa ja voit auttaa muitakin.

1. Kenttä hukassa tai näyttö lukossa?

Tiedät varmasti hätänumeron 112. Voit soittaa siihen, vaikka oman puhelimen kenttäpalkit näyttäisivät tyhjää. Yleensä hätäpuhelut ohjautuvat automaattisesti verkkoon, joka toimii. Viestintävirasto neuvoo tarkemmin.

Kännykkä on yleensä lukittu pääsykoodilla tai turvakuviolla. Sekään ei estä hätänumeroon pääsyä: Lukitusnäytöltä numeronäppäinten alta löytyy teksti tai kuvake, josta pääsee hätänumeroon.

Samsung-puhelimen lukitusnäytön hätäpuhelu-kuvake
Samsung-puhelimen lukitusnäyttö: Punaisesta luurista pääsee hätäpuheluun. Samsung-puhelimen lukitusnäytön hätäpuhelu-kuvake Kuva: YLE Yle Oppiminen,Digitreenit,matkapuhelimet,Hätänumero
Nokian Windows-puhelimen lukitusnäyttö, teksti hätäpuhelu
Windows-puhelimen lukitusnäyttö. Nokian Windows-puhelimen lukitusnäyttö, teksti hätäpuhelu Kuva: YLE Yle Oppiminen,Digitreenit,matkapuhelimet,Hätänumero

2. Onhan sinulla jo oma ICE-ihminen?

Kirjaimet ICE tarkoittavat hätätilannetta (In Case of Emergency). ICE-ihminen on siis perheenjäsen tai muu, jolle voi soittaa hädän tullen. Hänet voi lisätä oman puhelimen yhteystietoihin tyyliin ICE äiti.

Miten ICE-ihmisen sitten löytää, jos luuri on lukittu? Useimmissa älypuhelimissa on ICE-numeroille on oma erillinen paikkansa - jolloin niihin pääsee käsiksi myös lukitulta näytöltä.

Windows-puhelimissa tällaista toimintoa ei ole.

Android-puhelimia ovat muun muassa Samsung, LG, Huawei, Sony ja OnePlus. Niissä ICE- tai hätäyhteys-toiminto löytyy merkista ja mallista riippuen kohdista Asetukset (-> Omat tiedot) tai Yhteystiedot. Samsungin puhelimessa ICE-henkilöt lisätään yhteystiedoissa ryhmien alle:


Applen iPhonella ICE-henkilö laitetaan SOS-tietoihin, joihin pääsee Terveys-ohjelman kautta.

IPhonessa ICE-yhdyshenkilö laitetaan SOS-tietoihin.
IPhonessa ICE-ihmiset löytyvät SOS-tiedoista. IPhonessa ICE-yhdyshenkilö laitetaan SOS-tietoihin. Kuva: Kuvakaappaus / YLE Yle Oppiminen,Digitreenit,matkapuhelimet,puhelinluettelot

3. Laita tietoa lukitusnäyttöön

Puhelimen lukossa olo ei haittaa, jos hätäyhdyshenkilön numero näkyy lukitusnäytössä tyyliin ICE + numero. Kaikissa älykännyköissä lukitusnäytön kuvaa voi vaihtaa. Vanhanaikainen, mutta helppo keino on tällainen: Kirjoita yhteysnumero paperille malliin ICE + numero. Nappaa valokuva ja laita se lukitusnäytön kuvaksi.

IPhonessa taustakuvan vaihto on ainoa tapa saada ICE-numero näkymään suoraan lukitusnäytössä. Vaihdat kuvaa näin: Asetukset -> Taustakuva -> Valitse uusi taustakuva.

Android- ja Windows-puhelimissa voit kirjoittaa lukitusnäyttöön tekstiä.

Windows-luurissa se sujuu lataamalla erillinen ilmaissovellus.

Android-puhelimella saat ICE-numeron lukitusnäyttöön tekstinä näin (polku saattaa vaihdella merkistä ja mallista riippuen):

 • Asetukset
 • (Laite)
 • Lukitusnäyttö
 • Lukitusnäytön pienoisohjelma / Henkilökohtainen viesti
 • Muokkaa henkilökohtaista viestiä
 • Kirjoita ICE (+numero).

4. Ehdoton sovellus: 112 Suomi

Tursuaako kännykkäsi sovelluksia? Poista saman tien turhin niistä. Lataa tilalle ilmainen 112 Suomi -sovellus. Sen avulla hätäkeskus näkee sijaintisi, vaikka et tietäisi tarkkaa osoitetta.

112 Suomi - sovellus auki puhelimessa.
112 Suomi - sovellus auki puhelimessa. Kuva: YLE / Katja Solla Yle Oppiminen,Digitreenit,112

112 Suomi perustuu satelliittipaikannukseen. Se yltää parhaimmillaan alle kymmenen metrin tarkkuuteen. Sovelluksen on ladannut jo 950 000 ihmistä.

Tallenna sovellukseen oma puhelinnumerosi. Ja mikä tärkeintä: Muista myös soittaa hätäpuhelu 112 Suomi -sovelluksen kautta. Sovellus osaa hakea paikkatiedon ilman nettiyhteyttä. Hätäkeskus ei kuitenkaan näe koordinaattejasi, ellet soita sovelluksesta - nettiyhteys auki. Älä hermostu, jos sovellus ohjaa sinut vielä puhelimen omaan soittonäkymään - näin käy Android- ja Windows-puhelimissa. Sieltä vain 112:lla eteenpäin.

Hätäkeskuspäivystäjät vinkkaavat myös, että sovellukseen on hyvä tutustua etukäteen - ei vasta hädän tullen.

Puhelinsovellus 112 suomi näytttää myös muita päivistysnumeroita.
112 Suomi -sovelluksesta löydät myös muita päivystysnumeroita. Puhelinsovellus 112 suomi näytttää myös muita päivistysnumeroita. Kuva: YLE / Katja Solla Yle Oppiminen,Digitreenit,matkapuhelimet,112

5. Tilaa varoituksia tai tiedotteita puhelimeen

Virallisia vaaratiedotteita ei toistaiseksi saa kännykkään. Tässä kuitenkin muutama hyödyllinen vinkki:

Ulkoministeriön matkustustiedote

Matkustustiedotteista saat tietoa eri maiden yleisestä turvallisuustilanteesta. Niitä julkaistaan noin 150 maasta. Tekstiviestillä voit tilata joko tietyn maan uusimman tiedotteen tai haluamasi maan tiedotteet kestotilauksena.

Tilaat tiedotteet tähän malliin:

 • Lähetä tekstiviesti numeroon 16 358:
 • Jos haluat Ranskan uusimman tiedotteen, kirjoita MATKUSTUS RANSKA (isolla tai pienellä)
 • Jos haluat Ranskan tiedotteet kestotilauksena: TILAA RANSKA (isolla tai pienellä)
Ulkoministeriön matkustustiedote (Ranska) tekstiviestinä
Ranskan matkustustiedotetta, julkaistu 7.4.17. Ulkoministeriön matkustustiedote (Ranska) tekstiviestinä Kuva: Kuvakaappaus / YLE Yle Oppiminen,Digitreenit,matkapuhelimet,matkustustiedotteet

Valmismatkalla matkatoimisto tekstaa

Valmismatkan järjestäjän täytyy avustaa matkailijaa erilaisissa vahinkotilanteissa. Siksi matkatoimistot lähettävät herkällä kädellä tekstiviestejä vaikka silloin, kun matkakohteen turvallisuustilanne muuttuu. Tällaiset viestit saat ilman eri tilausta.

Jalankulkijan liukastumisvaroitus

Jo vuosia toiminut jalankulkijan liukkausvaroitus on vielä vähän tunnettu. Aamulla kilahtavan tekstiviestin voi tilata toistaiseksi vain Helsingissä, Oulussa, Jyväskylässä, Lahdessa ja Kuopiossa. Viesti lähtee, jos arvellaan, että yli puolet alueen asukkaista kokee kelin erittäin liukkaaksi.

Miksi virallisia vaaratiedotteita ei saa suoraan puhelimeen?

Haminassa liikkuu karhu. Radio Suomi kertoo sen myös Kouvolassa, 50 kilometrin päässä. Jos sattuu olemaan sunnuntai, vaaratiedote kuuluu koko maassa Lappia myöten.

Olisi kätevää, jos viranomaisten vaaratiedotteet tulisivat suoraan niiden luuriin, jotka oleskelevat vaaran alueella. Tällaiset kohdennetut mobiilihälytykset ovat kuitenkin Suomessa jääneet toistaiseksi haaveiden tasolle.

Syy on selvä: Tekniikka osataan, mutta rahoituksesta ja yhteistyöhalusta on pulaa.

Vain puhelinoperaattori tietää, missä puhelin sijaitsee.

– Laeissa ei ole pykälää, joka velvoittaisi operaattorit yhteistyöhön, kertoo hätäkeskustoiminnan kehitysjohtaja Kyösti Lehtonen Hätäkeskuslaitokselta.

Tulevaisuus ei ehkä ole perinteisessä tekstiviestissä. Whatsapp-, Facebook- ja Snapchat-pikaviestit ovat syöneet niiden suosiota. Viranomaisetkaan eivät rakenna sms-viestien varaan:

- Yksi suunta voisi olla suositun 112 Suomi -sovelluksen kehittely. Silloin sen käyttöehdoissa voisi hyväksyä tiedotteita. Se olisi tosin hajautettua, ei kohdennettua viestintää, Kyösti Lehtonen toteaa.

Kun tilanne on päällä: Some tietää ja kyselee

Käytätkö Facebookia kännykän sovelluksella? Facebook aktivoi turvallisuustila-toimintonsa, kun "suuri joukko" kriisi- tai onnettomuusalueella olevia ihmisiä julkaisee jotain tapahtuneesta. Jos olet alueella ja sinulla on paikannus päällä, Facebook kysyy sinulta, oletko turvassa. Voit vastata Olen turvassa ja En ole alueella. Tämä tieto menee Facebook-kavereillesi.

Repun päällä matkapuhelin ja varavirtalähde
Puhelin ei auta, jos akku on tyhjä. Varavirtalähde kannattaa pakata mukaan. Repun päällä matkapuhelin ja varavirtalähde Kuva: YLE / Katja Solla Yle Oppiminen,Digitreenit,matkapuhelimet,Akku,teholähteet

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Facebook-sivulla tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Muokkaukset:
28.4.17: saada ICE-numero lukitusnäyttöön -> saada ICE-numero näkymään suoraan lukitusnäytössä.
3.5.17: Pääkuvan kuvakokojen rajaus korjattu.
22.6.17: Lopun yleislauseen sanamuoto.
28.6.17: Pääkuvaan uusi pohja.

Digitreenit - Testaa osaamisesi ja hanki uusia digitaitoja

Media- ja digitaidot

 • Tosiasiat voi aina tarkistaa - faktantarkistajat karsivat pötypuhetta

  Uhkaako viihteellistyminen faktapohjaista uutisointia?

  Valeuutiset, valemedia, vaihtoehtoiset faktat, totuudenjälkeinen aika - uusia termejä, joiden esiin nouseminen kertoo siitä, kuinka totuuden ja valheen raja näyttäisi hämärtyneen. Toimittaja Tuomas Muraja kertoo Faktat tiskiin -kirjassa, miten mm. Faktabaari-palvelu tarkistaa julkisen keskustelun väitteitä.

 • Digitreenit: Hiiren kakkospainikkeen taikatemput

  Hiiren kakkosnapilla saa tehtyä ihmeellisiä asioita.

  Hiiren kakkosnapilla voi tehdä monenlaisia temppuja, kuten kääntää tekstiä, etsiä sanoja ja tietenkin kopioida, leikata ja liittää. Tästä muutama vinkki hiiren ja kosketuslevyn käyttöön.

 • Digitreenit: Näin karsit roskapostia

  Opeta sähköpostiasi suodattamaan roskapostit paremmin

  Roskapostia ovat ne sähköpostilaatikkoon tippuvat viestit, joita et halua, etkä ole tilannut. Roskaposti kannattaa aina merkitä roskaksi - silloin myös sähköpostisi suodattimet paranevat. Postilaatikon kouliminen on helppoa.

 • Digitreenit: Osaatko ostaa verkosta turvallisesti? Testaa tietosi

  Tee testi: Osaatko maksaa verkko-ostokset turvallisesti?

  Ostamme netistä melkein kaikkea: matkoja, pääsylippuja, urheiluvarusteita, majoitusta, nettiliittymiä, kirjoja... Testaa 12 tiukalla kysymyksellä, oletko fiksu nettishoppaaja. Tässä visassa on kyse ostamisesta yrityksiltä. Vastausvaihtoehdoista on oikein yksi tai useampi. Voit kuitenkin valita vain yhden oikean vastauksen per kysymys.

 • Digitreenit: Instagram - keskity kuviin

  Instagram-sovelluksen käyttöönotto ja ohjeet

  Instagram kasvaa hurjaa vauhtia. Sen käyttö kasvoi 10 prosenttia vuonna 2016. Näillä ohjeilla pääset alkuun ja saat muutaman vinkin käyttöönottoon.

 • Koodi on kaikkialla – lyhyt johdatus ohjelmoinnin maailmaan

  Ohjelmoinnin ABC yhdessä paketissa.

  Elokuvissa näemme usein hulluja koodareita, jotka silmät kiiluen hakkaavat tietokoneelle yötä myöten käsittämättömiä komentorivejä toisensa perään. Oikeasti koodaaminen eli tietokoneohjelmointi ei ole lainkaan noin mystistä. Se on oikeastaan vain yksityiskohtaisten ohjeiden antamista tietokoneelle. Tässä artikkelissa kerromme koodauksen historiasta ja selvitämme mihin ohjelmointi oikein perustuu.

 • Vallanpitäjät ovat suuria, naiset uhreja ja pakolaiset resuisia – uutiskuvat luovat omaa todellisuuttaan

  Valokuvaa ei oteta, vaan se tehdään.

  Uutiskuviin liitetään voimakas aitouden, luotettavuuden ja totuudenmukaisuuden sädekehä: kuva on totta. Mutta vaikka itse kuva olisikin totuudenmukainen, sen valintaan, rajaukseen, julkaisemiseen ja asiayhteyteen liittyy lukemattomia asioita, joilla voi muuttaa kuvan välittämää sanomaa. Uutiskuvat rakentavat maailmankuvaa lukijoille ja katsojille.

 • New York Timesin suomalainen kuvatoimittaja: Nollasisältöiset kuvat syövät medioiden uskottavuutta

  New York Timesissa mitään ei lisätä tai poisteta kuvista.

  Suomalainen Mikko Takkunen tekee maailmanlaajuisesti merkittävää uutiskuvien valintaa päivittäin työssään New York Timesin, kuvatoimittajana. Korkelaatuisesta journalismistaan tunnetussa lehdessä vaalitaan laatua, myös kuvien osalta. Muun muassa kuvankäsittelyä koskevat ohjeistukset ovat lehdessä selkeät. Mitään elementtejä ei saa poistaa eikä lisätä.

 • Finnit piiloon eikä ketään saa loukata - 6 kysymystä Instagram-suosikeille

  500 miljoona käyttäjää Instagramissa. Tapasimme 2 heistä.

  Tiedätko kuka on Teamarika? Tai Joonapuhakka? Ehkä et, mutta kymmenettuhannet tubettajat ja Instagram-seuraajat tuntevat heidät. Teamarika ja Joona kertovat millainen rooli Instagramilla on heidän elämässään ja millaista linjaa he kuvien jakamisessa noudattavat. 18-vuotiaan Joona Puhakan (@joonapuhakka) Instagram-tilillä on tällä hetkellä yli 44 000 seuraajaa.

 • Voiko Wikipediaan luottaa? Tarkista ainakin nämä viisi asiaa

  Vinkkejä Wikipedian käyttöön

  Laiskat heitot nettitietosanakirja Wikipedian paikkansapitämättömyydestä eivät välttämättä pidäkään paikkaansa. Tutkimusten mukaan valtaosa Wikipedian artikkeleista on (lähes) täyttä faktaa. Mutta koska artikkeleja voi muokata kuka tahansa, välillä tieto voi olla väärää.

 • Mistä tunnistaa some-mainoksen? Satu Apukka kertoo

  Some-mainonnallakin on eettinen koodisto.

  Suositut sometähdet kiinnostavat myös mainostajia. Sosiaalisen median kanavilla tavoitetaan nuoria kuluttajia, jotka eivät juuri lue lehtiä tai katso televisiota. Merkkituoteyritykset mainostavatkin mielellään tuotteitaan nuorten tekijöiden kanavilla. United Screens on yritys, joka kerää verkostoonsa tunnettuja some-kasvoja ja saattaa nämä yhteen mainostajien kanssa.

 • Valheenpaljastaja: Tervetuloa faktojen jälkeiseen aikaan

  Sosiaalinen media voimistaa populistien viestiä

  Poliitikot uskaltavat nykyään valehdella päin äänestäjien naamaa, sillä kiinni jääminen ei johda kannatuksen romahtamiseen. Sosiaalinen media on populistien käsissä voimakas megafoni. Elokuun toisella viikolla republikaanipuolueen presidenttiehdokas Donald Trump sanoi, että presidentti Barack Obama on perustanut Isis-terroristijärjestön.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Mediataitoja alakouluun

  Elävän kuvan alkeet ja kuvakerrontaa.

  Mediakompassin kuvakoulu on suunnattu kaikille elävän kuvan alkeista, kuvakerronnasta ja kuvaamisesta kiinnostuneille yli neljäsluokkalaisille. Pääosassa on tekemisen kautta oppiminen.

 • Mediataidot

  Taitoja eri medioiden haltuunottoon.

  Mediataidot tarkoittavat kykyä lukea ja tulkita viestejä, kykyä erottaa olennainen epäolennaisesta. Näitä taitoja oppii mm. itse tekemällä ja esittämällä.

 • Mediataitoja yläkouluun ja lukioon

  Mediataitoja yläkoululaisille.

  Päämääränä on kehittää 7-9-luokkalaisten oppilaiden mediatajua, innostaa viestien arviointiin ja rohkaista omaan vaikuttamiseen median keinoin.

 • 5 fiksua koodauspeliä kouluikäisille

  Lasten ohjelmointisovelluksilla ei ole yläikärajaa.

  Ensi syksystä lähtien peruskoululaiset tutustuvat koulussa ohjelmoimiseen, kun siitä tulee osa peruskoulujen opetussuunnitelmaa. Koodaustaitoja voi opetella pelillisillä ohjelmilla, jotka madaltavat oppimiskynnystä. Tabletti on aloittelevalle koodarille luonteva väline.

 • Digitreenit: Viisi vinkkiä tehokkaampiin Google-hakuihin

  Vie hakutaitosi verkossa uudelle tasolle

  Google on ottanut selkeän ykkösaseman universaalina hakukoneena, mutta sekin on lopulta vain työkalu. Työkalua voi käyttää monella tapaa, ja mitä paremmin välineen tuntee sitä parempia hakutuloksia saa. Tässä viisi vinkkiä parempiin Google-hakuihin.