Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Kännykkä voi pelastaa henkesi - viisi turvavinkkiä, joilla varaudut hätätilanteisiin

Tekstit: Kännykkä tuo turvaa, Digitreenit, yle.fi/oppiminen. Kuvassa metsää.
Tekstit: Kännykkä tuo turvaa, Digitreenit, yle.fi/oppiminen. Kuvassa metsää. Kuva: Yle. Digitreenit,112

Kännykkä kulkee aina mukana. Se on hätätilanteissa oiva turvaväline - jos vain virtaa riittää. Muutaman vinkin avulla saat helpommin apua pulassa ja voit auttaa muitakin.

1. Kenttä hukassa tai näyttö lukossa?

Tiedät varmasti hätänumeron 112. Voit soittaa siihen, vaikka oman puhelimen kenttäpalkit näyttäisivät tyhjää. Yleensä hätäpuhelut ohjautuvat automaattisesti verkkoon, joka toimii. Viestintävirasto neuvoo tarkemmin.

Kännykkä on yleensä lukittu pääsykoodilla tai turvakuviolla. Sekään ei estä hätänumeroon pääsyä: Lukitusnäytöltä numeronäppäinten alta löytyy teksti tai kuvake, josta pääsee hätänumeroon.

Samsung-puhelimen lukitusnäytön hätäpuhelu-kuvake
Samsung-puhelimen lukitusnäyttö: Punaisesta luurista pääsee hätäpuheluun. Samsung-puhelimen lukitusnäytön hätäpuhelu-kuvake Kuva: YLE Yle Oppiminen,Digitreenit,matkapuhelimet,Hätänumero

2. Onhan sinulla jo oma ICE-ihminen?

Kirjaimet ICE tarkoittavat hätätilannetta (In Case of Emergency). ICE-ihminen on siis perheenjäsen tai muu, jolle voi soittaa hädän tullen. Hänet voi lisätä oman puhelimen yhteystietoihin tyyliin ICE äiti.

Miten ICE-ihmisen sitten löytää, jos luuri on lukittu? Useimmissa älypuhelimissa on ICE-numeroille on oma erillinen paikkansa - jolloin niihin pääsee käsiksi myös lukitulta näytöltä.

Android-puhelimia ovat muun muassa Samsung, LG, Huawei, Sony ja OnePlus. Niissä ICE- tai hätäyhteys-toiminto löytyy merkistä ja mallista riippuen kohdista Asetukset (-> Omat tiedot) tai Yhteystiedot. Samsungin puhelimessa ICE-henkilöt lisätään yhteystiedoissa ryhmien alle:


Applen iPhonella ICE-henkilö laitetaan SOS-tietoihin, joihin pääsee Terveys-ohjelman kautta.

IPhonessa ICE-yhdyshenkilö laitetaan SOS-tietoihin.
IPhonessa ICE-ihmiset löytyvät SOS-tiedoista. IPhonessa ICE-yhdyshenkilö laitetaan SOS-tietoihin. Kuva: Kuvakaappaus / YLE Yle Oppiminen,Digitreenit,matkapuhelimet,puhelinluettelot

3. Laita tietoa lukitusnäyttöön

Puhelimen lukossa olo ei haittaa, jos hätäyhdyshenkilön numero näkyy lukitusnäytössä tyyliin ICE + numero. Kaikissa älykännyköissä lukitusnäytön kuvaa voi vaihtaa. Vanhanaikainen, mutta helppo keino on tällainen: Kirjoita yhteysnumero paperille malliin ICE + numero. Nappaa valokuva ja laita se lukitusnäytön kuvaksi.

IPhonessa taustakuvan vaihto on ainoa tapa saada ICE-numero näkymään suoraan lukitusnäytössä. Vaihdat kuvaa näin: Asetukset -> Taustakuva -> Valitse uusi taustakuva.

Android-puhelimissa voit kirjoittaa lukitusnäyttöön tekstiä. Saat ICE-numeron lukitusnäyttöön tekstinä näin (polku saattaa vaihdella merkistä ja mallista riippuen):

 • Asetukset
 • (Laite)
 • Lukitusnäyttö
 • Lukitusnäytön pienoisohjelma / Henkilökohtainen viesti / Yhteystiedot
 • (Muokkaa henkilökohtaista viestiä)
 • Kirjoita ICE (+numero).

4. Ehdoton sovellus: 112 Suomi

Tursuaako kännykkäsi sovelluksia? Poista saman tien turhin niistä. Lataa tilalle ilmainen 112 Suomi -sovellus. Sen avulla hätäkeskus näkee sijaintisi, vaikka et tietäisi tarkkaa osoitetta.

112 Suomi - sovellus auki puhelimessa.
112 Suomi -sovellus hakee sijaintisi parhaassa tapauksessa metrien tarkkuudella. 112 Suomi - sovellus auki puhelimessa. Kuva: YLE / Katja Solla Yle Oppiminen,Digitreenit,112

112 Suomi perustuu satelliittipaikannukseen. Se yltää parhaimmillaan alle kymmenen metrin tarkkuuteen. Sovellus on ladattu 1,6 miljoonaa kertaa (tilanne syyskuusssa 2019).

Sovelluksen lataaminen ei yksin riitä, vaan siihen pitää tallentaa oma puhelinnumero. Ja mikä tärkeintä: Muista myös soittaa hätäpuhelu 112 Suomi -sovelluksen kautta niin, että puhelimen sijaintitiedot ovat päällä. Sovellus osaa hakea paikkatiedon ilman nettiyhteyttä. Hätäkeskus ei kuitenkaan näe koordinaattejasi, ellet soita sovelluksesta - nettiyhteys auki. Jos datayhteydet kuitenkin ovat heikot, voit hätätilassa lukea koordinaatit hätäkeskuspäivystäjälle.

Älä hermostu, jos sovellus ohjaa sinut vielä puhelimen omaan soittonäkymään - näin käy Android-puhelimissa. Sieltä vain 112:lla eteenpäin.

Hätäkeskuspäivystäjät vinkkaavat myös, että sovellukseen on hyvä tutustua etukäteen - ei vasta hädän tullen.

Puhelin paikantuu myös automaattisesti, kun soitat 112:een

Sekä Android-puhelimissa että Applen kännyköissä toimii nykyään Googlen kehittämä hätäpaikannuspalvelu AML (advanced mobile location). Se on puhelimen käyttöjärjestelmän ominaisuus, joka pakottaa puhelimesta sijaintitiedot sekä wifin päälle hätäpuhelua soitettaessa.

– Tämä toiminto ei näy käyttäjälle mitenkään. Se ei myöskään maksa mitään eikä käyttäjä voi estää näiden viestien lähettämistä, sovellusasiantuntija Sami Suomalainen Hätäkeskuslaitoksesta kertoo.

Hätäkeskuslaitos muistuttaa, että paikannus on tarkinta ja varmointa silloin, kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen kautta ja puhelin lähettää AMLää.

Android-puhelin lähettää sijaintitietoa hätäkeskukseen matkapuhelinverkon välityksellä säännöllisesti koko hätäpuhelun ajan. Datayhteyttä ei siis tarvita.

– AML toimii myös Applen puhelimissa, mutta hiukan eri tavoin: Puhelin lähettää vain yhden sijaintitietoviestin per hätäpuhelu, Sami Suomalainen kertoo.

Puhelinsovellus 112 suomi näytttää myös muita päivistysnumeroita.
112 Suomi -sovelluksesta löydät kaikkiaan seitsemän muuta päivystysnumeroa. Puhelinsovellus 112 suomi näytttää myös muita päivistysnumeroita. Digitreenit,matkapuhelimet,112

5. Tilaa varoituksia tai tiedotteita puhelimeen

Viranomaisten vaaratiedotteet

Viralliset vaaratiedotteet saat kännykkään 112 Suomi -sovelluksen kautta. Tiedote näkyy ja piippaa kännykässä, kun olet 20 kilometrin säteellä tapahtumapaikasta ja puhelimessasi on sijainti päällä.

Alueellisia vaaratiedotteita alkoi saada puhelimeen tammikuussa 2019. Ellet ole käyttänyt 112- Suomi -sovellusta sen jälkeen:

 • Ellei sinulla ole puhelimessa automaattisia päivityksiä, päivitä 112 Suomi -sovellus.
 • Avaa sovellus, niin tiedotetoiminto käynnistyy.
 • Salli sovellukselle ilmoitukset.
 • Vaaratiedotteen ääni kuuluu, jos olet sallinut 112 Suomi -sovelluksen ilmoituksille äänen - eikä puhelimesi ole äänettömällä. Muuten saat vain teksti-ilmoituksen.
 • IPhonessa 112 Suomi -sovellus on hyvä pitää taustalla päällä, jotta vaaratiedotteet tulevat läpi ("Anna sovellukselle lupa seurata sijaintia sovelluksen ollessa suljettuna.") Android-puhelimiin vaaratiedote tulee läpi, olipa sovellus päällä tai ei.

Lisää tietoa alueellisista vaaratiedotteista löydät Hätäkeskuslaitoksen kysymyslistan lopusta.

Kuvakaappaus: 112 Suomi -sovelluksen asetuksissa näkyvät alueelliset vaaratiedotteet (kuvassa 0 kpl).
Tämä puhelin odottaa vielä viranomaisten varoituksia. Kuvakaappaus: 112 Suomi -sovelluksen asetuksissa näkyvät alueelliset vaaratiedotteet (kuvassa 0 kpl). Digitreenit,Vaaratiedote,112-sovellus

Tässä pari muuta hyödyllistä tiedotevinkkiä:

Ulkoministeriön matkustustiedote

Matkustustiedotteista saat tietoa eri maiden yleisestä turvallisuustilanteesta. Niitä julkaistaan noin 150 maasta. Tekstiviestillä voit tilata joko tietyn maan uusimman tiedotteen tai haluamasi maan tiedotteet kestotilauksena.
Tilaat tiedotteet tähän malliin:

 • Lähetä tekstiviesti numeroon 16 358:
 • Jos haluat Ranskan uusimman tiedotteen, kirjoita MATKUSTUS RANSKA (isolla tai pienellä)
 • Jos haluat Ranskan tiedotteet kestotilauksena: TILAA RANSKA (isolla tai pienellä)
Ulkoministeriön matkustustiedote (Ranska) tekstiviestinä
Tekstiviestinä tullut Ranskan matkustustiedote kehottaa varovaisuuteen. Ulkoministeriön matkustustiedote (Ranska) tekstiviestinä Kuva: Kuvakaappaus / YLE Yle Oppiminen,Digitreenit,matkapuhelimet,matkustustiedotteet

Jalankulkijan liukastumisvaroitus

Jo vuosia toiminut jalankulkijan liukkausvaroitus on vielä vähän tunnettu. Aamulla kilahtavan tekstiviestin voi tilata toistaiseksi vain Helsingissä, Oulussa, Jyväskylässä, Lahdessa ja Kuopiossa. Viesti lähtee, jos arvellaan, että yli puolet alueen asukkaista kokee kelin erittäin liukkaaksi.

Kun tilanne on päällä: Some tietää ja kyselee

Käytätkö Facebookia kännykän sovelluksella? Facebook aktivoi turvallisuustila-toimintonsa, kun "suuri joukko" kriisi- tai onnettomuusalueella olevia ihmisiä julkaisee jotain tapahtuneesta. Jos olet alueella ja sinulla on paikannus päällä, Facebook kysyy sinulta, oletko turvassa. Voit vastata Olen turvassa ja En ole alueella. Tämä tieto menee Facebook-kavereillesi.

Repun päällä matkapuhelin ja varavirtalähde
Puhelin ei auta, jos akku on tyhjä. Varavirtalähde kannattaa pakata mukaan. Repun päällä matkapuhelin ja varavirtalähde Kuva: YLE / Katja Solla Yle Oppiminen,Digitreenit,matkapuhelimet,Akku,teholähteet

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Digitreenit Facebook -ryhmässä tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Muokkaukset:
28.4.17: saada ICE-numero lukitusnäyttöön -> saada ICE-numero näkymään suoraan lukitusnäytössä.
22.6.17: Lopun yleislauseen sanamuoto.
26.10.18: Poistettu valmismatkoja koskeva kappale (uudet matkapakettiehdot voimassa 1.7.18 alkaen).
6.11.18: Täsmennetty 112 Suomi -kohdassa sijaintitiedon merkitystä ja lisätty AML:ää koskeva faktaikkuna.
7.2.19: Lisätty kappaleen 5 alkuun osio alueellisista vaaratiedotteista. Täsmennyksiä AML:ää koskevaan faktaikkunaan: 2018 lopussa > 2019 alussa ja suositus käyttää yhtä aikaa 112 Suomi -sovellusta.
20.9.19: Korjattu 112 Suomi -sovelluksen käyttäjämäärä, lisätty tieto AML-paikannuksen toimimisesta Applen puhelimissa ja poistettu viittaukset Windows-puhelimiin.

Digitreenit

Keskustele