Hyppää pääsisältöön

Kotikadun toinen kausi nyt Areenassa – nämä kaikki asiat tapahtuivat ensimmäisellä kaudella

Luotolan perhe (Anitta Niemi, Risto Autio, Ville Keskilä) nuotion ääressä. Ninni (Elina Erra) Hanneksen sylissä (1995:
Luotolan perhe (Anitta Niemi, Risto Autio, Ville Keskilä) nuotion ääressä. Ninni (Elina Erra) Hanneksen sylissä (1995) Luotolan perhe (Anitta Niemi, Risto Autio, Ville Keskilä) nuotion ääressä. Ninni (Elina Erra) Hanneksen sylissä (1995: Kuva: Ari-Pekka Keränen / Yle kuvapalvelu. Kotikatu

Kun Kotikadun toinen kausi on nyt katsottavissa Areenassa, on hyvä muistutella mieliin, mitä kotikatulaisten elämässä oli ensimmäisellä kaudella tapahtunut. Ensimmäinen kausi päättyi keväällä 1996, joten toisen kauden alkaessa elämme saman vuoden syksyä.

Varoitus! Tämä kirjoitus sisältää juonipaljastuksia Kotikadun ensimmäiseltä kaudelta. Jos et halua tietää, mitä Areenassa katsottavissa olevalla kaudella tapahtui, älä lue enempää. Todella moni on kuitenkin jo katsonut ensimmäisen kauden Areenasta, sillä sitä on katsottu yli 1,2 miljoonaa kertaa!

Kotikatu-sarjan keskiössä ovat Mäkimaiden ja Luotoloiden perheet. Sarjan päähenkilöt ensimmäisellä kaudella käydään tarkemmin läpi tammikuussa julkaistussa blogikirjoituksessa. Muista myös Kotikatu-testi, jossa voit testata kuka Kotikadun hahmoista olet.

Ensimmäisellä kaudella tapahtunutta

Ihan ensimmäisessä Kotikadun jaksossa eli pilotissa Pertti Mäkimaa (Jukka Puotila) osui autollaan Ninni Luotolaan (Elina Erra). Onnettomuus rikkoi naapurusten Mäkimaiden ja Luotoloiden välit. Ninni kuntoutui hyvin ja loppukaudesta hän liikkui jälleen normaalisti.

Luotolat omistavat pienen huoltoaseman ja kamppailivat koko kauden ajan yrityksensä olemassaolosta. Perheen äiti Karin (Anitta Niemi) innostui töiden ohella myös ralliautoilusta. Hän on kartanlukijana bensiksellä mekaanikkona työskentelevälle Artulle (Ville Virtanen). Ralliautosta Karin bongattiin myös autovahamalliksi. Mallityön kautta hän tapasi Jukka-Pekka Palon esittämän Aki Wasaman. Karinille ja Akille syntyi suhde. Suhde paljastui Karinin miehelle Hannekselle (Risto Autio) kauden lopussa. Ilonaiheita Luotoloille toi Teemu-pojan (Ville Keskilä) ylioppilaaksi pääseminen, mutta Teemun suurin ilonaihe taisi kuitenkin olla rakkaus häntä paljon vanhempaan Seijaan (Mari Rantasila).

Pertti Mäkimaa joutui ensimmäisellä kaudella valintojen eteen. Ura telakalla vaihtui uuteen tuntemattomaan. Ammatillisesti ja henkilökohtaisesti Pertti joutui myös uuden haasteen eteen, kun hänen poikaansa Jannea (Misa Nirhamo) syytettiin apteekin ryöstöstä. Lopulta Janne todettiin syyttömäksi. Janne rakastui parturikampaaja Pirkkoon (Kaisla Löyttyjärvi). Suuria muutoksia oli myös Jannen siskon Lauran (Pirjo Moilanen) elämässä. Pilottijaksossahan Laura palasi pitkältä ulkomaanmatkaltaan takaisin kotiin Salattujen elämien Seppo Taalasmaan eli näyttelijä Jarmo Kosken taksilla. Kauden puolivälissä Laura synnytti lapsen, jonka isä, pikkurikollinen Jake Byman (Juha Veijonen), kuoli ennen lapsen syntymää. Mäkimaiden nuorin lapsi Mirja (Inka Kallén) kaatoi seinän, joi ensihumalansa, sai ensisuudelmansa ja aina ehtiessään pelasi shakkia isoisänsä kanssa.

Toinen kausi: yllätysraskaus, hopeaseksi, peliriippuvuus ja teiniys

Mikäli et halua vihjeitä Kotikadun toisen kauden tapahtumista, älä lue tätä pidemmälle, vaan suuntaa Areenaan katsomaan sarjaa.

Kotikadun toisen kauden dvd-boksin takakannessa sarjaa kuvataan realistiseksi kuvaukseksi koko kansasta vastaamassa kysymyksiin: mistä tulemme, keitä olemme ja minne me olemme matkalla. Kotikadulla kaksi perhettä, Mäkimaat ja Luotolat, kohtaavat elämässään samoja haasteita kuin kuka tahansa suomalainen.

Vuonna 1996 Suomessa jatkaa sinipunahallitus, Lipponen pääministerinä ja Niinistö valtiovarainministerinä. Pankkikonttoreja lakkautetaan, kettutyttöjä vangitaan ja Hartwall Areenalle valetaan peruskivi. Liehuva liekinvarsi johtaa puhetta eduskunnassa ja Ikea avaa ensimmäisen myymälänsä Suomessa.

Pertin isä Martti (Kauko Helovirta) joutui sairaalaan ensimmäisen kauden lopulla. Kotiin hän ei sieltä enää päässyt. Toisella kaudella seurataan leski-Maijan (Tiina Rinne) elämää uudessa elämäntilanteessa, kun hän kirjoittaa mielipiteitä jakavan kirjan sekä käy tv:ssä kertomassa ajatuksiaan vanhusten seksistä. Mutta kuka on raskaana ja kenellä on peliriippuvuus? "Autoilu on mur" -teksti ilmestyy bensiksen ikkunaan. Teemu on laivastossa, Jannen elämässä tapahtuu suuria ja Mirja löytää huonoa seuraa. Hannes ja Karin jatkavat elämäänsä uudessa tilanteessa.

Kaikki Kotikadun 589 jaksoa julkaistaan Areenaan kuuden vuoden aikana. Ensimmäinen kausi julkaistiin Areenaan tammikuussa 2017, toinen kausi huhtikuussa 2017. Kolmas kausi on katsottavissa 22.6. ja neljäs lokakuussa. Tämän jälkeen uusi kausi on Areenassa aina kolmen kuukauden kuluttua edellisestä. Jokainen kausi on katsottavissa Areenassa puoli vuotta.

Tämän kirjoituksen lähteenä on käytetty mm. Kotikadun 2. kauden dvd-boksin kansitekstejä.

Tällainen on Kotikatu

Mäkimaat, Luotolat ja muut Kotikadulla vuonna 1995 asuneet

Kotkadun henkilögalleria

Kotikatu-sarjan vuonna 1995 ensiesitetty ensimmäinen kausi seurasi pääasiassa kahden helsinkiläisperheen elämää. Mäkimaat ja Luotolat olivat kaksi hyvin erilaista perhettä, jotka asuivat samassa talossa Ullanlinnan Korkeavuorenkadulla, vastapäätä Johanneksenkirkkoa. Virkistä muistiasi kertaamalla, mistä kaikki alkoi ja millaisessa elämäntilanteessa kukin kotikatulainen oli sarjan alkaessa.