Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Kännykkä voi pelastaa henkesi - viisi turvavinkkiä, joilla varaudut hätätilanteisiin

Tekstit: Kännykkä tuo turvaa, Digitreenit, yle.fi/oppiminen. Kuvassa metsää.
Tekstit: Kännykkä tuo turvaa, Digitreenit, yle.fi/oppiminen. Kuvassa metsää. Kuva: Yle. Digitreenit,112

Kännykkä kulkee aina mukana. Se on hätätilanteissa oiva turvaväline - jos vain virtaa riittää. Muutaman vinkin avulla saat helpommin apua pulassa ja voit auttaa muitakin.

1. Kenttä hukassa tai näyttö lukossa?

Tiedät varmasti hätänumeron 112. Voit soittaa siihen, vaikka oman puhelimen kenttäpalkit näyttäisivät tyhjää. Yleensä hätäpuhelut ohjautuvat automaattisesti verkkoon, joka toimii. Viestintävirasto neuvoo tarkemmin.

Kännykkä on yleensä lukittu pääsykoodilla tai turvakuviolla. Sekään ei estä hätänumeroon pääsyä: Lukitusnäytöltä numeronäppäinten alta löytyy teksti tai kuvake, josta pääsee hätänumeroon.

Samsung-puhelimen lukitusnäytön hätäpuhelu-kuvake
Samsung-puhelimen lukitusnäyttö: Punaisesta luurista pääsee hätäpuheluun. Samsung-puhelimen lukitusnäytön hätäpuhelu-kuvake Kuva: YLE Yle Oppiminen,Digitreenit,matkapuhelimet,Hätänumero
Nokian Windows-puhelimen lukitusnäyttö, teksti hätäpuhelu
Windows-puhelimen lukitusnäyttö. Nokian Windows-puhelimen lukitusnäyttö, teksti hätäpuhelu Kuva: YLE Yle Oppiminen,Digitreenit,matkapuhelimet,Hätänumero

2. Onhan sinulla jo oma ICE-ihminen?

Kirjaimet ICE tarkoittavat hätätilannetta (In Case of Emergency). ICE-ihminen on siis perheenjäsen tai muu, jolle voi soittaa hädän tullen. Hänet voi lisätä oman puhelimen yhteystietoihin tyyliin ICE äiti.

Miten ICE-ihmisen sitten löytää, jos luuri on lukittu? Useimmissa älypuhelimissa on ICE-numeroille on oma erillinen paikkansa - jolloin niihin pääsee käsiksi myös lukitulta näytöltä.

Windows-puhelimissa tällaista toimintoa ei ole.

Android-puhelimia ovat muun muassa Samsung, LG, Huawei, Sony ja OnePlus. Niissä ICE- tai hätäyhteys-toiminto löytyy merkistä ja mallista riippuen kohdista Asetukset (-> Omat tiedot) tai Yhteystiedot. Samsungin puhelimessa ICE-henkilöt lisätään yhteystiedoissa ryhmien alle:


Applen iPhonella ICE-henkilö laitetaan SOS-tietoihin, joihin pääsee Terveys-ohjelman kautta.

IPhonessa ICE-yhdyshenkilö laitetaan SOS-tietoihin.
IPhonessa ICE-ihmiset löytyvät SOS-tiedoista. IPhonessa ICE-yhdyshenkilö laitetaan SOS-tietoihin. Kuva: Kuvakaappaus / YLE Yle Oppiminen,Digitreenit,matkapuhelimet,puhelinluettelot

3. Laita tietoa lukitusnäyttöön

Puhelimen lukossa olo ei haittaa, jos hätäyhdyshenkilön numero näkyy lukitusnäytössä tyyliin ICE + numero. Kaikissa älykännyköissä lukitusnäytön kuvaa voi vaihtaa. Vanhanaikainen, mutta helppo keino on tällainen: Kirjoita yhteysnumero paperille malliin ICE + numero. Nappaa valokuva ja laita se lukitusnäytön kuvaksi.

IPhonessa taustakuvan vaihto on ainoa tapa saada ICE-numero näkymään suoraan lukitusnäytössä. Vaihdat kuvaa näin: Asetukset -> Taustakuva -> Valitse uusi taustakuva.

Android- ja Windows-puhelimissa voit kirjoittaa lukitusnäyttöön tekstiä.

Windows-luurissa se sujuu lataamalla erillinen ilmaissovellus.

Android-puhelimella saat ICE-numeron lukitusnäyttöön tekstinä näin (polku saattaa vaihdella merkistä ja mallista riippuen):

 • Asetukset
 • (Laite)
 • Lukitusnäyttö
 • Lukitusnäytön pienoisohjelma / Henkilökohtainen viesti
 • Muokkaa henkilökohtaista viestiä
 • Kirjoita ICE (+numero).

4. Ehdoton sovellus: 112 Suomi

Tursuaako kännykkäsi sovelluksia? Poista saman tien turhin niistä. Lataa tilalle ilmainen 112 Suomi -sovellus. Sen avulla hätäkeskus näkee sijaintisi, vaikka et tietäisi tarkkaa osoitetta.

112 Suomi - sovellus auki puhelimessa.
112 Suomi - sovellus auki puhelimessa. Kuva: YLE / Katja Solla Yle Oppiminen,Digitreenit,112

112 Suomi perustuu satelliittipaikannukseen. Se yltää parhaimmillaan alle kymmenen metrin tarkkuuteen. Sovelluksen on ladannut jo 950 000 ihmistä.

Tallenna sovellukseen oma puhelinnumerosi. Ja mikä tärkeintä: Muista myös soittaa hätäpuhelu 112 Suomi -sovelluksen kautta. Sovellus osaa hakea paikkatiedon ilman nettiyhteyttä. Hätäkeskus ei kuitenkaan näe koordinaattejasi, ellet soita sovelluksesta - nettiyhteys auki. Älä hermostu, jos sovellus ohjaa sinut vielä puhelimen omaan soittonäkymään - näin käy Android- ja Windows-puhelimissa. Sieltä vain 112:lla eteenpäin.

Hätäkeskuspäivystäjät vinkkaavat myös, että sovellukseen on hyvä tutustua etukäteen - ei vasta hädän tullen.

Puhelinsovellus 112 suomi näytttää myös muita päivistysnumeroita.
112 Suomi -sovelluksesta löydät myös muita päivystysnumeroita. Puhelinsovellus 112 suomi näytttää myös muita päivistysnumeroita. Kuva: YLE / Katja Solla Yle Oppiminen,Digitreenit,matkapuhelimet,112

5. Tilaa varoituksia tai tiedotteita puhelimeen

Virallisia vaaratiedotteita ei toistaiseksi saa kännykkään. Tässä kuitenkin muutama hyödyllinen vinkki:

Ulkoministeriön matkustustiedote

Matkustustiedotteista saat tietoa eri maiden yleisestä turvallisuustilanteesta. Niitä julkaistaan noin 150 maasta. Tekstiviestillä voit tilata joko tietyn maan uusimman tiedotteen tai haluamasi maan tiedotteet kestotilauksena.

Tilaat tiedotteet tähän malliin:

 • Lähetä tekstiviesti numeroon 16 358:
 • Jos haluat Ranskan uusimman tiedotteen, kirjoita MATKUSTUS RANSKA (isolla tai pienellä)
 • Jos haluat Ranskan tiedotteet kestotilauksena: TILAA RANSKA (isolla tai pienellä)
Ulkoministeriön matkustustiedote (Ranska) tekstiviestinä
Ranskan matkustustiedotetta, julkaistu 7.4.17. Ulkoministeriön matkustustiedote (Ranska) tekstiviestinä Kuva: Kuvakaappaus / YLE Yle Oppiminen,Digitreenit,matkapuhelimet,matkustustiedotteet

Valmismatkalla matkatoimisto tekstaa

Valmismatkan järjestäjän täytyy avustaa matkailijaa erilaisissa vahinkotilanteissa. Siksi matkatoimistot lähettävät herkällä kädellä tekstiviestejä vaikka silloin, kun matkakohteen turvallisuustilanne muuttuu. Tällaiset viestit saat ilman eri tilausta.

Jalankulkijan liukastumisvaroitus

Jo vuosia toiminut jalankulkijan liukkausvaroitus on vielä vähän tunnettu. Aamulla kilahtavan tekstiviestin voi tilata toistaiseksi vain Helsingissä, Oulussa, Jyväskylässä, Lahdessa ja Kuopiossa. Viesti lähtee, jos arvellaan, että yli puolet alueen asukkaista kokee kelin erittäin liukkaaksi.

Miksi virallisia vaaratiedotteita ei saa suoraan puhelimeen?

Haminassa liikkuu karhu. Radio Suomi kertoo sen myös Kouvolassa, 50 kilometrin päässä. Jos sattuu olemaan sunnuntai, vaaratiedote kuuluu koko maassa Lappia myöten.

Olisi kätevää, jos viranomaisten vaaratiedotteet tulisivat suoraan niiden luuriin, jotka oleskelevat vaaran alueella. Tällaiset kohdennetut mobiilihälytykset ovat kuitenkin Suomessa jääneet toistaiseksi haaveiden tasolle.

Syy on selvä: Tekniikka osataan, mutta rahoituksesta ja yhteistyöhalusta on pulaa.

Vain puhelinoperaattori tietää, missä puhelin sijaitsee.

– Laeissa ei ole pykälää, joka velvoittaisi operaattorit yhteistyöhön, kertoo hätäkeskustoiminnan kehitysjohtaja Kyösti Lehtonen Hätäkeskuslaitokselta.

Tulevaisuus ei ehkä ole perinteisessä tekstiviestissä. Whatsapp-, Facebook- ja Snapchat-pikaviestit ovat syöneet niiden suosiota. Viranomaisetkaan eivät rakenna sms-viestien varaan:

- Yksi suunta voisi olla suositun 112 Suomi -sovelluksen kehittely. Silloin sen käyttöehdoissa voisi hyväksyä tiedotteita. Se olisi tosin hajautettua, ei kohdennettua viestintää, Kyösti Lehtonen toteaa.

Kun tilanne on päällä: Some tietää ja kyselee

Käytätkö Facebookia kännykän sovelluksella? Facebook aktivoi turvallisuustila-toimintonsa, kun "suuri joukko" kriisi- tai onnettomuusalueella olevia ihmisiä julkaisee jotain tapahtuneesta. Jos olet alueella ja sinulla on paikannus päällä, Facebook kysyy sinulta, oletko turvassa. Voit vastata Olen turvassa ja En ole alueella. Tämä tieto menee Facebook-kavereillesi.

Repun päällä matkapuhelin ja varavirtalähde
Puhelin ei auta, jos akku on tyhjä. Varavirtalähde kannattaa pakata mukaan. Repun päällä matkapuhelin ja varavirtalähde Kuva: YLE / Katja Solla Yle Oppiminen,Digitreenit,matkapuhelimet,Akku,teholähteet

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Facebook-sivulla tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Muokkaukset:
28.4.17: saada ICE-numero lukitusnäyttöön -> saada ICE-numero näkymään suoraan lukitusnäytössä.
3.5.17: Pääkuvan kuvakokojen rajaus korjattu.
22.6.17: Lopun yleislauseen sanamuoto.
28.6.17 ja 25.10.17: Pääkuvaan uusi pohja.

Digitreenit

Kommentit
 • Nettiä ikä kaikki -kampanja lähtee syksyllä kirjastokiertueelle

  Nettiä ikä kaikki -kiertue opastaa kansalaisia verkkoon.

  Nettiä ikä kaikki – iloa digistä -kiertue jalkautuu elo-syyskuussa kymmenelle paikkakunnalle ympäri Suomen. Jokaisella paikkakunnalla nähdään Ylestä tuttuja kasvoja, jotka opastavat muun muassa Yle Areenan käyttöön. Yle lähtee kiertueelle yhteistyökumppaneinien kanssa. Pidetään kaikki sukupolvet yhdessä verkossa!

 • Nettiä ikä kaikki: vinkkejä ja apuja digitaitoihin – tule mukaan!

  Opeta ikäihmiselle digitaito ja autetaan kaikki verkkoon.

  Nettiä ikä kaikki -kampanja haastaa kaikki suomalaiset auttamaan niitä, jotka ovat vaarassa pudota digikelkasta. Suomessa on jopa miljoona ihmistä, joiden digitaidoissa on parantamisen varaa. Opeta vanhemmillesi, isovanhemmillesi tai vaikka naapurillesi arkea helpottava digitaito ja kirjatkaa se yhdessä kampanjan haastesivulle 13.8. alkaen. Pidetään kaikki sukupolvet yhdessä verkossa!

 • Digitreenit: Sähköinen perhekalenteri on helppo luoda ja jakaa

  Näin teet perheelle yhteisen kalenterin nettiin.

  Perinteiseen paperiseen seinäkalenteriin on helppo tehdä merkintöjä, mutta se ei kulje mukana eikä siihen muista aina merkitä omassa kalenterissa olevaa menoa. Silloin apuun tulee sähköinen kalenteri, jonka voi helposti jakaa kaikille perheenjäsenille.