Kännykkä on hätätilanteissa oiva turvaväline – jos vain virtaa riittää. Puhelimeen kannattaa asettaa oma ICE-henkilö. Myös 112 Suomi -sovellus on ehdoton. Näiden ja muiden vinkkien avulla saat helpommin apua ja voit auttaa muitakin.
1. Kenttä hukassa tai näyttö lukossa?
Tiedät varmasti hätänumeron 112. Voit soittaa siihen, vaikka oman puhelimen kenttäpalkit näyttäisivät tyhjää. Yleensä hätäpuhelut ohjautuvat automaattisesti verkkoon, joka toimii.
Kännykkä on yleensä lukittu pääsykoodilla tai turvakuviolla. Sekään ei estä hätänumeroon pääsyä: Suojakoodin tai PIN-koodin numeronäppäinten alta löytyy teksti kuten Hätä, Hätäpuhelu tai Hätätilanne. Siitä pääset soittamaan hätänumeroon.
IPhonella voit myös soittaa suoraan 112:een Hätätila SOS -toiminnolla. Opettele laittamaan se päälle Applen ohjeilla.
Katso myös Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin neuvot verkon häiritötilanteeseen.

2. Onhan sinulla jo oma ICE-ihminen?
ICE-ihminen on esimerkiksi perheenjäsen tai ystävä, jolle sinua auttava voi soittaa hädän tullen.
Kirjaimet ICE tarkoittavat hätätilannetta (In Case of Emergency). Jotkut laitteet käyttävät ICE-henkilöstä suomennosta hätäyhteyshenkilö. Voit valita yhden tai useampia ICE-ihmisiä.
Näin lisäät ICE-henkilön: Android-puhelimet
Android-laitteissa tavat vaihtelevat merkistä ja mallista riippuen. Useimmiten ICE- tai hätäyhteyshenkilö lisätään kohdasta Asetukset (ja sieltä kohta Omat tiedot tai Laite) tai Yhteystiedot.
Saatat löytää tarkemmat ohjeet hakemalla netistä laitteesi merkin ja mallin käyttöohjeet: Hae niistä sanaa ICE tai hätäyhteys.
Tässä kuvaohjeet Samsungin puhelimesta, malli Galaxy A5 (2017). Siinä ICE-henkilö(t) lisätään Yhteystiedoissa.
ICE-henkilöiden lisääminen Samsung-puhelimessa (Galaxy A5):
Näpäytä ensimmäistä kuvaa, niin kuvasarja aukeaa ja näet ohjeet.
Näin lisäät ICE-henkilön: IPhone
IPhonessa helpoin tapa lisätä ICE-henkilö on omista yhteystiedoista:
- Yhteystiedot >
- Klikkaa henkilön nimeä >
- Vieritä alas kohtaan Lisää ICE-yhteystietoihin.
- Valitse henkilön suhde sinuun (voit halutessasi valita muu).

IPhonessa ICE-henkilön voi lisätä myös asetusten kohdista Hätätila SOS tai Terveys. Samoihin kohtiin voit halutessasi merkitä monia terveystietojasi, esimerkiksi veriryhmän. Navigoi näissä apeissa kohtaan Määritä ICE-yhteystietoja tai SOS-tiedot.
Lisätietoa saat Applen ohjeista.
3. Varmista, että auttaja löytää ICE-henkilösi
Ei riitä, että yhteystiedoissasi eli puhelinluettelossasi lukee äidin kohdalla ICE äiti. Hätätilanteessa auttaja ei pääse yhteystietoihisi, jos puhelimesi on lukittu.
Näin varmistat ICE-henkilöidesi ja muiden tietojesi näkymisen myös lukitussa puhelimessa:
1. IPhone
- Asetukset >
- Hätätila SOS >
- Määritä ICE-yhteystietoja >
- Muokkaa >
- Vieritä näytön alalaitaan >
- Hätäkäyttö. Täppää lupa vihreäksi.

Nyt auttaja löytää ICE-henkilön painamalla lukitusnäytön kohtaa Hätätilanne. Samasta kohtaa löytyvät myös muut mahdolliset SOS- ja terveystiedot.
Lisätietoa Hätätila SOS -toiminnosta löydät Applen ohjeista.
2. Android-puhelimet
Monissa, varsinkin uudemmissa Android-puhelimissa ICE- henkilöt näkyvät automaattisesti Hätäpuhelu-painikkeen takaa. Sieltä voi myös soittaa heille.
Android-puhelimissa toinen vaíhtoehto on kirjoittaa tekstiä puhelimen lukitusnäytölle. Tekstiin voi kirjoittaa esimerkiksi ICE + (numero). Tekstiin voi toki lisätä muutakin asiaa, esimerkiksi puhelimen hukkumisen varalta jotain tällaista:
Jos löysit tämän puhelimen, ole hyvä soita + (läheisesi numero). Löytöpalkkio!

Lukitusnäytölle kirjoittamisen tavat riippuvat merkistä, mallista ja Android-versiosta. Usein pääset liikkeelle esimerkiksi näin:
- Asetukset >
- (Laite) >
- Lukitusnäyttö / Näytön lukitus ja salasanat >
- Yhteystiedot / Lukitusnäytön pienoisohjelma / Henkilökohtainen viesti / Lukitusnäytön allekirjoitus >
- Kirjoita teksti, jonka haluat näkyvän lukitusnäytöllä.
Voit myös katsoa Googlen yleisiä ohjeita Android-laitteiden hätätilannetiedoista. Ohjepolut eivät toimi kaikilla Android-laitteilla juuri näin.
4. Ehdoton sovellus: 112 Suomi
Tursuaako kännykkäsi sovelluksia? Poista saman tien turhin niistä. Lataa tilalle ilmainen 112 Suomi -sovellus. Sen avulla hätäkeskus näkee sijaintisi, vaikka et tietäisi tarkkaa osoitetta.

112 Suomi perustuu satelliittipaikannukseen. Se yltää parhaimmillaan alle kymmenen metrin tarkkuuteen. Sovellus on ladattu 1,7 miljoonaa kertaa (tilanne 2020).
Sovelluksen lataaminen ei yksin riitä, vaan siihen pitää tallentaa oma puhelinnumero. Ja mikä tärkeintä: Muista myös soittaa hätäpuhelu 112 Suomi -sovelluksen kautta niin, että puhelimen sijaintitiedot ovat päällä.
Älä hermostu, jos sovellus ohjaa sinut vielä puhelimen omaan soittonäkymään – näin käy Android-puhelimissa. Sieltä vain 112:lla eteenpäin.
Sovellukseen on hyvä tutustua etukäteen - ei vasta hädän tullen. Lisätietoa saat Hätäkeskuslaitoksen sivuilta ja Youtube-videolta.
Paikannuksessa on automaattinen tuplavarmistus
Kun soitat hätänumeroon 112, sekä Android-puhelimissa että Applen kännyköissä käynnistyy Googlen kehittämä hätäpaikannuspalvelu AML (advanced mobile location). Se lähettää sijaintitietoa maksuttomalla tekstiviestillä puhelun taustalla.
Tämä AML toimii, vaikka puhelin ei olisi dataverkossa (eli vaikka mobiilidata tai wifi ovat kumpikin pois päältä).
– Toiminto ei näy käyttäjälle mitenkään. Käyttäjä ei myöskään voi estää näiden viestien lähettämistä, sovellusasiantuntija Sami Suomalainen Hätäkeskuslaitoksesta kertoo.
Hätäkeskuslaitos muistuttaa, että paikannus on varminta, kun soitat puhelun 112 Suomi-sovelluksella. Silloin sijaintitietosi välitetään kahdella eri tavalla.

5. Vastaanota varoituksia tai tiedotteita puhelimeen
Viranomaisten vaara- ja tietoturvatiedotteet
Viralliset vaaratiedotteet saat kännykkään 112 Suomi -sovelluksessa. Tiedote näkyy ja piippaa kuuluvasti kännykässä, kun olet 20 kilometrin säteellä tapahtumapaikasta ja puhelimessasi on sijainti päällä. Vaaratiedotteita ei tarvitse erikseen tilata.
Lisäksi Suomi 112 -sovellus lähettää tiedotteita laajoista kansalaisia koskevista tietoturvahäiriöistä ja -tilanteista.
IPhonessa 112 Suomi -sovellus on hyvä pitää taustalla päällä, jotta vaaratiedotteet tulevat läpi ("Anna sovellukselle lupa seurata sijaintia sovelluksen ollessa suljettuna."). Android-puhelimiin vaaratiedote tulee aina läpi.
Tarkempia ohjeita tiedotteiden vastaanottamisesta eri puhelimilla löydät viranomaisen Usein kysyttyä -sivuilta.

Tässä pari muuta hyödyllistä tiedotevinkkiä:
Ulkoministeriön matkustustiedote
Matkustustiedotteista saat tietoa eri maiden yleisestä turvallisuustilanteesta. Niitä julkaistaan lähes 160 maasta. Tekstiviestillä voit tilata joko tietyn maan uusimman tiedotteen tai haluamasi maan tiedotteet kestotilauksena.
Tilaat tiedotteet tähän malliin:
- Lähetä tekstiviesti numeroon 16 358
- Jos haluat Ranskan uusimman tiedotteen, kirjoita MATKUSTUS RANSKA (isolla tai pienellä)
- Jos haluat Ranskan tiedotteet kestotilauksena: TILAA RANSKA (isolla tai pienellä)

Jalankulkijan liukastumisvaroitus
Jo vuosia toiminut jalankulkijan liukkausvaroitus on vielä vähän tunnettu. Aamulla kilahtavan tekstiviestin voi tilata toistaiseksi vain Helsingissä, Oulussa, Jyväskylässä, Lahdessa ja Kuopiossa. Viesti lähtee, jos arvellaan, että yli puolet alueen asukkaista kokee kelin erittäin liukkaaksi.
Kun tilanne on päällä: Facebook tietää ja kyselee
Käytätkö Facebookia kännykän sovelluksella? Facebook aktivoi Kriisipalvelunsa turvallisuustila-toimintonnon, kun "suuri joukko" kriisi- tai onnettomuusalueella olevia ihmisiä julkaisee jotain tapahtuneesta. Jos olet alueella ja sinulla on paikannus päällä, Facebook kysyy sinulta, oletko turvassa. Jos vastaat Olen turvassa, tämä tieto menee Facebook-kavereillesi.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Digitreenit Facebook -ryhmässä tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.
Muokkaukset:
28.4.17: saada ICE-numero lukitusnäyttöön -> saada ICE-numero näkymään suoraan lukitusnäytössä.
22.6.17: Lopun yleislauseen sanamuoto.
26.10.18: Poistettu valmismatkoja koskeva kappale (uudet matkapakettiehdot voimassa 1.7.18 alkaen).
6.11.18: Täsmennetty 112 Suomi -kohdassa sijaintitiedon merkitystä ja lisätty AML:ää koskeva faktaikkuna.
7.2.19: Lisätty kappaleen 5 alkuun osio alueellisista vaaratiedotteista. Täsmennyksiä AML:ää koskevaan faktaikkunaan: 2018 lopussa > 2019 alussa ja suositus käyttää yhtä aikaa 112 Suomi -sovellusta.
20.9.19: Korjattu 112 Suomi -sovelluksen käyttäjämäärä, lisätty tieto AML-paikannuksen toimimisesta Applen puhelimissa ja poistettu viittaukset Windows-puhelimiin.
26.2.21: Korjattu ICE-henkilöä ja puhelimen lukitusnäyttöä koskevat osuudet ajan tasalle. Poistettu ohje 112 Suomen ilmoitusten säätämisestä ja lisätty asiasta linkki viranomaisen sivulle. Kuvat ajan tasalle.
2.3.21: Lyhennetty ja täsmennetty osuutta 112 Suomi -sovelluksen paikannuksesta.
2.11.21: Lisätty maininta Suomi 112:een tulevista tietoturvatiedotteista.