Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Olen jossain – Elämä ilman lähimuistia ei ole helppoa

tytär kurkistaa ovesta, äiti etualalla laittaa papiljotteja
Toimittaja Tuula Rajavaara (vas.) on taltioinut elämää muistisairautta sairastavan äitinsä kanssa. tytär kurkistaa ovesta, äiti etualalla laittaa papiljotteja Kuva: Marja Söderlund olen jossain

Olen jossain dokumenttielokuva on katsottavissa Areenassa

Miltä tuntuu, kun lähimuistia ei enää ole ja arki alkaa saada tragikoomisia piirteitä. Kuka minä olen, kun en enää muista?

Toimittaja Tuula Rajavaara on taltioinut usean vuoden ajan elämää muistisairautta sairastavan äitinsä, Aili Rajavaaran, kanssa. Vuosien aikana on kertynyt niin valokuvia, muistilappuja kuin puheluja ja viestejä.

Taltioidulla ajanjaksolla Aili-äiti asuu vuoroin kotona ja vuoroin vanhusten vuoroviikko-osastolla. Dokumentissa Olen jossain äiti ja tytär yrittävät yhdessä keksiä ratkaisuja yhä oudommaksi muuttuvan arjen hallitsemiseksi.

naisen kloonit labyrintissa yläkulma
naisen kloonit labyrintissa yläkulma Kuva: Yle / Kirsi Kukkurainen olen jossain
naisen kloonit kävelevät labyrintissä
naisen kloonit kävelevät labyrintissä Kuva: Yle / Kirsi Kukkurainen muistisairaudet,olen jossain

Mottomme: Ei anneta periksi!

Ainutlaatuinen materiaali keskittyy kuvaamaan muistisairautta sairastavaa Ailia ja hänen loppumatonta elämäniloansa sekä periksiantamattomuutta. Tapahtumapaikkana on pääasiassa Ailin Myyrmäessä sijaitseva tavallinen suomalainen lähiökoti, joka on muuttanut muotoaan sairauden edetessä.

Aili haluaa omalla esimerkillään lievittää muistisairauteen liittyvää stigmaa ja kertoa, ettei elämä pääty diagnoosiin, se vain muuttaa muotoaan. Arjen hallinnan toinen osapuoli on hoitorooliinsa väistämättä turhautuva tytär. Ahdistavia hetkiä ei jaksaisi ilman hersyvää huumoria.

Olen jossain -verkkokokonaisuus sisältää pitkien radio- ja tv-dokumenttien lisäksi lyhyitä pienoisdokumentteja sekä materiaalia näyttelystä, joka kiersi vuonna 2017 Suomea muistiyhdistysten vieraana.

Nyt viimeisimpänä kokonaisuuteen on julkaistu audiosarja Olen jossain - muistaakseni (5 x 15 min.), joka on kuultavissa Areenassa. Sarjassa kuullaan Ailin päivitetyt hoivakotikuulumiset.

nainen katselee kotinsa seinää, jossa on paljon kuvia
nainen katselee kotinsa seinää, jossa on paljon kuvia Kuva: Marja Söderlund olen jossain
nainen pehmolelun kanssa olohuoneessa
nainen pehmolelun kanssa olohuoneessa Kuva: Marja Söderlund olen jossain
Aili tutustumassa Olen jossain kiertonäyttelyyn
Aili tutustumassa Olen jossain kiertonäyttelyyn Kuva: Marja Söderlund/ Olen jossain / Yle Dokumenttiprojekti,olen jossain
käsi vanhan valokuvan päällä
käsi vanhan valokuvan päällä Kuva: Marja Söderlund olen jossain

Muistisairaus koskettaa

Olen jossain -kokonaisuus avaa oven muistisairaan ihmisen ja hänen läheisensä maailmaan sisältäen lohduttavaa, tukevaa ja innostavaa materiaalia muistisairaille ihmisille, heidän läheisilleen ja heidän kanssaan työskenteleville.

Muistisairaus koskettaa melkein jokaista suomalaista jossain vaiheessa elämää.

Muistilappu, jossa lukee "Miksi kukaan ei puhunut Eevan lähdöstä Lappiin?!! Sinne on minunkin lähdettävä.".
Muistilappu, jossa lukee "Miksi kukaan ei puhunut Eevan lähdöstä Lappiin?!! Sinne on minunkin lähdettävä.". Kuva: Kirsi Kukkurainen / Yle muistisairaudet,olen jossain
Muistilappu, jossa lukee "Kaikki on hyvin.".
Muistilappu, jossa lukee "Kaikki on hyvin.". Kuva: Kirsi Kukkurainen / Yle olen jossain,muistisairaudet

Tekijät
Suunnittelu Kirsi Kukkurainen, Tuula Rajavaara
Värimäärittely Ilse Jauhiainen
Äänisuunnittelu Tomi Dahlman
Musiikki Lauri Wuolio
Kuvaus Marja Söderlund,Teemu Kokkonen,Jouni Soikkeli
Valokuvaus Marja Söderlund
LeikkausTeemu Kokkonen
Grafiikka ja animointi Kirsi Kukkurainen
Käsikirjoitus ja ohjausTuula Rajavaara
Apulaistuottaja Maija Roivainen
Tuottaja Ari Lehikoinen, Yle, 2017
Tv-dokumentti on esitetty edellisen kerran TV1 16.3.2020

Muistilappu, jossa lukee "Nyt ei sitten mitään ostella!".
Muistilappu, jossa lukee "Nyt ei sitten mitään ostella!". Kuva: Kirsi Kukkurainen / Yle muistisairaus
Muistilappu, jossa lukee "Elämäni on harhateillä, en pääse siihen mukaan! En tiedä. Tietäisiköhän kukaan? Missä on elämäni? Ei tää oleminen kuuluu muille?".
Muistilappu, jossa lukee "Elämäni on harhateillä, en pääse siihen mukaan! En tiedä. Tietäisiköhän kukaan? Missä on elämäni? Ei tää oleminen kuuluu muille?". Kuva: Kirsi Kukkurainen / Yle olen jossain,muistisairaudet
Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.