Hyppää pääsisältöön

Ja kone sanoi: moooooog! Avaruusromua 30.4.2017

Modulaarinen Moog -syntesoija, käsitelty kuva
Modulaarinen Moog -syntesoija, käsitelty kuva modulaarinen moog -syntesoija, käsitelty kuva

“Silloin meille tuli hieman kiire”, muisteli Robert Moog 1960-luvun loppuhetkiä.

Hän oli keksinyt omaa nimeään kantavan ihmeellisen elektronisen soittimen, Moog-syntesoijan, ja tuolla laitteella soitettu Wendy Carlosin albumi Switched On Bach oli ilmestynyt vuonna 1968. Se oli elektronisesti esitettyä Johann Sebastian Bachin musiikkia, ja levystä oli hetkessä tullut kaikkien aikojen eniten myyty klassisen musiikin levy.

Ja jos jotakin tuollaista tapahtui Amerikassa, siihen reagoitiin heti. Yhtäkkiä kaikki halusivat tuollaisen ihmesoittimen. Se oli monimutkainen, suurikokoinen, hyvin kallis ja sitä oli erittäin vaikea käyttää, mutta viis siitä, ajattelivat levy-yhtiöt, musiikin tuottajat ja studiot. Jos sillä härvelillä pystyi tekemään nopeasti miljoonia, sellainen kannatti hankkia heti ja puskea sillä tehtyjä levyjä markkinoille mitä pikimmin. Oli taottava kun rauta oli kuumaa.

Robert Moogin pikkufirma oli pulassa. Moog-syntesoijia tilattiin enemmän kuin he millään ehtivät valmistaa. Robert Moog muisteli, että pahimmillaan tai parhaimmillaan modulaarisen Moog-syntesoijan toimitusaika oli yli yhdeksän kuukautta.

Exploring The Original R.A. MOOG Modular Synthesizer System:

Laitteita siis rakennettiin lähes yötä päivää ja Amerikan studioissa tehtiin uusia levyjä upouusilla Moog-syntesoijilla melkein kuin liukuhihnalla. Mutta huonostihan siinä kävi. Laitteita ei muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta osattu yleensä käyttää, tai sanotaanko kauniisti, että niiden potentiaalista osattiin hyödyntää vain muutamaa prosenttia. Ja koska oli kiire, uutta musiikkia ei ehditty tekemään, vaan syntesoijilla soitettiin elektronisia versioita päivän hiteistä tai klassisen musiikin kuluneimmista helmistä. Tai sitten ajateltiin, että jo ennestään tuttu musiikki kävisi paremmin kaupaksi.

Bob Dylanin Lay Lady Lay Mike Melvoinin käsittelyssä:


Youtube-lista

Moog-syntesoijan alkutaival ei aina ollut ruusuilla tanssimista. Laitteen syvintä olemusta ei mitä ilmeisimmin ymmärretty. Luultiin että Moog on ihmekone, joka soittaa kaikkea ja mitä tahansa, upeasti ja aivan itsestään. Tämä väärinkäsitys aiheutti eräitäkin asioita. Esimerkiksi vuonna 1969 Yhdysvaltain Muusikkojen Liitto sai aikaan kiellon, jolla Moog-syntesoijan käyttö kiellettiin kaikessa kaupallisessa tuotannossa. Muusikkojen liitto oli sitä mieltä, että Moog-syntesoijan käyttö vei kaikki työt oikeilta muusikoilta, ja niinpä konevoiman käyttö kiellettiin hetkeksi New Yorkissa. Kerrottiin, että muusikot olivat pelästyneet Wendy Carlosin klassisen Bach-levyn huikeaa ja yhtäkkistä menestystä, ja ajattelivat, että pian ei missään enää tarvita oikeita soittajia, ei edes klassisessa musiikissa. No, ihan niin se ei mennyt.

1960-luvun loppu oli Moog-levyjen kulta-aikaa, silloin tehtiin lukematon määrä albumeita mitä erilaisimmilla teemoilla. Elokuvamusiikkia Moogilla, klassista musiikkia Moogilla, kantria Moogilla, rockia Moogilla, lastenlauluja Moogilla, joululauluja Moogilla, espanjalaista musiikkia Moogilla, Gershwiniä Moogilla, Beatlesia Moogilla ja Chopinia Moogilla:

Syntyi outoa ja hullua musiikkia: hupaisia, villejä, epäkorrekteja ja yleensä enemmän tai vähemmän onnistuneita elektronisia tulkintoja lähes kaikkien tuntemista hittikappaleista. Musiikkia, jota ei välttämättä voi kuunnella totisena, musiikkia johon ei ehkä ole syytä suhtautua vakavasti.

The Moog Machine ja Rolling Stonesin Jumpin' Jack Flash. Rock and roll!


Youtube-lista

Marty Gold ja yksi lukuisista The Beatles -tulkinnoista, Day Tripper:

The Happy Moog. Juuri sitä, mitä nimi lupaa:

Go Moog! Yksi monista yrittäjistä. Hittejä, hittejä ja hittejä Moogilla!:

AVARUUSROMUA 30.4.2017 - OHJELMAN MUSIIKKI:
JEAN-JACQUES PERREY & GERSHON KINGSLEY: One Note Samba/Spanish Flea (Best of Moog -kokoelma)
MIKE BATT: Also Sprach Zarathustra (Moog At The Movies)
ARMANDO TROVAIOLI: I Apologise Mr. Rossini (Best of Moog -kokoelma)
JEAN-JACQUES PERREY & GERSHON KINGSLEY: Strangers in the Night (Kaleidoscopic Vibrations)
JOE RENZETTI & TONY LUISI: Pinball Wizard (Electric Tommy)
KILLER WATTS: In the Mood (The Many Moogs of Killer Watts)
KILLER WATTS: Perfidia (The Many Moogs of Killer Watts)
MIKE BATT: Love Theme from Godfather - Speak Softly Love (Moog At The Movies)
ELEKTRIK COKERNUT: Chirpy Chirpy Cheep Cheep (Moog Madness -kokoelma)
KLAUS WUNDERLICH: Raindrops Keep Fallin on My Head (Moog Sound 2000)
DICK HYMAN: Obladi-Oblada (The Age of Electronicus)
GERSHON KINGSLEY: Paperback Writer (Music to Moog By)
THE COPPER PLATED INTEGRATED CIRCUIT / WALTER SEAR: Hey Jude (Plugged in Pop)
GORDON LANGFORD: Yellow Submarine (Moog Madness -kokoelma)
KEITH DROSTE: Michelle (Big Band Moog)
MIKE BATT: Medley A) Let it Be B) Mrs.Robinson (Moog At The Movies)
VEIJO MIDI & MODULIT: It Ain’t What You Do (Veijo Midi & Modulit)

BONUS!
Kaikki mitä olet aina halunnut kuulla Moogilla soitettuna! Tietysti klassista!BONUS 2

Mestari työssään: Dick Hyman improvisoi modulaarisella Moogilla:
 • Anssi Kelan lyriikka vakuutti ja liikutti

  Anssi Kela löysi vanhan menestysreseptin

  Tällä kertaa kokonaan kotimaisessa Levylautakunnassa oli mukana monen hittiartistin uutta tuotantoa. Uusia lauluja olivat kuuntelemassa Diandra, Samuli Laiho ja Pekka Laine. Äänestyksen tulos ja kommentit 1. Anssi Kela: Ilves 26 pistettä (Anssi Kela) Diandra: Ei tätä voinut ruveta analysoimaan, jäi vaan kuuntelemaan. Tarina vei heti mukanaan.

 • Kylie Minoguen kantrivalssi ja Maj Karman rokkileka

  Kylie Minoguen kantrivalssi Levylautakunnan voittaja

  Levylautakunnan arvioille alttiiksi valikoitui viikon uutuuksista mm. Australian lahja pop-maailmalle, tuore laulaja-lauluntekijä ja kotimainen rokkijyrä. Arvionsa antavat Ylen Juha-Pekka Sillanpää, Susanna Vainiola ja Jyrki Koskenseppä. Äänestyksen tulos ja kommentit 1.

 • Kolme sointua riittää tangokuninkaillekin

  Tangokuninkaat Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela

  Tangokuninkaat Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela ovat yhdistäneet voimansa duoksi, joka alkaa keikkailla yhdessä ja levyjäkin on tekeillä. Levylautakunnassa Marko ja Jukka saavat arvioitavakseen viikon uutudet. Tämän duon täydentää trioksi toimittaja Maija Salminen. Pisteet ja kommentteja 1.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua